Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami

Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami

15 czerwca 2015 by cookingforemily 3 komentarze

kwadraty-z-maslem-orzechowym-daktylami-orzechami-i-karobem
„Jestem trochę niegrzeczna, ale bardzo ładna” powiedziała ostatnio Emilka do siebie, przeglądając się w lustrze. Uśmiechnęłam się i pomyślałam – obyś córko zawsze tak o sobie myślała.  Już dziś boli mnie serce na myśl o jej trudach dorastania, nastoletnich kompleksach, porównywaniu się do innych, niezadowoleniu z własnego wyglądu. Czy można dziecko uodpornić czy zaszczepić na to wszystko? Jak? … Póki co mówię jej często że ją kocham, dużo przytulam, całuję i staram się dać podwaliny dla pewności siebie.

No i dobrze karmię:) tego póki co nie docenia zupełnie, ale to mam nadzieję, też kiedyś zaowocuje. Ciągle szukam i wymyślam przepisy na zdrowe słodycze. Ten akurat znaleziony w sieci (link na końcu) – kwadraty z masłem orzechowym, daktylami, karobem i migdałami. Bez pieczenia, bez glutenu, bez cukru, ze zdrowym olejem kokosowym. Jedyny minus to ten, że trzeba je trzymać w lodówce, więc nie można zapakować na przekąskę np. do szkoły ( no chyba, że w zimie).

kwadraty-z-maslem-orzechowym-daktylami-orzechami-i-karobem

Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Zdrowe słodycze - kwadraty z masłem orzechowym, daktylami, migdałami i karobem. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • Spód
  • 175 orzechów nerkowca lub migdałów
  • 100 g miękkich daktyli
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • Środek
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 150 g miękkich daktyli
  • Wierzch
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki karobu ( albo kakao)
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
Instructions
  1. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej 24x24 cm ale lepiej użyć trochę mniejszej.
  2. Spód: Do melaksera przełożyć orzechy i zmiksować z grubsza ( niech pozostaną lekkie kawałki). Dołożyć daktyle, len i sól i zmiksować razem. Masa powinna się zlepić w kulę. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Wyłożyć na spód dociskając na całej powierzchni.
  3. Środek: zmiksować daktyle i dodać masło orzechowe – wymieszać, wyłożyć na spód, dokładnie rozprowadzając po powierzchni.
  4. Wierzch: stopić masło kokosowe, dodać karob/kakao i miód. Wylać na dwie warstwy.
  5. Całość włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
  6. Kroić w kwadraty. Przechowywać w lodówce.
3.3.3070

kwadraty-z-maslem-orzechowym-daktylami-orzechami-i-karobem
Inspiracja

Related Posts

  • Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym

    Nie znoszę przesilenia wiosennego. Zabiera mi wszystkie siły. Snuję się, marudzę, na nic nie mam…

  • Czekoladki kokosowe ze śliwką

    Emilka wróciła z wakacji nad morzem gdzie była z dziadkami. Koniec diety lodowo-gofrowej, czas wrócić…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, daktyle, karob, masło orzechowe, migdały, olej kokosowy, raw, słodkie, w 30 minut, zdrowe słodycze

« Risotto z cukinią i marchewką
Pomidorowy sos do mięs z grilla »

Comments

  1. kornik says

    15 czerwca 2015 at 13:42

    Bardzo smakowity pomysł!
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    Odpowiedz
  2. foodmania says

    15 czerwca 2015 at 20:37

    idealne!

    Odpowiedz
  3. Angie says

    15 czerwca 2015 at 20:46

    Ależ to musiało smakować<3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress