Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

2 kwietnia 2015 by cookingforemily 15 komentarzy

ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji ale tak sobie myślę, że nawet jeśli nie na święta (chociaż dla bezglutenowców może się okazać w sam raz), to na pewno po świętach komuś się przyda przepis na ciasto migdałowe z gruszkami, w którym nie znajdziecie ani mąki ani tłuszczu. Podobne ciasto już tu kiedyś było, też na bazie migdałów ale zamiast gruszek były tam banany. Ta wersja jest bardziej wilgotna bo gruszki mają więcej soku.

Chyba jednak to ciasto na bardziej po świętach – jak będzie się chciało czegoś słodkiego a rozsądek i waga będą podpowiadały umiar:)

ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu

4.0 from 2 reviews
Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Bezmączne ciasto na bazie mielonych migdałów, z dodatkiem gruszek
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g) - ja zmieliłam płatki migdałowe ale można użyć gotowych mielonych migdałów
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Gruszki obrać.
  2. Dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną. Można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofali.
  3. Gruszki odsączyć z soku i wody – zmiksować.
  4. Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie 22 cm, ale można piec w większej, ciasto nie będzie tak wysokie.
  6. Trzecią gruszkę pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na trzy plasterki.
  7. Na patelni rozgrzać masło z miodem i lekko przesmażyć plasterki gruszek z każdej strony.
  8. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki, polać pozostałym na patelni sosem i posypać płatkami migdałowymi.
  9. Piec 50 minut.
  10. Przed podaniem całkowicie ostudzić.
3.2.2929

ciasto-migdalowe-z-gruszkami

 

 

 

 

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bezglutenowe, ciasto, gruszki, migdały, słodkie

« Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini
Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą »

Comments

  1. An etka says

    2 kwietnia 2015 at 14:30

    Świetny przepis 🙂 ! Proszę podać rozmiar tortownicy.

    Odpowiedz
  2. Justyna says

    2 kwietnia 2015 at 14:38

    Albo przeoczyłam albo nie widze:-) Na jak dużą tortownice jest podany przepis? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. cookingforemily says

    2 kwietnia 2015 at 17:50

    Ja piekłam w formie 22 cm ale można piec w większej – ciasto będzie trochę bardziej płaskie.

    Odpowiedz
  4. foodmania says

    2 kwietnia 2015 at 19:08

    zapowiada się pysznie!

    Odpowiedz
  5. naleśniki przepis says

    5 kwietnia 2015 at 15:36

    Jest po prostu idealne! 😉

    Odpowiedz
  6. Marzena says

    17 kwietnia 2015 at 04:45

    Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda na pyszne, więc zapisuję do wypróbowania.
    Pozdrawiam :)))

    Odpowiedz
  7. Olga says

    22 kwietnia 2015 at 15:49

    dobrze by było jak byś podawała jeszcze kaloryczność 🙂 ale pewnie ciężko będzie to oszacować….jutro próbuje zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2015 at 16:22

      Kalorie to niestety nie jest moja mocna strona.. nawet wolę ich nie liczyć:) daj znać jak ciasto wyszło i samkowało

      Odpowiedz
      • Olga says

        24 kwietnia 2015 at 10:09

        Upiekłam 🙂 ładnie wyszło , mam beznadziejny piekarnik więc trochę się bałam ale jest sttrrraaassszzznnniiieee słodkie 🙂 następnym razem dam mniej cukru – wzięłam jeszcze na tapete kurczaka w marynacie imbirowo-cytrusowej bo dzisiaj wybieram sie na impreze do znajomych 🙂 wszystko jest przygotowane – zobaczymy jak smakuje 🙂

        Odpowiedz
  8. Daga says

    4 czerwca 2018 at 06:35

    Super ciasto, gościom bardzo smakowało. Nie miałam jednak płatków migdałowych więc zmieliłam całe migdały z łupką przez co konsystencja miała wygląd kaszy ale wszyscy byli zachwyceni wypiekiem.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 czerwca 2018 at 07:16

      Cieszę się 🙂 spróbuj jeszcze z płatkami – będzie delikatniejsze:)

      Odpowiedz
  9. Magda says

    8 stycznia 2021 at 18:37

    Czy można użyć mąki migdałowej zamiast zmielonych migdałów?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 stycznia 2021 at 21:03

      tak, można

      Odpowiedz
  10. Daria says

    26 czerwca 2022 at 18:17

    Ciasto wyszło, ale mimo iż robiłam na tortownicy 22cm chyba nie urosło aż tak bardzo…Hm. Zastanawiam się dlaczego, użyłam mąki migdałowej kupnej, więc może to to, a może ten mus gruszkowy był wciąż 'za mokry’ nie wiem.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 czerwca 2022 at 20:36

      to tez może być kwestia wielkości jajek… ale tak czy inaczej to ciasto jest bardziej zbite i wilgotne niż puszyste i trzeba nie z tym liczyć:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress