Poprzedni weekend spędziłam u mojej mamy. Wisiała nad nami wizja ogołocenia dwóch krzaków porzeczek uginających się pod owocami. Moja mama robi z nich potem wino i dżemy. Ja postanowiłam wykorzystać porzeczkę trochę inaczej. Zrobiłam ciasto owsiano-kokosowe ale ponieważ w smaku wyszło bardzo podobne do tego ciasta kokosowego z czarną porzeczką to nie wstawiam przepisu. Resztę porzeczki postanowiłam wziąć na przeczekanie więc ugotowałam ją z cukrem i przetarłam przez sito- powstała gęsta, o galaretowatej konsystencji marmolada z czarnej porzeczki, trochę cierpka więc uniwersalna żeby ją potem wykorzystać do dań słodkich (po lekkim dosłodzeniu) jak też dań wytrawnych. Część marmolady zamroziłam (nie chciało mi się bawić w wyparzanie słoików i pasteryzowanie) a z resztę dnia następnego wykorzystałam do zrobienia lodów jogurtowych i sernika na zimno. Przepis na lody podaję poniżej, a w następnych postach znajdziecie przepis na sernik i pomysł na wykorzystanie marmolady jako składnik marynaty do mięsa.
Żeby zrobić marmoladę:
2 kg umytej czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
Wykonanie: Czarną porzeczkę włożyć do garnka z cukrem, gotować aż porzeczka puści sok ( ok 10-15 minut). Następnie gotować na małym ogniu przez kolejne 1 1/2 h mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Lekko przestudzić i przetrzeć przez sito. Można zawekować, można zamrozić lub wykorzystać od razu- do ciasta, do lodów albo jako marynata do mięsa.
Żeby zrobić lody jogurtowe z czarną porzeczką:
1 kg jogurtu greckiego
5 łyżek marmolady z czarnej porzeczki
3 łyżeczki miodu ( lub więcej)
Wykonanie: Jogurt wyłożyć na sistku wyłożonym watą, sitko ustawić na większym naczyniu. Odstawić na 2 godziny, żeby część wody z jogurtu odciekła. Przełożyć jogurt do plastikowego pojemnika i wymieszać z 2 łyżeczkami miodu ( można oczywiście więcej – trzeba spróbować). Pojemnik wstawić do zamrażarki. Po 1.5 h jogurt zbindować ręcznym mikserem, wstawić ponownie. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy co najmniej. Po ostatnim blendowaniu wmieszać marmoladę z porzeczki zmieszaną z łyżeczką miodu. Zrobić marmurkowy wzór i wstawić do lodówki do całkowitego zamrożenia.
Ula says
Uwielbiam z czarnych porzeczek mój dżem w twoim przepisie podczas gotowania one trwa wszystko natomiast wi moim coś r zostaje; )) trzeba kg porzeczek zmielic z kg cukru. I w małych słoiczków trzymam go w zamrażalniku