Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta z botwinką

Tarta z botwinką

18 maja 2015 by cookingforemily 5 komentarzy

tarta-z-botwinka
Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to znak że rozpoczynają się te lepsze dni. W tym roku maj jakoś nie może się rozkręcić ale to nie szkodzi, one i tak nadejdą. Dużo słońca, czasem letni deszcz, ciepłe noce, weekendy nad wodą, szprycery, lody i mnóstwo smaków na które czekałam całą zimę. Za chwilę truskawki i bób, potem czereśnie, morele i pomidory buchające smakiem. Staram się wykorzystać maksymalnie te krótkie sezony i teraz jemy głównie szparagi, botwinkę i przegryzamy deserami z rabarbarem. Nie są to do końca smaki Emilki ale walczymy. Dziś na stole tarta z botwinką, moja ulubiona. Czasem robię ją z serkiem kozim, czasem z fetą, a do tego prosta sałatka z rukulą i pomidorami. maju trwaj!

tarta-z-botwinka

5.0 from 2 reviews
Tarta z botwinką
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
35 min
Total time
1 godzina 35 min
 
Tarta z botwinką i serem kozim (albo fetą) - na majowy obiad.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany gęstej 18%
  • 150 g sera feta albo twarożku koziego
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Ciasto: do miski przesiać mąki i zmieszać z solą, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
  2. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć botwinkę, odkroić buraczki – obrać je i pokroić w drobną kostkę. Odłożyć.
  4. Nać botwinki odwirować z wody. Liście odkroić i posiekać z grubsza. Łodyżki natomiast posiekać na ok 1 cm kawałeczki.
  5. Posiekane buraczki zalać ¼ szklanki wody – gotować ok 10 minut, następnie dodać łodyżki i gotować kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Na końcu dodać liście i posikany czosnek i gotować aż liście zmiękną. Botwinkę odcisnąć z wody na sitku. Odstawić do przestygnięcia.
  6. W misce zmieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny i pokruszoną fetę/serek kozi, doprawić solą i pieprzem.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  8. Ciasto wyjąć z lodówki, oddzielić kawałek ciasta ( wielkości orzecha włoskiego) a resztę rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tarty. Ponakłuwać spód widelcem, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie ściągnąć folię i piec kolejne 5 minut.
  9. Wyjąć podpieczoną formę z piekarnika- czasem się zdarza, że podczas pieczenia spód albo kant trochę popęka- jeżeli tak się zdarzy to trzeba zalepić delikatnie dziury ( po to odłożone wcześniej ciasto).
  10. Na spód wyłożyć botwinkę, zalać masą i wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec tartę ok 35 minut.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Na obiad Tagged With: botwinka, feta, tarta na słono

« Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem
Kokosowe placuszki z bananem i borówkami, bez mąki i cukru »

Comments

  1. Aga says

    7 czerwca 2019 at 21:12

    Zrobiłam! Pyszna:) będzie powtórka. Ciasto kruchutkie i idealne. Wszystko pieknie się ścieło. Jedyne odstępstwo od przepisu to spód od tarty ze szparagami. Malutkie buraczki bardzo smaczne. Dzieciom też smakowało choć młodsza córka podeszła z rezerwą. Dorośli dokładkowali i skończyli tartę w 15 minut.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 czerwca 2019 at 21:49

      To moja ulubiona tarta:) robię też często wersję z kozim serem

      Odpowiedz
  2. magy says

    28 czerwca 2019 at 17:53

    pyszna polecam

    Odpowiedz
  3. Majka says

    1 maja 2021 at 20:47

    Pierwsza w tym roku botwinka w takim pyyysznym wydaniu 😍 Wyborne😍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 maja 2021 at 20:33

      ja tę tartę w sezonie piekę na okrągło:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress