Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin

Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin

30 lipca 2015 by cookingforemily 1 Comment

Poledwiczka-wieprzowa-w-marynacie-z-czarnej-porzeczki
Kolejny pomysł na wykorzystanie marmolady z czarnej porzeczki – tym razem wytrawnie jako składnik marynaty do mięs. Polędwiczka wieprzowa w marynacie z naszej rodzimej czarnej porzeczki dzięki dodatkowi imbiru, sosu hoisin i sosu sojowego nabiera azjatyckiego charakteru dlatego proponuję podać ją z ryżem jaśminowym albo makaronem ryżowym z sałatką ze świeżego ogórka.

Poledwiczka-wieprzowa-w-marynacie-z-czarnej-porzeczki

Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Polędwiczka wieprzowa marynowana w marmoladzie z czarnej porzeczki, sosu hoisin i sojowego z dodatkiem imbiru i czosnku. Do podania na sposób azjatycki - z makaronem ryżowym i sałatką z ogórka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki marmolady z czarnej porzeczki (lub galaretki)
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm) starty
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina (albo balsamicznego)
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • trochę pieprzu
Instructions
  1. Składniki marynaty wymieszać. Odłożyć ⅓ marynaty do pojemniczka a pozostałą marynatą natrzeć polędwiczkę i odłożyć do lodówki (minimum godzina, a najlepiej na noc).
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Polędwiczkę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Piec ok 25-30 minut.
  5. W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą co jakiś czas obracając.
  6. W połowie pieczenia można podlać ¼ szklanki wody bo marynata może się przypalać na dnie formy.
  7. Polędwiczkę wyjąć z piekarnika i delikatnie przełożyć na talerz. Odczekać ok 10 minut zanim pokroi się ją w plastry.
  8. Pozostałą w formie marynatę dobrze wymieszać, można podlać odrobiną wody jak będzie za gęsta i przełożyć do naczynia jako sos.
  9. Podawać z sosem z pieczenia, posypaną szczypiorkiem.
  10. Dodatki: ryż albo makaron ryżowy, sałatka ze świeżego ogórka.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie

    Poprzedni weekend spędziłam u mojej mamy. Wisiała nad nami wizja ogołocenia dwóch krzaków porzeczek uginających…

  • Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

    Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki,…

  • Polędwiczka wieprzowa z jabłkami zapiekana pod serowym ciastem

    Polędwiczka wieprzowa i jabłka tworzą doskonałą parę. Jednym z moich popisowych dań jest polędwiczka pieczona…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: czarna porzeczka, marynata do mięsa, mięso, polędwiczka wieprzowa, wieprzowina

« Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką
Morele zapiekane w kremie migdałowym »

Comments

  1. Angie says

    31 lipca 2015 at 11:55

    Świetny ma kolor:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress