Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami

Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami

13 kwietnia 2015 by cookingforemily 23 komentarze

pulpety-z-kaszy-jaglanej-zmiesem-i-warzywami

Niestety skończyły się czasy kiedy Emilka jadła wszystko i chętnie próbowała nowych rzeczy. Teraz jej pierwsza reakcja na nieznane rzeczy to „nie” i coraz częściej jest wybredna w stosunku do tego co znajdzie na talerzu. W zasadzie najchętniej je mięso i makaron. Często muszę więc uciekać się do różnych małych podstępów, żeby przemycić jej warzywa do posiłku. Albo miksuję dodając do sosów albo rozdrabniam i zbijam w jeden kształt – i tak powstają różne kotleciki czy pulpeciki. Dzisiejsze danie to takie 3 w jednym czyli pulpety z kaszy jaglanej i mięsa z dodatkiem startych warzyw: marchewki i cukinii, najpierw podgotowane na parze a potem uduszone w sosie pomidorowo-marchewkowym. Zero szans żeby oddzielić warzywa od mięsa i zostawić na talerzu. My zjedliśmy swoje porcje z surówką. Danie jest bardzo delikatne i nadaje się dla małych dzieci, od 1 roku życia. dsd

A dla tych co jednak nie są przekonani do kaszy tu przepis na delikatne, pieczone w sosie pomidorowym, pulpety z indyka z cukinią


5.0 from 3 reviews
Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
30 min
Total time
55 min
 
Trzy w jednym czyli pulpety z kaszy jaglanej, z mięsem i warzywami w gęstym pomidorowym sosie.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
  • ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • ½ kg mielonego mięsa z indyka
  • ½ cukini
  • ½ cukini
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia marchewka
  • pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
  • pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
  • 1 jajko
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • NA SOS
  • NA SOS
  • 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
  • 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
  • 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
  • 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Instructions
  1. Kaszę ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, położyć na sitku i dobrze odsączyć z płynu, dociskając do sitka.
  3. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  4. Wszystkie składniki na pulpety dobrze wymieszać, najlepiej ręką.
  5. Z masy uformować pulpety, które następnie ugotować na parze (ok 10-15 minut). Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanej marchewki to surową trzeba obrać pokroić w ćwiartki i ugotować na parze razem z pulpetami (na dwie tury).
  6. Wlać sos pomidorowy do dużego garnka, dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować. Sos zagotować, gotować ok 5 minut, doprawić solą i pieprzem dodać pulpety o gotować kolejne 10 minut. Dodać natkę pietruszki.
3.2.2929

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

    Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa,…

  • Spaghetti dla dziecka z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym

      Zaczynamy od jak do tej pory ulubionego dania Milki – spaghetti w sosie pomidorowym…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, cukinia, danie dla dzieci, kasza jaglana, mięso, obiad dla rocznego dziecka, pulpety, pulpety na parze, sos pomidorowy

« Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym
Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym »

Comments

  1. Marcelina says

    14 kwietnia 2015 at 10:15

    Bardzo podoba mi się połączenie indyka z kaszą, taki obiad jest idealny! 🙂

    Odpowiedz
    • Agnieszka says

      15 kwietnia 2015 at 14:42

      Dwa w jednym. Świetny pomysł. Wyglądają super 🙂

      Odpowiedz
  2. Iwona says

    16 kwietnia 2015 at 06:41

    Dziękuje bardzo za ten przepis:) mój Oscar który ostatnio zaprzestał jeść mięso i warzywa, akceptuje tylko owsiankę, jogurty i makaron, zjadł z apetytem 3,5 pulpeta. Jak dla mnie to wielki sukces:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 kwietnia 2015 at 09:10

      Świetnie! bardzo się cieszę! właśnie o takie sukcesy mi chodziło jak zakładałam bloga:)

      Odpowiedz
  3. Canette says

    16 kwietnia 2015 at 15:22

    Kocham taką kuchnię, teraz biorę się za białko w mojej diecie, więc na pewno wypróbuje 😀

