Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

29 kwietnia 2015 by cookingforemily 10 komentarzy

pesto-z-jarmuzu
Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim patentem na jarmuż- czyli gotowanie go na parze. I chyba znalazłam drugi na niego sposób: zrobić pesto z jarmużu. Pesto robi się z surowego jarmużu więc zachowuje on swoje wszystkie cenne witaminy, jest świeży i rześki i w połączeniu z prażonymi migdałami, oliwą i parmezanem stanowi uniwersalny dodatek. Do czego można wykorzystać pesto z jarmużu? Oczywiście do makaronu. Ale też do wszelkich klusek, kopytek czy gnocchi. Można go rozsmarować na grzance, albo dodać do wiosennej, warzywnej zupy. Sprawdzi się też w sałatkach. Jutro pokażę Wam przepis na  jaglane kluski, które świetnie do niego pasują, mam też w głowie pomysł na pizze. I coś mi się wydaje, że to dopiero początek… Grasz z nami w zielone?

Z podanym proporcji wychodzi spory słoiczek, pesto można przechowywać kilka dni w lodówce ale dobrze się też mrozi i można je potem wykorzystać na super szybki obiad z makaronem.

5.0 from 1 reviews
Pesto z jarmużu
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Pesto z jarmużu - do makaronu, grzanek, pizzy, klusków, zup etc.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 250 g jarmużu umytego, posiekanego i pozbawionego twardych łodyg
  • 100 g migdałów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g startego parmezanu
  • sól pieprz do smaku
Instructions
  1. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czosnek posiekać.
  2. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Ja mam mały pojemnik więc musiałam zrobić to partiami. Doprawić solą i pieprzem.
3.3.2998

 

Related Posts

  • Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

    To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski…

  • Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

    Mam trochę kłopot z jarmużem. Wiem, że modny, wiem że zdrowy (wapń, żelazo, witamina K,…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: jarmuż, pesto, sos do makaronu, w 30 minut, wegetariańskie

« Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa
Kluski z kaszy jaglanej z ricottą »

Comments

  1. Healthy Maniacs says

    29 kwietnia 2015 at 14:52

    bardzo podoba mi się Twoja wersja! a ta soczysta zieleń zwala z nóg 🙂

    Odpowiedz
  2. foodmania says

    29 kwietnia 2015 at 21:37

    świetna propozycja na nienudne pesto!

    Odpowiedz
  3. Marcelina says

    30 kwietnia 2015 at 09:35

    Kolor bardzo przyciąga! Pesto na pizzy i kluskach już mi się podoba 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 kwietnia 2015 at 16:11

      pizze zrobiłam wczoraj i była świetna – na razowym spodzie i z serem kozim
      po weekendzie wstawię przepis

      Odpowiedz
  4. Anna says

    29 lipca 2015 at 11:46

    Jak długo można przechowywać to pesto?? Czy można je zapasteryzowac i dłużej się nim cieszyć??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 lipca 2015 at 11:50

      W lodowce wytrzyma kilka dni. Ja zamrozilam słoiczek. Pasteryzowac nie próbowałam

      Odpowiedz
  5. Hania says

    6 października 2015 at 16:46

    a nie było gorzkie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 października 2015 at 20:08

      nie było gorzkie. w smaku było rześki i świeże. ale pewnie może to zależeć też od samego jarmużu.

      Odpowiedz
      • Hania says

        7 października 2015 at 07:14

        U mnie wyszły gorzkie i konsystencja nie dla dziecka. Może jak u Minty trzeba jednak je minute sparzyć

        Odpowiedz
  6. Aga says

    29 września 2017 at 21:30

    pesto z jarmużu uwielbiam, jest ciekawą odmianą dla tego z bazylii

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress