Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym

Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym

9 kwietnia 2015 by cookingforemily 7 komentarzy

placuszki-z-maki-ryzowej
Przy okazji tych naleśników odgrażałam się, że już myślę o wykorzystaniu mąki ryżowej w słodkiej odsłonie i proszę- długo nie trzeba było na to czekać. Wymyśliłam sobie kokosowo- bananowe placuszki z mąki ryżowej, a do tego jeszcze sos truskawkowy. Intuicja mnie nie myliła – połączenie smaków okazało się być bezbłędne. Kokos, banan, truskawki – między wierszami można wyczytać tu ewidentną tęsknotę za ciepłem i latem. I rzeczywiście roznoszący się po całym domu zapach truskawek na trochę mi to lato przyniósł. A już niedługo można będzie zrobić te placki ze świeżymi… Chociaż nie polecam czekać, tylko zrobić już teraz.

5.0 from 1 reviews
Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Ingredients
  • 250 g mąki ryżowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki mleka ryżowego (albo inne roślinne)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 banany
  • olej kokosowy do smażenia
  • na sos
  • 250 g truskawek (użyłam mrożone)
  • 2 łyżki cukru
Instructions
  1. Mąkę, proszek, wiórki kokosowe, mleko, jajka i cukier umieścić w misce i roztrzepać.
  2. Dodać banany i wszystko razem zblendować.
  3. Odstawić na 20 minut.
  4. Przygotować sos: truskawki i cukier umieścić w garnku i pogotować kilka minut aż puszczą sok.
  5. Zblendować i gotować jeszcze ok 5 minut.
  6. Placuszki usmażyć – najlepiej na oleju kokosowym
  7. Podawać jeszcze ciepłe, polane sosem truskawkowym.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

    Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką.…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: banany, bezglutenowe, danie dla dzieci, placki, słodkie, śniadanie dla dziecka, truskawki

« Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą
Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami »

Comments

  1. foodmania says

    9 kwietnia 2015 at 19:58

    świetne placuszki!

    Odpowiedz
  2. Angie says

    10 kwietnia 2015 at 23:42

    Jakie one są piękne!

    Odpowiedz
  3. Agnieszka says

    13 kwietnia 2015 at 08:45

    Bardzo fajne połączenie 🙂

    Odpowiedz
  4. Gosia says

    10 marca 2018 at 01:07

    czy może być mleko krowie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 marca 2018 at 21:20

      jak najbardziej – możesz zastąpić swoim ulubionym

      Odpowiedz
  5. Marta says

    8 lutego 2020 at 15:58

    Czy można użyć innej marki ? Owsianka ? Jaglana ?
    Przenna?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2020 at 17:43

      myślę że swobodnie możesz sprowac zastąpić każdą z wymienionych, ale nie podam Ci proporcji, musisz sama sprawdzić czy nie trzeba jej dodać trochę mniej/więcej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress