Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

7 kwietnia 2015 by cookingforemily 4 komentarze

Ziemniaczane-kotlety-z-tunczykiem-i-kukurydza
Święta i po świętach. Czas wrócić do normalnych, śród-tygodniowych dań- prostych, szybkich, najlepiej ze składników, które można znaleźć w szafce czy lodówce. A jeżeli np. zostały Wam po świętach resztki ziemniaków to moja dzisiejsza propozycja będzie jak, tak zwany „znalazł”:) Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem, z dodatkiem kukurydzy. Do tego jakaś prosta sałatka i sos. Możecie zrobić tzatziki albo sos jogurtowy, ale nie będę ukrywać, że najlepiej pasuje tu majonez, którego po świętach też powinny być zapasy. Tuńczyk i kukurydza z puszki – więc jest szansa, że znajdziecie w szafce. Może i mało wyrafinowane (cała para poszła w święta) ale smaczne i szybkie – nie licząc czasu który masa powinna postać w lodówce.


Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Kotlety ziemniaczane z tuczykiem i kukurydzą - smaczny sposób na zagospodarowanie resztek ziemniaków
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6-8
Ingredients
  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtaczania
  • oliwa do smażenia
  • majonez i sałata do podania
Instructions
  1. Do miski dodać wystudzone ugotowane ziemniaki (można użyć resztek z poprzedniego dnia) i rozdrobnić widelcem. Włożyć majonez, tuńczyka, kukurydzę, posiekany szczypiorek, jajka, bułkę tartą, sok z cytryny, sól i pieprz.
  2. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na godzinę.
  3. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju.
  4. Podawać z sałatką i majonezem.
3.2.2929

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

      Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś…

  • Kotleciki z bobu i ziemniaków

    Bób to dla mnie kwintesencja wczesnego lata. W głowie od razu układa mi się obok…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, kotlety, kotlety rybne, kuchenny recykling, kukurydza, tuńczyk, wegetariańskie, ziemniaki

« Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu
Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym »

Comments

  1. marcelina says

    7 kwietnia 2015 at 23:47

    Tuńczyka zawsze wykorzystuję do sałatek, a taki kotlet to dla mnie miła odmiana. Chętnie przetestuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. lisek Skwierzyna says

    8 kwietnia 2015 at 18:59

    Cudowny post, humor i dystans! Plus ogolnie bardzo fajny blog 🙂 Gratuluje! 🙂

    Odpowiedz
  3. kinia says

    17 kwietnia 2015 at 12:50

    Przepis bardzo ciekawy (jak zresztą wiele innych, które znajdują się na tym blogu) tylko taka jedna uwaga : przepis ten znalazłam pod tagiem „wegetariański”, tyle że nie jest to przepis wegetariański, gdyż tuńczyk to też mięso. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2015 at 13:01

      odznaczam więc:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress