Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Risotto z cukinią i marchewką

Risotto z cukinią i marchewką

9 czerwca 2015 by cookingforemily 3 komentarze

risotto-z-cukinia-i-marchewka

Wróciliśmy niedawno z wakacji. Nie będę się specjalnie rozpisywać bo znów Grecja bo blisko i ciepło, znów all inclusive z basenem, brodzikami i mini disco. Relaksacyjna nuda. Raj dla Emilki, dzień świstaka dla mnie. Jedzenie dobre, chciaż tzw. kids menu z frytkami i paluszkami rybnymi wywoływało moją gęsią skórkę. Posiłki Emilki komponowałam z dorosłego menu ale przemyt warzyw jak nie mogłam ich zmielić czy posiekać i dodać do środka był bardzo trudny. W kawałkach tolerowała jedynie pomidora. Objawiła się natomiast jej nowa kulinarna miłość – ryż. Domagała się go codziennie i zajadała całymi łyżkami. Właściwie można powiedzieć: ryż is the new makaron – bo w zeszłym roku dokładnie taka sama sytuacja była z makaronem. Ja to potem skrzętnie wykorzystywałam w kuchni, przemycając do makaronu różne zdrowe dodatki. I tak pewnie będzie i teraz z ryżem. Na pierwszy ogień poszło risotto z cukinią, marchewką i garścią lekko przywiędłej już w lodówce resztki szpinaku. Całość podejrzliwie obejrzana zniknęła jednak cała z talerza. Ryżu mój ryżu, coś mi się wydaje że będziesz gościł u nas częściej. Wkrótce zamierzam się przekonać czy zdrowszy brązowy ryż też przejdzie, trzymajcie kciuki.

Cukinię, szpinak i marchew można zastąpić innymi warzywami zalegającymi w lodówce – sprawdzi się kalafior, bakłażan, szparagi czy dynia. Wątpliwość może budzić wino – to nieodzowny składnik klasycznego risotta. W obawie o wychowanie w trzeźwości dzieci możecie je pominąć. Ja je jednak dodaję bo dodaje specyficznego aromatu całości a pod wpływem gotowania alkohol wyparowuje.

Risotto z cukinią i marchewką
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Risotto z cukinią, marchewką i garścią szpinaku. Można użyć innych warzyw, w zasadzie to co zalega w lodówce - np. bakłażana, brokuł, kalafior, jarmuż, dynia czy szparagi.
Serves: 3
Ingredients
  • 1.5 litra wywaru warzywnego (albo drobiowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina - opcjonalnie
  • 2 małe lub jedna większa cukinia
  • garść posiekanego szpinaku - opcjonalnie
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać. Selera i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię też pokroić w kosteczkę – nieco większą.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Wrzucić warzywa oprócz cukinii.
  3. Podsmażać ok 5- minut mieszając co jakiś czas.
  4. Przepłukać ryż w zimnej wodzie (dwukrotnie) i dodać do warzyw. Podsmażyć z warzywami kilka minut mieszając żeby nie przywarł do dna.
  5. Jeżeli robicie z winem to wlać wino i poczekać aż odparuje. Dodać kilka chochli rosołu i gotować mieszając aż płyn odparuje, następnie dodać kolejną część rosołu i ponownie gotować do odparowania – i tak do końca.
  6. Po 10 minutach gotowania ryżu dodać cukinię. Gotować dodając rosół aż ryż będzie miękki ( tak jak lubicie chociaż zgodnie ze sztuką powinien pozostać lekko al dente).
  7. Na końcu dodać szpinak i wymieszać, wyłączyć ogień.
  8. Dodać masło i większość parmezanu, sól i pieprz -zamieszać wszystko i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
  9. Przed podaniem każdą porcję posypać lekko parmezanem.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, marchewka, risotto, ryż, szpinak, wegetariańskie

« Naleśniki szpinakowe
Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami »

Comments

  1. kocie-smaki says

    10 czerwca 2015 at 13:29

    super, gdy w tak pysznym daniu można przemycać dodatkowo zdrowe dodatki 🙂

    Odpowiedz
  2. Edyta says

    16 czerwca 2015 at 19:12

    Świetny przepis i piękny talerz 🙂 Podpowiesz skąd? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 czerwca 2015 at 22:01

      Talerz z Duki ale to jakoś z poprzedniego sezonu, więc nie wiem czy jeszcze będą.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress