Przy okazji tych naleśników odgrażałam się, że już myślę o wykorzystaniu mąki ryżowej w słodkiej odsłonie i proszę- długo nie trzeba było na to czekać. Wymyśliłam sobie kokosowo- bananowe placuszki z mąki ryżowej, a do tego jeszcze sos truskawkowy. Intuicja mnie nie myliła – połączenie smaków okazało się być bezbłędne. Kokos, banan, truskawki – między wierszami można wyczytać tu ewidentną tęsknotę za ciepłem i latem. I rzeczywiście roznoszący się po całym domu zapach truskawek na trochę mi to lato przyniósł. A już niedługo można będzie zrobić te placki ze świeżymi… Chociaż nie polecam czekać, tylko zrobić już teraz.
- 250 g mąki ryżowej
- 50 g wiórków kokosowych
- ¾ szklanki mleka ryżowego (albo inne roślinne)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 banany
- olej kokosowy do smażenia
- na sos
- 250 g truskawek (użyłam mrożone)
- 2 łyżki cukru
- Mąkę, proszek, wiórki kokosowe, mleko, jajka i cukier umieścić w misce i roztrzepać.
- Dodać banany i wszystko razem zblendować.
- Odstawić na 20 minut.
- Przygotować sos: truskawki i cukier umieścić w garnku i pogotować kilka minut aż puszczą sok.
- Zblendować i gotować jeszcze ok 5 minut.
- Placuszki usmażyć – najlepiej na oleju kokosowym
- Podawać jeszcze ciepłe, polane sosem truskawkowym.
foodmania says
świetne placuszki!
Angie says
Jakie one są piękne!
Agnieszka says
Bardzo fajne połączenie 🙂
Gosia says
czy może być mleko krowie?
cookingforemily says
jak najbardziej – możesz zastąpić swoim ulubionym
Marta says
Czy można użyć innej marki ? Owsianka ? Jaglana ?
Przenna?
cookingforemily says
myślę że swobodnie możesz sprowac zastąpić każdą z wymienionych, ale nie podam Ci proporcji, musisz sama sprawdzić czy nie trzeba jej dodać trochę mniej/więcej