Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Clafoutis ze śliwkami

Clafoutis ze śliwkami

18 sierpnia 2015 by cookingforemily 8 komentarzy

clafoutis-ze-sliwkami
Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest ta tarta se śliwkami w waniloiwym kremie – nie do przebicia, pieczona co rok, w sezonie  na węgierki, po kilka razy. Dziś natomiast mam dla Was coś podobnego: clafoutis ze śliwkami – czyli śliwki zatopione w cieście podobnym do naleśnikowego. Ja dodałam do niego tylko mąkę ziemniaczaną więc wyszło bardziej podobne do budyniu. Najczęściej przygotowuje się clafoutis z czereśniami ale mi w wersji śliwkowej bardziej smakuje.

Clafoutis ze śliwkami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Clafoutis czyli śliwki zatopione w cieście
Author: www.cookingforemily
Serves: 6
Ingredients
  • 700 g śliwek
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Instructions
  1. Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wymieszać z masłem tak by równomierie pokrył patelnię.
  2. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią na patelnię i podsmażyć ok 5 minut.
  3. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  4. Śliwki ułożyć podsmażoną częścią do góry. Polać sokiem który powstał na patelni.
  5. W misce zmiksować jajka z ksylitolem aż się rozpuści. Dodać śmietanę, mleko, mąkę i wanilię – wszystki zmiksować. Wlać delikatnie do formy ze śliwkami.
  6. Piec 30 minut w 190 stopniach.
  7. Przed podaniem przestudzić, można podawac lekko ciepłe.
3.3.3077

 

Letnie owoce

Related Posts

  • Tarta ze śliwkami zapieczonymi w waniliowym kremie

    To jest jedno z moich ulubionych ciast: tarta ze śliwkami , koniecznie węgierkami, zapieczonymi w…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką

    Ten tydzień daje mi mocno w kość. Mój organizm nie jest i nigdy nie będzie…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: bezglutenowe, clafoutis, deser, śliwki

« Lody z avocado i banana z mleczkiem kokosowym
Wytrawny sernik z cukinią »

Comments

  1. Sosna says

    19 sierpnia 2015 at 20:24

    Aromatycznie się zrobiło 🙂

    Odpowiedz
  2. Niezdecydowana says

    20 sierpnia 2015 at 11:20

    D’Or, a czy można bardziej niezdrowo? I zamiast ksylitolu zwykły SZUGAR?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 sierpnia 2015 at 11:57

      jasne:) daj go może trochę mniej niż w przepisie

      Odpowiedz
  3. Moje Bistro says

    24 sierpnia 2015 at 01:07

    Wygląda kusząco 🙂

    Odpowiedz
  4. Aggi says

    4 lutego 2016 at 02:42

    jest bardzo pyszne! dziekuje za przepis! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 lutego 2016 at 09:40

      A skąd masz sliwki w środku zimy? Az narobilas mi smaka:)

      Odpowiedz
      • Aggi says

        9 lutego 2016 at 05:12

        Mieszkam w Australii:)
        Sliwki mamy tu caly rok:)

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          9 lutego 2016 at 13:05

          a to co innego:)) to zazdroszczę

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress