Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki z cukinii z jogurtowym sosem

Placki z cukinii z jogurtowym sosem

21 lipca 2015 by cookingforemily 1 Comment

placki-z-cukinii
Placki z cukinii to danie, które w sezonie na cukiniową klęskę urodzaju najczęściej u nas gości. A sezon ten właśnie nastąpił. Jeszcze dwa tygodnie temu zbierałam malutkie cukinie, żeby je wykorzystać do letniego placka a teraz  maleństwa wyrosły  i z dnia na dzień ich przybywa. Tak jak pisałam w ubiegłym roku we wpisie o zupie z cukinii, koniec lipca to czas kiedy ciągle jemy to warzywo. Pisałam wtedy, że żelazny kanon to zupa, placki i ciasto. Zastanawiałam się czy podawać przepis na placki z cukinii bo to takie danie, że właściwie przepis nie jest potrzebny. Ja zawsze robię je „na oko” i za każdym razem trochę inaczej. Postanowiłam jednak wstawić ten przepis – właśnie dlatego, żebyście mogli go potraktować jako punkt wyjścia do własnych zmian. Oprócz cukinii są w tych plackach ziemniaki i marchewka ale można je pominąć (chociaż dodatek ziemniaków czynie je bardziej zwarte) albo dodać inne warzywa np. szpinak czy startą dynię. Można dodać jakiś ser np. pokruszoną fetę albo żółty. Można eksperymentować z innymi ziołami. Można dodać np. pestki dyni lub słonecznika. Ja dodaję do nich mąkę i płatki owsiane ale można ominąć te ostatnie, a mąkę pszenną zamienić na inny rodzaj mąki. Ja podaję je najczęściej z czosnkowo-jogurtowym sosem ale można podać z sosem pomidorowym lub np. łososiem. Wszystko można!

placki-z-cukinii

4.0 from 1 reviews
Placki z cukinii z jogurtowym sosem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
15 min
Total time
45 min
 
Przepis podstawowy na placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków, marchewki i ziół, do podania z sosem jogurtowym.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • PLACKI:
  • 3 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • garść mięty
  • 3 jajka
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczko soku z cytryny
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • koperek/szczypiorek posiekany ( garść)
  • sól, pieprz
  • ostra papryka ( opcjonalnie)
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić łyżeczką soli, wymieszać, wyłożyć na sitko i odstawić na ok 20 minut. Co jakiś czas można cukinię dociskać, żeby pozbyła się wody.
  3. Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać. Ziemniaki, marchew i cebulę przełożyć do miski.
  4. Natkę i miętę posiekać dodać do warzyw.
  5. Cukinię pozbawić wody odciskając ją dokładnie, przełożyć do warzyw.
  6. Wymieszać warzywa z jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, wykładając cienką warstwę i rozpłaszczając.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Zupa z cukinii z fetą i grzankami

    Jest taki czas w środku lata kiedy jemy codziennie cukinię. Niezależnie ile się jej zasieje,…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad Tagged With: cukinia, danie dla dzieci, placki, sos jogurtowy, wegetariańskie

« Pizza na spodzie z kalafiora
Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie »

Comments

  1. Karolina says

    21 lipca 2015 at 20:53

    Robię bardzo podobne. To kwintesencja lata 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress