Śniadania są u nas zwykle na słodko. Wariacje na temat jaglanki, na zmianę z owsianką, czasem różnego rodzaju placuszki. Jeżeli wytrawnie to najczęściej jajecznica. Postanowiłam trochę urozmaicić ten wytrawny repertuar śniadaniowy – stąd te muffinki z kaszą quinoa. Chociaż jakby tak dokładniej się zastanowić to też jakby jajecznica tylko w trochę innej formie – oprócz jajek i kaszy są w niej szczypiorek i szynka, oraz na dokładkę ser. Na śniadanie ale też jako przekąska, do spakowania do szkoły lub pracy, dobre na ciepło i na zimno.
Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem
Prep time
Cook time
Total time
Muffinki jajeczna z kaszą quinoa, szynką i serem - na śniadanie lub na przekąskę. Dobre do spakowania do plecaka czy pudełka z 2 śniadaniem do szkoły
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
- ½ szklanki suchej kaszy quinoa
- 4 jajka
- 120 g startego żółtego sera
- 150 g pokrojonej w kosteczkę szynki
- pęczek szczypiorku
- sol, pieprz
Instructions
- Kaszę ugotować do miękkości i lekko przestudzić. Najlepiej i najszybciej użyć kaszy ugotowanej wcześniej.
- Jajka zmieszać z serem, szynką, posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać kaszę.
- Masę nałożyć do foremek na muffinki ( indywidualne lub blacha). Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
kocie-smaki says
świetna odmiana od tradycyjnych śniadań 🙂