    Odpowiedz
  4. Ania S:) says

    18 kwietnia 2015 at 16:16

    Dzisiaj gotuje 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 kwietnia 2015 at 21:15

      powodzenia:)

      Odpowiedz
  5. Ewelina says

    23 lutego 2016 at 20:47

    Pycha? Jaką surówkę byś poleciła?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 lutego 2016 at 21:51

      Kazda pasuje. Np z marchewki. Tylko ne sa dosc łagodne w smaku wiec przydaloby sie dobrzec doprawic

      Odpowiedz
  6. Aneta says

    10 marca 2016 at 22:12

    Koniecznie muszę zrobić. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  7. ulalafiufiu says

    10 marca 2016 at 23:46

    U nas BLW, ale starszak już wybrzydza, Będą w weekend!! 🙂 Zobaczymy. : )

    Odpowiedz
  8. Magda says

    22 marca 2016 at 20:47

    Czy w parowarze tez mozna zrobic te pulpety?? Rowniez 10-15min??? Nigdy nie robilam w ten sposob miesa mielonego stad moje pytanie bo przepis jest rewelacyjny.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 marca 2016 at 21:35

      ja nie raz robiłam pulpety mielone na parze, tych akurat nie próbowałam ale myślę, że nie powinno być z tym problemu. 15 minut wystarczy

      Odpowiedz
  9. Ela says

    1 maja 2016 at 12:15

    W jaki sposób mogę przyrządzić kotlety jeśli nie mam garnka do gotowania na parze?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 maja 2016 at 19:01

      Mozesz upiec w piekarniku tylko trzeba je będzie lekko nasmariwac oliwą. Mozna tez usmażyć. Mozesz tez spróbować udusic w sosie.

      Odpowiedz
  10. Kamila says

    9 stycznia 2017 at 14:42

    Zrobione, wyszlo pycha. Na duzum garnku polozylam durszlak a na durszlam pokrywke. Dusilam 10minut. Miescilo mo się naraz po 14szt wiec na 4x weszlo. Sos doprawilam jeszcze slodka papryka bo mi czegos brakowało

    Odpowiedz
  11. Agnieszka says

    5 kwietnia 2017 at 16:47

    Super przepis! Moja trzyletnia córeczka od jakiegoś czasu przestała jeść warzywa i zawzięłam się że coś jej jednak przemycę… Do dziś bez skutku, aż zrobiłam te pulpety! Nie obyło się bez „ble, fuj”, na widok czegoś innego niż kotlety lub suchy makaron, ale kiedy tylko spróbowała – zjadła całą porcję 😀 Czy mogłaby Pani polecić mi coś jeszcze z przepisów na stronie, co sprawi, że moja córeczka zje choć trochę warzyw?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 kwietnia 2017 at 17:00

      Cieszę się, że mogłam pomóc w przemycie:)
      U nas sprawdzają się zupy krem (hitem jest zupa groszkowa) – proponuję posypać wierzch groszkiem ptysiowym, u nas to sprawia, że nawet kontrowersyjne zupy przechodzą:)
      Jak lubi ryż to można zrobić warzywne risotto ( na blogu jest przepis na takie z cukinią i marchewką)
      A jak lubi kotlety to one są idealne do przemycania wszystkiego:) też jest kilka przepisów na blogu

      Odpowiedz
  12. Malinowyelf says

    24 maja 2017 at 19:33

    Mój mały niejadek uwielbia te pulpety:) Rewelacyjny przepis!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 maja 2017 at 22:07

      Bardzo mnie to cieszy!:)

      Odpowiedz
  13. Majka says

    2 września 2017 at 18:41

    Kolejne mega zdrowe i pyszne danie 🙂 Trochę trzeba było się napracować ale było zdecydowanie warto! Będziemy do tego dania wracać 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 września 2017 at 19:23

      To jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami - przepis Marty pisze:
    18 stycznia 2019 o 11:37

    […] Inspiracja […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress