Wegetariańskie burgery są w modzie. Nic dziwnego zresztą – są zdrowsze, można je zrobić na wiele więcej sposobów niż te mięsne no i w smaku zupełnie nic nie tracą do mięsnych. Ja do mięsa nic nie mam, przeciwnie czasem mam nieodpartą, wręcz zwierzęcą ochotę na kawał mięsa, najlepiej takiego ledwie co podsmażonego- i zwykle tej ochocie ulegam. Ale uwielbiam też vege burgery – właśnie za tę ich rozmaitość. Moja dzisiejsza propozycja to burger ze słodkich ziemniaków, z czerwoną fasolą i kaszą quinoa. Idealny w połączeniu z avocado i pomidorem. Jak będziecie go robić tylko dla siebie – dodajcie więcej ostrości do środka, jak będą je jadły także dzieci to koniecznie zjedzcie je z dodatkową łyżką ostrego sosu bo same w sobie są dość łagodne. Można je podać w bułce ale można też podać z sałatką – ja pierwszego dnia zjadłam w bułce z dodatkami jak na zdjęciu, a następnego dnia z sałatką z avocado, pomidorów, ogórka i szczypiorku. I powiem szczerze, że ta lżejsza wersja sałatkowa chyba bardziej mi odpowiadała.
- 1 słodki ziemniak
- ½ szklanki kaszy quinoa
- 1 puszka czerwonej fasoli ( albo ½ szklanki fasoli adzuki najpierw namoczonej na noc i potem ugotowanej do miękkości)
- ½ szklanki płatków owsianych
- pęczek szczypiorku
- po ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sok z połowy cytryny
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia
- do podania- bułka, pomidory, czerwona cebula, avocado i ostry sos chilli
- Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu rozgnieść widelcem.
- Kaszę ugotować do miękkości o odsączyć.
- Odsączoną fasolę rozdrobnić widelcem albo w blenderze.
- Płatki owsiane rozdrobnić w melakserze. Można też użyć błyskawicznych.
- W misce wymieszać ziemniaki, kaszę, fasolę, posiekany szczypiorek, płatki owsiane, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki a najlepiej całą noc.
- Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju.
- Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami, albo bez bułki z sałatką ( pomidory, avocado, ogórki i szczypiorek)
foodmania says
ale super burgery, pełne przeróżnych smaków!
Angie says
Zjadłabym takiego, wygląda pysznie<3
Małe Kulinaria says
Bardzo fajny pomysł! Muszę wypróbować Twoją wersję 🙂
Marcelina says
Często robię burgery i staram się jakoś je urozmaicać. A taki wygląda bardzo apetycznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować tej wersji 🙂