Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

3 maja 2015 by cookingforemily 1 Comment

razowa-pizza-z-jarmuzowym-pesto
To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski z kaszy jaglanej i ricotty . W końcu powstała pizza – żeby było zdrowiej razowa pizza, posmarowana pesto z jarmużu i z kawałkami koziego sera. Może nie wygląda najlepiej ale była świetna. Parmezan z pesto się ładnie podpiekł, całość była mocno chrupiąca. Byłam zdziwiona tym jak bardzo pizza posmakowała Milce – wciągnęła kilka kawałków. A była to chyba pierwsza pizza w jej życiu.

Jak nie będziecie mieli pesto z jarmużu, można użyć każdego innego pesto. Lub oczywiście obłożyć innymi ulubionymi dodatkami do pizzy.


5.0 from 1 reviews
Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem
 
Drukuj
Prep time
60 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina 15 min
 
przepis na razową pizzę - do obłożenia ulubionymi dodatkami. U nas zdrowe pesto z jarmużu migdałów i parmezanu i ser kozi
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki mąki razowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • trochę mąki do posypania
  • ulubione dodatki, u nas wersja z jarmużowym pesto i serem kozim
Instructions
  1. Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami. oliwę i wyrobić ciasto – ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania podsypać lekko mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
  3. Drugą miseczkę wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – minimum 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na pół i uformować kule.
  5. Rozwałkować każdą kulę na placek, ułożyć na blasze do pieczenia pizzy i odstawić na 10-15 minut.
  6. Obłożyć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut.
3.3.2998

 

Related Posts

  • Pesto z jarmużu

    Pisałam przy okazji tych placków, że mam trochę jarmużowy problem, i dzieliłam się wtedy moim…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

Filed Under: Na obiad Tagged With: jarmuż, pesto, pizza

« Kluski z kaszy jaglanej z ricottą
Jaglanka z truskawkami i migdałami »

Comments

  1. Calzonella says

    25 lutego 2016 at 22:41

    Świetny pomysł na zdrowy lunch dla dzieci. Na pewno cos takiego przygotuję, podejrzewam że pokombinuję z dodatkami. Dzięki za przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress