Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest ta tarta se śliwkami w waniloiwym kremie – nie do przebicia, pieczona co rok, w sezonie na węgierki, po kilka razy. Dziś natomiast mam dla Was coś podobnego: clafoutis ze śliwkami – czyli śliwki zatopione w cieście podobnym do naleśnikowego. Ja dodałam do niego tylko mąkę ziemniaczaną więc wyszło bardziej podobne do budyniu. Najczęściej przygotowuje się clafoutis z czereśniami ale mi w wersji śliwkowej bardziej smakuje.
Clafoutis ze śliwkami
Prep time
Cook time
Total time
Clafoutis czyli śliwki zatopione w cieście
Author: www.cookingforemily
Serves: 6
Ingredients
- 700 g śliwek
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 150 g gęstej śmietany 18%
- 1 niepełna szklanka mleka
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Instructions
- Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wymieszać z masłem tak by równomierie pokrył patelnię.
- Śliwki ułożyć przekrojoną częścią na patelnię i podsmażyć ok 5 minut.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem.
- Śliwki ułożyć podsmażoną częścią do góry. Polać sokiem który powstał na patelni.
- W misce zmiksować jajka z ksylitolem aż się rozpuści. Dodać śmietanę, mleko, mąkę i wanilię – wszystki zmiksować. Wlać delikatnie do formy ze śliwkami.
- Piec 30 minut w 190 stopniach.
- Przed podaniem przestudzić, można podawac lekko ciepłe.
Sosna says
Aromatycznie się zrobiło 🙂
Niezdecydowana says
D’Or, a czy można bardziej niezdrowo? I zamiast ksylitolu zwykły SZUGAR?
cookingforemily says
jasne:) daj go może trochę mniej niż w przepisie
Moje Bistro says
Wygląda kusząco 🙂
Aggi says
jest bardzo pyszne! dziekuje za przepis! 🙂
cookingforemily says
A skąd masz sliwki w środku zimy? Az narobilas mi smaka:)
Aggi says
Mieszkam w Australii:)
Sliwki mamy tu caly rok:)
cookingforemily says
a to co innego:)) to zazdroszczę