To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski z kaszy jaglanej i ricotty . W końcu powstała pizza – żeby było zdrowiej razowa pizza, posmarowana pesto z jarmużu i z kawałkami koziego sera. Może nie wygląda najlepiej ale była świetna. Parmezan z pesto się ładnie podpiekł, całość była mocno chrupiąca. Byłam zdziwiona tym jak bardzo pizza posmakowała Milce – wciągnęła kilka kawałków. A była to chyba pierwsza pizza w jej życiu.
Jak nie będziecie mieli pesto z jarmużu, można użyć każdego innego pesto. Lub oczywiście obłożyć innymi ulubionymi dodatkami do pizzy.
- 1 i ½ szklanki mąki razowej
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml lekko ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- trochę mąki do posypania
- ulubione dodatki, u nas wersja z jarmużowym pesto i serem kozim
- Do wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami. oliwę i wyrobić ciasto – ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania podsypać lekko mąką, żeby ciasto się nie kleiło.
- Drugą miseczkę wysypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – minimum 30 minut.
- Ciasto podzielić na pół i uformować kule.
- Rozwałkować każdą kulę na placek, ułożyć na blasze do pieczenia pizzy i odstawić na 10-15 minut.
- Obłożyć ulubionymi dodatkami i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut.
Calzonella says
Świetny pomysł na zdrowy lunch dla dzieci. Na pewno cos takiego przygotuję, podejrzewam że pokombinuję z dodatkami. Dzięki za przepis!