Kolejny pomysł na wykorzystanie marmolady z czarnej porzeczki – tym razem wytrawnie jako składnik marynaty do mięs. Polędwiczka wieprzowa w marynacie z naszej rodzimej czarnej porzeczki dzięki dodatkowi imbiru, sosu hoisin i sosu sojowego nabiera azjatyckiego charakteru dlatego proponuję podać ją z ryżem jaśminowym albo makaronem ryżowym z sałatką ze świeżego ogórka.
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin
Prep time
Cook time
Total time
Polędwiczka wieprzowa marynowana w marmoladzie z czarnej porzeczki, sosu hoisin i sojowego z dodatkiem imbiru i czosnku. Do podania na sposób azjatycki - z makaronem ryżowym i sałatką z ogórka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
- 1 polędwiczka wieprzowa
- MARYNATA:
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki marmolady z czarnej porzeczki (lub galaretki)
- 2 ząbki czosnku posiekane
- kawałek imbiru ( ok 3 cm) starty
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina (albo balsamicznego)
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- trochę pieprzu
Instructions
- Składniki marynaty wymieszać. Odłożyć ⅓ marynaty do pojemniczka a pozostałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki (minimum godzina, a najlepiej na noc).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Piec ok 25-30 minut.
- W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą co jakiś czas obracając.
- W połowie pieczenia można podlać ¼ szklanki wody bo marynata może się przypalać na dnie formy.
- Polędwiczkę wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć na talerz. Odczekać ok 10 minut zanim pokroi się ją w plastry.
- Pozostałą w formie marynatę dobrze wymieszać, można podlać odrobiną wody jak będzie za gęsta i przełożyć do naczynia jako sos.
- Podawać z sosem z pieczenia, posypaną szczypiorkiem.
- Dodatki: ryż albo makaron ryżowy, sałatka ze świeżego ogórka.
Świetny ma kolor:)