Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa

Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa

27 kwietnia 2015 by cookingforemily 4 komentarze

wegeterianski-burger-ze-zlodkich-ziemniakow Wegetariańskie burgery są w modzie. Nic dziwnego zresztą – są zdrowsze, można je zrobić na wiele więcej sposobów niż te mięsne no i w smaku zupełnie nic nie tracą do mięsnych. Ja do mięsa nic nie mam, przeciwnie czasem mam nieodpartą, wręcz zwierzęcą ochotę na kawał mięsa, najlepiej takiego ledwie co podsmażonego- i zwykle tej ochocie ulegam. Ale uwielbiam też vege burgery – właśnie za tę ich rozmaitość. Moja dzisiejsza propozycja to burger ze słodkich ziemniaków, z czerwoną fasolą i kaszą quinoa. Idealny w połączeniu z avocado i pomidorem. Jak będziecie go robić tylko dla siebie – dodajcie więcej ostrości do środka, jak będą je jadły także dzieci to koniecznie zjedzcie je z dodatkową łyżką ostrego sosu bo same w sobie są dość łagodne. Można je podać w bułce ale można też podać z sałatką – ja pierwszego dnia zjadłam w bułce z dodatkami jak na zdjęciu, a następnego dnia z sałatką z avocado, pomidorów, ogórka i szczypiorku. I powiem szczerze, że ta lżejsza wersja sałatkowa chyba bardziej mi odpowiadała.


Burger ze słodkich ziemniaków z fasolą i kaszą quinoa
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Wegetariański burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa. Do podania w bułce z ulubionymi dodatkami lub sałatką z pomidora, avocado i ogórka.
Serves: 8
Ingredients
  • 1 słodki ziemniak
  • ½ szklanki kaszy quinoa
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( albo ½ szklanki fasoli adzuki najpierw namoczonej na noc i potem ugotowanej do miękkości)
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • pęczek szczypiorku
  • po ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • do podania- bułka, pomidory, czerwona cebula, avocado i ostry sos chilli
Instructions
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu rozgnieść widelcem.
  2. Kaszę ugotować do miękkości o odsączyć.
  3. Odsączoną fasolę rozdrobnić widelcem albo w blenderze.
  4. Płatki owsiane rozdrobnić w melakserze. Można też użyć błyskawicznych.
  5. W misce wymieszać ziemniaki, kaszę, fasolę, posiekany szczypiorek, płatki owsiane, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki a najlepiej całą noc.
  6. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju.
  7. Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami, albo bez bułki z sałatką ( pomidory, avocado, ogórki i szczypiorek)
3.3.2998

 

Related Posts

  • Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków

    Jedz lokalnie to dobra inicjatywa. Jedzenie nie podróżuje, jest świeże, nie wymaga specjalnego zabezpieczania na…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: adzuki, avocado, burger, czerwona fasola, kasza jaglana, kotlety, quinoa, słodkie ziemiaki, wegańskie, wegetariańskie

« Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem
Pesto z jarmużu »

Comments

  1. foodmania says

    27 kwietnia 2015 at 18:44

    ale super burgery, pełne przeróżnych smaków!

    Odpowiedz
  2. Angie says

    27 kwietnia 2015 at 21:14

    Zjadłabym takiego, wygląda pysznie<3

    Odpowiedz
  3. Małe Kulinaria says

    27 kwietnia 2015 at 21:53

    Bardzo fajny pomysł! Muszę wypróbować Twoją wersję 🙂

    Odpowiedz
  4. Marcelina says

    28 kwietnia 2015 at 11:05

    Często robię burgery i staram się jakoś je urozmaicać. A taki wygląda bardzo apetycznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować tej wersji 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress