Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie

Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie

23 lipca 2015 by cookingforemily 1 Comment

czarna-porzeczka
Poprzedni weekend spędziłam u mojej mamy. Wisiała nad nami wizja ogołocenia dwóch krzaków porzeczek uginających się pod owocami. Moja mama robi z nich potem wino i dżemy. Ja postanowiłam wykorzystać porzeczkę trochę inaczej. Zrobiłam ciasto owsiano-kokosowe ale ponieważ w smaku wyszło bardzo podobne do tego ciasta kokosowego z czarną porzeczką to nie wstawiam przepisu. Resztę porzeczki postanowiłam wziąć na przeczekanie więc ugotowałam ją z cukrem i przetarłam przez sito- powstała gęsta, o galaretowatej konsystencji marmolada z czarnej porzeczki, trochę cierpka więc uniwersalna  żeby ją potem wykorzystać do dań słodkich (po lekkim dosłodzeniu) jak też dań wytrawnych. Część marmolady zamroziłam (nie chciało mi się bawić w wyparzanie słoików i pasteryzowanie) a z  resztę dnia następnego  wykorzystałam do zrobienia lodów jogurtowych i sernika na zimno. Przepis na lody podaję poniżej, a w następnych postach znajdziecie przepis na sernik  i pomysł na wykorzystanie marmolady jako składnik marynaty do mięsa.

Żeby zrobić marmoladę:

2 kg umytej czarnej porzeczki

1 szklanka cukru

Wykonanie: Czarną porzeczkę włożyć do garnka z cukrem, gotować aż porzeczka puści sok ( ok 10-15 minut). Następnie gotować na małym ogniu przez kolejne 1 1/2 h mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Można zawekować, można zamrozić lub wykorzystać od razu- do ciasta, do lodów albo jako marynata do mięsa.

marmolada-z-czarnej-porzeczki

 

Żeby zrobić lody jogurtowe z czarną porzeczką:

1 kg jogurtu greckiego

5 łyżek marmolady z czarnej porzeczki

3 łyżeczki miodu ( lub więcej)

Wykonanie: Jogurt wyłożyć na sistku wyłożonym watą, sitko ustawić na większym naczyniu. Odstawić na 2 godziny, żeby część wody z jogurtu odciekła. Przełożyć jogurt do plastikowego pojemnika i wymieszać z 2 łyżeczkami miodu ( można oczywiście więcej – trzeba spróbować).  Pojemnik wstawić do zamrażarki. Po 1.5 h jogurt zbindować ręcznym mikserem, wstawić ponownie. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy co najmniej. Po ostatnim blendowaniu wmieszać marmoladę z porzeczki zmieszaną z łyżeczką miodu. Zrobić marmurkowy wzór i wstawić do lodówki do całkowitego zamrożenia.

lody-jogurtowe-z-czarna-porzeczka

Letnie owoce

Related Posts

  • Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin

    Kolejny pomysł na wykorzystanie marmolady z czarnej porzeczki - tym razem wytrawnie jako składnik marynaty do…

  • Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

    Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki,…

  • Ciasto kokosowe z czarną porzeczką

    Lubię kokosowy smak, lubię dodawać do różnych dań wiórki kokosowe, uwielbiam mleko kokosowe zarówno w…

Filed Under: Desery, Wegetariańskie Tagged With: czarna porzeczka, jogurt, lody, marmolada, słodkie

« Placki z cukinii z jogurtowym sosem
Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką »

Comments

  1. Ula says

    25 lipca 2015 at 07:25

    Uwielbiam z czarnych porzeczek mój dżem w twoim przepisie podczas gotowania one trwa wszystko natomiast wi moim coś r zostaje; )) trzeba kg porzeczek zmielic z kg cukru. I w małych słoiczków trzymam go w zamrażalniku

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress