Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

2 kwietnia 2015 by cookingforemily 13 komentarzy

ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji ale tak sobie myślę, że nawet jeśli nie na święta (chociaż dla bezglutenowców może się okazać w sam raz), to na pewno po świętach komuś się przyda przepis na ciasto migdałowe z gruszkami, w którym nie znajdziecie ani mąki ani tłuszczu. Podobne ciasto już tu kiedyś było, też na bazie migdałów ale zamiast gruszek były tam banany. Ta wersja jest bardziej wilgotna bo gruszki mają więcej soku.

Chyba jednak to ciasto na bardziej po świętach – jak będzie się chciało czegoś słodkiego a rozsądek i waga będą podpowiadały umiar:)

ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu

4.0 from 1 reviews
Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Bezmączne ciasto na bazie mielonych migdałów, z dodatkiem gruszek
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g) - ja zmieliłam płatki migdałowe ale można użyć gotowych mielonych migdałów
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Gruszki obrać.
  2. Dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną. Można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofali.
  3. Gruszki odsączyć z soku i wody – zmiksować.
  4. Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie 22 cm, ale można piec w większej, ciasto nie będzie tak wysokie.
  6. Trzecią gruszkę pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na trzy plasterki.
  7. Na patelni rozgrzać masło z miodem i lekko przesmażyć plasterki gruszek z każdej strony.
  8. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki, polać pozostałym na patelni sosem i posypać płatkami migdałowymi.
  9. Piec 50 minut.
  10. Przed podaniem całkowicie ostudzić.
3.2.2929

ciasto-migdalowe-z-gruszkami

 

 

 

 

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bezglutenowe, ciasto, gruszki, migdały, słodkie

« Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini
Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą »

Comments

  1. An etka says

    2 kwietnia 2015 at 14:30

    Świetny przepis 🙂 ! Proszę podać rozmiar tortownicy.

    Odpowiedz
  2. Justyna says

    2 kwietnia 2015 at 14:38

    Albo przeoczyłam albo nie widze:-) Na jak dużą tortownice jest podany przepis? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. cookingforemily says

    2 kwietnia 2015 at 17:50

    Ja piekłam w formie 22 cm ale można piec w większej – ciasto będzie trochę bardziej płaskie.

    Odpowiedz
  4. foodmania says

    2 kwietnia 2015 at 19:08

    zapowiada się pysznie!

    Odpowiedz
  5. naleśniki przepis says

    5 kwietnia 2015 at 15:36

    Jest po prostu idealne! 😉

    Odpowiedz
  6. Marzena says

    17 kwietnia 2015 at 04:45

    Bardzo ciekawy przepis, ciacho wygląda na pyszne, więc zapisuję do wypróbowania.
    Pozdrawiam :)))

    Odpowiedz
  7. Olga says

    22 kwietnia 2015 at 15:49

    dobrze by było jak byś podawała jeszcze kaloryczność 🙂 ale pewnie ciężko będzie to oszacować….jutro próbuje zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 kwietnia 2015 at 16:22

      Kalorie to niestety nie jest moja mocna strona.. nawet wolę ich nie liczyć:) daj znać jak ciasto wyszło i samkowało

      Odpowiedz
      • Olga says

        24 kwietnia 2015 at 10:09

        Upiekłam 🙂 ładnie wyszło , mam beznadziejny piekarnik więc trochę się bałam ale jest sttrrraaassszzznnniiieee słodkie 🙂 następnym razem dam mniej cukru – wzięłam jeszcze na tapete kurczaka w marynacie imbirowo-cytrusowej bo dzisiaj wybieram sie na impreze do znajomych 🙂 wszystko jest przygotowane – zobaczymy jak smakuje 🙂

        Odpowiedz
  8. Daga says

    4 czerwca 2018 at 06:35

    Super ciasto, gościom bardzo smakowało. Nie miałam jednak płatków migdałowych więc zmieliłam całe migdały z łupką przez co konsystencja miała wygląd kaszy ale wszyscy byli zachwyceni wypiekiem.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 czerwca 2018 at 07:16

      Cieszę się 🙂 spróbuj jeszcze z płatkami – będzie delikatniejsze:)

      Odpowiedz
  9. Magda says

    8 stycznia 2021 at 18:37

    Czy można użyć mąki migdałowej zamiast zmielonych migdałów?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 stycznia 2021 at 21:03

      tak, można

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Justyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress