Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

14 maja 2015 by cookingforemily 3 komentarze

ryz-na-mleku-z-rabarbarem
Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku – dla mnie kwintesencja comfort food.  Z dzieciństwa kojarzę zupę na mleku z ryżem, której nie wspominam za dobrze, i nie o takim ryżu na mleku mówię. Chodzi mi o gęsty kremowy ryż, gotowany w mleku, najlepiej z laską prawdziwej wanilii, z dodatkiem słodkiej śmietanki. Proste i genialne. A do tego najlepiej dla kontrastu jakieś lekko kwaskowe owoce. Ja swój zjadłam z pieczonym rabarbarem, bo taki sezon ale sprawdzą się tu każde owoce sezonowe – już zacieram ręce na truskawki. Dla Emilki rabarbar okazał się zbyt kwaśny i zjadła swoją porcję z dodatkową łyżeczką miodu. Danie na śniadanie albo na deser, a najlepiej chyba – na drugie śniadanie leniwie jedzone w domu.

Ja akurat miałam ryż jaśminowy ale może być każdy inny biały ryż.  Do rabarbaru dodałam kilka truskawek, żeby był ładniejszy kolor. Słodkość rabarbaru musicie regulować sami – dodając tyle miodu/cukru ile Wam odpowiada.

ryz-na-mleku-z-rabarbarem

5.0 from 1 reviews
Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Kojący ryż na mleku z pieczonym rabarbarem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • garść truskawek
  • 3 łyżki syropy z agawy albo miodu (lub więcej w zależności od tego jak kwaśny jest rabarbar)
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • laska wanilii albo łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru lub miodu
  • 100 ml śmietanki 18%
Instructions
  1. Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, przełożyć do formy do zapiekania.
  2. Dodać truskawki i syrop/miód – wymieszać.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut – mieszać od czasu do czasu. W razie konieczności ( jak będzie zbyt kwaśny) dosłodzić. Odstawić.
  4. Do garnka wsypać ryż u przepłukać go zimną wodą, dodać wodę i mleko. Jak używacie laski wanilii to należy ją przekroić, wydobyć nożem ziarna i dodać do mleka z ryżem wraz z laskami.
  5. Wstawić na mały ogień i gotować ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania wyjąć laski wanilii.
  6. Jak ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, zestawić z ognia, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Odstawić do przestygnięcie pod przykryciem.
  7. Następnie przełożyć do szklanek – układając warstwy z ryżu i rabarbaru.
3.3.3070

Rabarbarowa rewolucja

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Desery, Na śniadanie Tagged With: danie dla dzieci, rabarbar, ryż

« Zupa bakłażanowa
Tarta z botwinką »

Comments

  1. foodmania says

    14 maja 2015 at 19:04

    szczególnie apetyczny jest ten pieczony rabarbar!

    Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    21 maja 2015 at 06:57

    comfort food – bez dwóch zdań 🙂

    Odpowiedz
  3. Majka says

    4 czerwca 2017 at 20:47

    Dla mnie pycha ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress