Placki z cukinii to danie, które w sezonie na cukiniową klęskę urodzaju najczęściej u nas gości. A sezon ten właśnie nastąpił. Jeszcze dwa tygodnie temu zbierałam malutkie cukinie, żeby je wykorzystać do letniego placka a teraz maleństwa wyrosły i z dnia na dzień ich przybywa. Tak jak pisałam w ubiegłym roku we wpisie o zupie z cukinii, koniec lipca to czas kiedy ciągle jemy to warzywo. Pisałam wtedy, że żelazny kanon to zupa, placki i ciasto. Zastanawiałam się czy podawać przepis na placki z cukinii bo to takie danie, że właściwie przepis nie jest potrzebny. Ja zawsze robię je „na oko” i za każdym razem trochę inaczej. Postanowiłam jednak wstawić ten przepis – właśnie dlatego, żebyście mogli go potraktować jako punkt wyjścia do własnych zmian. Oprócz cukinii są w tych plackach ziemniaki i marchewka ale można je pominąć (chociaż dodatek ziemniaków czynie je bardziej zwarte) albo dodać inne warzywa np. szpinak czy startą dynię. Można dodać jakiś ser np. pokruszoną fetę albo żółty. Można eksperymentować z innymi ziołami. Można dodać np. pestki dyni lub słonecznika. Ja dodaję do nich mąkę i płatki owsiane ale można ominąć te ostatnie, a mąkę pszenną zamienić na inny rodzaj mąki. Ja podaję je najczęściej z czosnkowo-jogurtowym sosem ale można podać z sosem pomidorowym lub np. łososiem. Wszystko można!
- PLACKI:
- 3 cukinie
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki,
- garść mięty
- 3 jajka
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki
- sól, pieprz
- SOS:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczko soku z cytryny
- ząbek czosnku drobno posiekany
- koperek/szczypiorek posiekany ( garść)
- sól, pieprz
- ostra papryka ( opcjonalnie)
- Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić łyżeczką soli, wymieszać, wyłożyć na sitko i odstawić na ok 20 minut. Co jakiś czas można cukinię dociskać, żeby pozbyła się wody.
- Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać. Ziemniaki, marchew i cebulę przełożyć do miski.
- Natkę i miętę posiekać dodać do warzyw.
- Cukinię pozbawić wody odciskając ją dokładnie, przełożyć do warzyw.
- Wymieszać warzywa z jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
- Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, wykładając cienką warstwę i rozpłaszczając.
Karolina says
Robię bardzo podobne. To kwintesencja lata 🙂