Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Jaglanka z truskawkami i migdałami

Jaglanka z truskawkami i migdałami

5 maja 2015 by cookingforemily 15 komentarzy

jaglanka-z-truskawkami-i-migdalami
Emilka właściwie od zawsze jak pamiętam je jaglankę na śniadanie. Jeden z moich pierwszych wpisów na blogu dotyczył właśnie kaszy jaglanej. I tak zostało do dziś – jaglanka najczęściej gości u nas na śniadanie. Od tego wpisu zmienił się trochę sposób jej przygotowywania – nie płuczę jej przed gotowaniem tylko prażę zanim zaleję wodą. Dzięki temu sposobowi kasza jaglana zachowuje swoje właściwości wysuszające, z których korzystaliśmy mocno w przedłużającym się u nas w nieskończoność sezonie katarowym. Nasza jaglanka codzienna to uprażona kasza, zalana wodą i ugotowana z kilkoma daktylami i  startym jabłkiem. Po ugotowaniu dodaję do niej łyżkę masła. Tak przygotowaną kaszę przechowuję kilka dni w lodówce i rano na szybko miksuję ją z roślinnym mlekiem (owsiane lub ryżowe), podgrzewam chwilę i mam śniadanie w 5 minut. To dla mnie ważne żeby było szybko bo poranne wyprawianie się do przedszkola zwykle jest walką, i to nie tylko z czasem… Ale jak jest weekend i jest więcej czasu to najczęściej eksperymentuję – przede wszystkim z nowymi daniami- różnymi placuszkami, omletami, muffinkami, zapiekankami etc. Czasem też przychodzi ochota na codzienną jaglankę, w niecodziennej formie 0 i tak ostatnio powstała ta jaglanka z truskawkami i prażonymi migdałami.


5.0 from 5 reviews
Jaglanka z truskawkami i migdałami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Najlepsza na śniadanie - kasza jaglana. Tu w wersji z musem truskawkowym i prażonymi migdałami
Serves: 3
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • ok 1-2 szklanki mleka (u mnie ryżowe)
  • 250 g mrożonych truskawek (lub świeżych w sezonie)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • garść migdałów w płatkach
Instructions
  1. Truskawki rozmrozić – najlepiej wyjąć je poprzedniego dnia na noc z zamrażarki.
  2. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i postawić na ogniu. Prażyć przez ok 10 minut, mieszając co jakiś czas aż kasza zacznie wydawać orzechowy aromat.
  3. Zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
  4. W tym czasie do drugiego garnka dodać rozmrożone truskawki wraz z sokiem, wsypać cukier i podgrzewać ok 5 minut- truskawki zmiksować i gotować na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  5. Ugotowaną kaszę zestawić z ognia, dodać masło i miód, wymieszać.
  6. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na rumiano.
  7. Kaszę zalać mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji (my lubimy gęsto). Przełożyć na talerze
  8. Na wierzchu polać truskawkowym sosem i posypać migdałami.
3.3.2998

 

Related Posts

  • Love jaglanka. Czyli o śniadaniach Emilki i moim uczuciu do kaszy jaglanej

    Jestem wielką fanką kaszy jaglanej. Żałuję tylko, że odkryłam ją tak późno – po narodzeniu…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, kasza jaglana, migdały, śniadanie dla dziecka, truskawki, w 30 minut

« Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem
Migdałowe tarteletki z rabarbarem i truskawkami »

Comments

  1. marcelina says

    5 maja 2015 at 18:06

    Takie połączenie z truskawkami i migdałami bardzo bym chciała wypróbować. Tym bardziej, że bardzo polubiłam kaszę jaglaną :))

    Odpowiedz
  2. foodmania says

    5 maja 2015 at 19:58

    uwielbiam jaglankę na słodko, a już zwłaszcza z truskawkami!

    Odpowiedz
  3. początkująca says

    12 maja 2015 at 12:49

    Jakiego miodu dodajesz? Moja córka ma ponad rok i chciała bym wprowadzić miód ale dokładnie nie bardzo wiem jaki kupić i na co zwrócić uwagę przy jego kupnie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 maja 2015 at 17:34

      Teraz akurat mam akacjowy, lubię go bo się nie krystalizuje tak szybko jak inne miody. Lubię też gryczany ale on jest charakterystyczny w smaku więc pewnie nie bardzo się nadaje dla takiego małego dziecka. Właściwie każdy miód ma inne właściwości i pomaga na inne schorzenia więc warto o tym poczytać. Ponoć wrzosowy należy do najmniej uczulających więc powinien być doby na początek dla dziecka.
      Unikaj takich supermarketowych – często to są jakieś zlewki, czasem dosładzane. Najlepiej kupić miód z polskiej pasieki, Ja często kupuję na targach.
      A ogóle najzdrowszy to ponoć miód manuka – ale nigdy nie próbowałam bo cena powala

      Odpowiedz
      • igam says

        15 czerwca 2015 at 21:28

        Miód manuka jest bardzo przereklamowany 🙂 Okazuje się bowiem, że nasz miód gryczany jest o wiele zdrowszy. Więc jeśli macie do wyboru niebotycznie drogi miód manuka lub gryczany ze sprawdzonego źródła, to warto wybrać ten drugi 🙂 Pozdrawiam!

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          16 czerwca 2015 at 11:53

          Intuicyjnie podpisuję się pod tym:)

          Odpowiedz
  4. Malina says

    26 czerwca 2015 at 17:43

    Czy wyszłoby mi dobrze gdybym nie prażyła kaszy? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 czerwca 2015 at 19:40

      Nie trzeba prażyć kaszy – ale uprażona zachowuje swoje właściwości osuszające i świetnie się sprawdza np. przy katarze a moja Milka ciągle zakatarzona więc ja zawsze prażę kaszę jaglaną. Jak nie chcesz prażyć to ją musisz kilka razy przepłukać żeby pozbyła się goryczki.

      Odpowiedz
      • Malina says

        27 czerwca 2015 at 21:10

        Dziękuję za odpowiedź!

        Odpowiedz
  5. Malina says

    29 czerwca 2015 at 10:56

    Przepis wypróbowałam, jest fantastyczny!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 czerwca 2015 at 13:40

      dzięki:)

      Odpowiedz
  6. patrycja says

    17 czerwca 2017 at 20:48

    Czy można zamiast migdałów dodać np amarantus ekspandowany lub biały sezam?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 czerwca 2017 at 13:57

      Owsianki generalnie są bardzo dobre do dowolnych modyfikacji. Oczywiście możesz posypać czym lubisz i pominąć migdały;)

      Odpowiedz
  7. Majka says

    18 grudnia 2017 at 10:31

    Idealna na śniadanie ☺️ Zrobiona z myślą o zakatarzonych szkrabach . Zjedzone z apetytem ☺️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 grudnia 2017 at 12:02

      Na przeziebienie jaglanka najlepsza:) 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress