Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem marmolady z czarnej porzeczki, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Muszę przyznać, że nigdy nie byłam fanką serników na zimno i bardzo rzadko je robię. Ale czasem latem przychodzi taki moment, że mam ochotę na zimny deser nie będący lodami. I właśnie sernik na zimno sprawdza się w takich sytuacjach tym bardziej, że nie trzeba dodatkowo podnosić temperatury w kuchni grzaniem piekarnika. I jak ostatnio po przesmażeniu porzeczki na marmoladę zastanawiałam się do czego ją wykorzystać do głowy przyszedł mi pomysł na sernik na zimno. Jego zaleta to mała ilość składników – gęsty odsączony z wody jogurt grecki, posłodzony plus marmolada z czarnej porzeczki no i żelatyna żeby wszystko trzymać w kupie. A na spodzie czekolada deserowa z chrupkami kukurydzianymi, patent który podpatrzyłam niedawno w lodowym torcie od koleżanki, że tak powiem”po blogu” (przy okazji polecam zajrzeć: Lady Housewife). A na wierzchu oczywiście garść owoców, u nas maliny i porzeczka z ogródka mamy.
- SPÓD:
- 150 g czekolady deserowej
- kubek płatków kukurydzianych
- GÓRA:
- 1 kg czarnej porzeczki
- ¾ szklanki cukru
- lub można wykorzystać wcześniej zrobioną marmoladę z porzeczki –potrzeba ¾ szklanki
- 2 kg jogurtu greckiego
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- Jogurty wyłożyć na sitko wyłożone gazę, ustawić sitko na większym naczyniu i odstawić na noc w chłodne miejsce, żeby z jogurtu odpłynęła woda.
- Jeżeli robicie od nowa marmoladę z porzeczki to trzeba porzeczkę umyć, przełożyć do garnka z cukrem i zagotować aż puści sok (10-15 min), następnie zmniejszyć ogień i gotować 1.5 h mieszając co jakiś czas. Odstawić do lekkiego przestygnięcia a następnie przetrzeć przez sitko. Do sernika będzie potrzebne ¾ szklanki marmolady porzeczkowej, nadwyżki można zjeść jako dżem lub wykorzystać do lodów albo jako marynatę do mięsa.
- Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej lekko pokruszone płatki kukurydziane. Masę rozprowadzić dokładnie na dnie formy i wstawić do lodówki.
- Jogurt z sitka przełożyć do miski, wymieszać z cukrem pudrem.
- /3 jogurtu przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z porzeczką.
- Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody (należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Połowę dodać do jogurtu a drugą połowę do miski z jogurtem porzeczkowym. Obie masy wymieszać.
- ¾ masy jogurtowej wyłożyć na spód. Następnie łyżkami nakładać masę porzeczkową zachowując przerwy. Na masę porzeczkową wyłożyć plamy z pozostałej masy jogurtowej. Za pomocą patyczka zrobić marmurkowy wzór. Odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na noc.
Pięknie wygląda, idealny letni deser 🙂