Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

Sernik jogurtowy na zimno z czarną porzeczką

27 lipca 2015 by cookingforemily 1 Comment

jogurtowy-sernik-na-zimno-z-czarna-porzeczka
Dziś, wspominany w ostatnim poście, sernik jogurtowy na zimno z wykorzystaniem  marmolady z czarnej porzeczki, na chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady. Muszę przyznać, że nigdy nie byłam fanką serników na zimno i bardzo rzadko je robię. Ale czasem latem przychodzi taki moment, że mam ochotę na zimny deser nie będący lodami. I właśnie sernik na zimno sprawdza się w takich sytuacjach tym bardziej, że nie trzeba dodatkowo podnosić temperatury w kuchni grzaniem piekarnika. I jak ostatnio po przesmażeniu porzeczki na marmoladę zastanawiałam się do czego ją wykorzystać do głowy przyszedł mi pomysł na sernik na zimno. Jego zaleta to mała ilość składników – gęsty odsączony z wody jogurt grecki, posłodzony plus  marmolada z czarnej porzeczki no i żelatyna żeby wszystko trzymać w kupie. A na spodzie czekolada deserowa z chrupkami kukurydzianymi, patent który podpatrzyłam niedawno w lodowym torcie od koleżanki, że tak powiem”po blogu” (przy okazji polecam zajrzeć: Lady Housewife). A na wierzchu oczywiście garść owoców, u nas maliny i porzeczka z ogródka mamy.

jogurtowy-sernik-na-zimno-z-czarna-porzeczka

Jogurtowy sernik na zimno z czarną porzeczką
 
Drukuj
Jogurtowy sernik na zimnie z dodatkiem marmolady z czarnej porzeczki na spodzie czekoladowym z kukurydzianymi chrupkami.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: Na deser
Serves: 12
Ingredients
  • SPÓD:
  • 150 g czekolady deserowej
  • kubek płatków kukurydzianych
  • GÓRA:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki cukru
  • lub można wykorzystać wcześniej zrobioną marmoladę z porzeczki –potrzeba ¾ szklanki
  • 2 kg jogurtu greckiego
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Instructions
  1. Jogurty wyłożyć na sitko wyłożone gazę, ustawić sitko na większym naczyniu i odstawić na noc w chłodne miejsce, żeby z jogurtu odpłynęła woda.
  2. Jeżeli robicie od nowa marmoladę z porzeczki to trzeba porzeczkę umyć, przełożyć do garnka z cukrem i zagotować aż puści sok (10-15 min), następnie zmniejszyć ogień i gotować 1.5 h mieszając co jakiś czas. Odstawić do lekkiego przestygnięcia a następnie przetrzeć przez sitko. Do sernika będzie potrzebne ¾ szklanki marmolady porzeczkowej, nadwyżki można zjeść jako dżem lub wykorzystać do lodów albo jako marynatę do mięsa.
  3. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej lekko pokruszone płatki kukurydziane. Masę rozprowadzić dokładnie na dnie formy i wstawić do lodówki.
  5. Jogurt z sitka przełożyć do miski, wymieszać z cukrem pudrem.
  6. /3 jogurtu przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z porzeczką.
  7. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody (należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Połowę dodać do jogurtu a drugą połowę do miski z jogurtem porzeczkowym. Obie masy wymieszać.
  8. ¾ masy jogurtowej wyłożyć na spód. Następnie łyżkami nakładać masę porzeczkową zachowując przerwy. Na masę porzeczkową wyłożyć plamy z pozostałej masy jogurtowej. Za pomocą patyczka zrobić marmurkowy wzór. Odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na noc.
3.3.3070

 

 

Related Posts

  • Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie

    Poprzedni weekend spędziłam u mojej mamy. Wisiała nad nami wizja ogołocenia dwóch krzaków porzeczek uginających…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: czarna porzeczka, jogurt, na zimno, sernik

« Marmolada z czarnej porzeczki i kilka pomysłów na jej wykorzystanie
Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin »

Comments

  1. gin says

    29 lipca 2015 at 15:25

    Pięknie wygląda, idealny letni deser 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress