Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem

Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem

23 kwietnia 2015 by cookingforemily 1 Comment

muffinki-z-kaszą-quinoa

Śniadania są u nas zwykle na słodko. Wariacje na temat jaglanki, na zmianę z owsianką, czasem różnego rodzaju placuszki. Jeżeli wytrawnie to najczęściej jajecznica. Postanowiłam trochę urozmaicić ten wytrawny repertuar śniadaniowy – stąd te muffinki z kaszą quinoa. Chociaż jakby tak dokładniej się zastanowić to też jakby jajecznica tylko w trochę innej formie – oprócz jajek i kaszy są w niej szczypiorek i szynka, oraz na dokładkę ser. Na śniadanie ale też jako przekąska, do spakowania do szkoły lub pracy, dobre na ciepło i na zimno.

Śniadanowe jajeczne muffinki z kaszą quinoa, szynką i serem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
25 min
Total time
55 min
 
Muffinki jajeczna z kaszą quinoa, szynką i serem - na śniadanie lub na przekąskę. Dobre do spakowania do plecaka czy pudełka z 2 śniadaniem do szkoły
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • ½ szklanki suchej kaszy quinoa
  • 4 jajka
  • 120 g startego żółtego sera
  • 150 g pokrojonej w kosteczkę szynki
  • pęczek szczypiorku
  • sol, pieprz
Instructions
  1. Kaszę ugotować do miękkości i lekko przestudzić. Najlepiej i najszybciej użyć kaszy ugotowanej wcześniej.
  2. Jajka zmieszać z serem, szynką, posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać kaszę.
  3. Masę nałożyć do foremek na muffinki ( indywidualne lub blacha). Piec ok 25 minut w 180 stopniach.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, jajka, muffinki, śniadanie dla dziecka, wytrawne

« Placki gryczane z białym serem
Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa »

Comments

  1. kocie-smaki says

    27 kwietnia 2015 at 07:57

    świetna odmiana od tradycyjnych śniadań 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress