Wróciliśmy niedawno z wakacji. Nie będę się specjalnie rozpisywać bo znów Grecja bo blisko i ciepło, znów all inclusive z basenem, brodzikami i mini disco. Relaksacyjna nuda. Raj dla Emilki, dzień świstaka dla mnie. Jedzenie dobre, chciaż tzw. kids menu z frytkami i paluszkami rybnymi wywoływało moją gęsią skórkę. Posiłki Emilki komponowałam z dorosłego menu ale przemyt warzyw jak nie mogłam ich zmielić czy posiekać i dodać do środka był bardzo trudny. W kawałkach tolerowała jedynie pomidora. Objawiła się natomiast jej nowa kulinarna miłość – ryż. Domagała się go codziennie i zajadała całymi łyżkami. Właściwie można powiedzieć: ryż is the new makaron – bo w zeszłym roku dokładnie taka sama sytuacja była z makaronem. Ja to potem skrzętnie wykorzystywałam w kuchni, przemycając do makaronu różne zdrowe dodatki. I tak pewnie będzie i teraz z ryżem. Na pierwszy ogień poszło risotto z cukinią, marchewką i garścią lekko przywiędłej już w lodówce resztki szpinaku. Całość podejrzliwie obejrzana zniknęła jednak cała z talerza. Ryżu mój ryżu, coś mi się wydaje że będziesz gościł u nas częściej. Wkrótce zamierzam się przekonać czy zdrowszy brązowy ryż też przejdzie, trzymajcie kciuki.
Cukinię, szpinak i marchew można zastąpić innymi warzywami zalegającymi w lodówce – sprawdzi się kalafior, bakłażan, szparagi czy dynia. Wątpliwość może budzić wino – to nieodzowny składnik klasycznego risotta. W obawie o wychowanie w trzeźwości dzieci możecie je pominąć. Ja je jednak dodaję bo dodaje specyficznego aromatu całości a pod wpływem gotowania alkohol wyparowuje.
- 1.5 litra wywaru warzywnego (albo drobiowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 300 g ryżu do risotto
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina - opcjonalnie
- 2 małe lub jedna większa cukinia
- garść posiekanego szpinaku - opcjonalnie
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- Cebulę i czosnek posiekać. Selera i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię też pokroić w kosteczkę – nieco większą.
- W garnku rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Wrzucić warzywa oprócz cukinii.
- Podsmażać ok 5- minut mieszając co jakiś czas.
- Przepłukać ryż w zimnej wodzie (dwukrotnie) i dodać do warzyw. Podsmażyć z warzywami kilka minut mieszając żeby nie przywarł do dna.
- Jeżeli robicie z winem to wlać wino i poczekać aż odparuje. Dodać kilka chochli rosołu i gotować mieszając aż płyn odparuje, następnie dodać kolejną część rosołu i ponownie gotować do odparowania – i tak do końca.
- Po 10 minutach gotowania ryżu dodać cukinię. Gotować dodając rosół aż ryż będzie miękki ( tak jak lubicie chociaż zgodnie ze sztuką powinien pozostać lekko al dente).
- Na końcu dodać szpinak i wymieszać, wyłączyć ogień.
- Dodać masło i większość parmezanu, sól i pieprz -zamieszać wszystko i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
- Przed podaniem każdą porcję posypać lekko parmezanem.
kocie-smaki says
super, gdy w tak pysznym daniu można przemycać dodatkowo zdrowe dodatki 🙂
Edyta says
Świetny przepis i piękny talerz 🙂 Podpowiesz skąd? 🙂
cookingforemily says
Talerz z Duki ale to jakoś z poprzedniego sezonu, więc nie wiem czy jeszcze będą.