Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią z jogurtowym sosem tahini

Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią z jogurtowym sosem tahini

31 sierpnia 2015 by cookingforemily 4 komentarze

kotlety-z-kaszy-jaglanej-z-ciecierzyca
Jaglanka gościła tu na blogu w różnych formach ale chyba jeszcze nigdy nie w postaci kotlecików, a tak jak każda kasza świetnie się nadaje się ona jako baza na kotlety i wegeburgery. Świetnie przyjmuje wszelkie dodatki i przyprawy. Kombinacji jest bez liku. Ja do moich kotletów oprócz kaszy jaglanej dodałam ciecierzycę i cukinię dzięki, której nie są suche. A do tego indyjskie przyprawy. Można podać je z jogurtem albo sosem pomidorowym ale my nasze kotlety z kaszy jaglanej zjedliśmy z sosem na bazie jogurtu i pasty tahini. Kotlety można też zjeść w bułce z dodatkami (np avocado, czerwona cebula, pomidor) jako wegeburger.

kotlety-z-kaszy-jaglanej-z-ciecierzyca

I tak jak w przypadku poprzednich kotlecików na blogu – dwie uwagi organizacyjna: masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby stężała w lodówce. Warto zrobić więcej masy i połowę zamrozić na szybki, awaryjny obiad.

5.0 from 2 reviews
Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej, z ciecierzycą i cukinią. Można je zjeść na obiad z sałatką, albo jako wegeburger
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ cukini
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce: kurkumy, cynamonu, zmielonej kolendry i kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • ½ szklanki tartej bułki do środka + trochę do obtaczania kotletów
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sos:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka pasty tahini
  • łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
Instructions
  1. Kaszę przepłukać i zalać 1 i ⅓ szklanki wody. Postawić na małym ogniu i gotować pod przykryciem ok 20 minut aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W miarę potrzeby dolać trochę wody. Nie mieszać kaszy podczas gotowania.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko posolić i odstawić na sitko do odcieknięcie przez ok 20 minut (dociskając od czasu do czasu)
  3. Po ugotowaniu kaszę spulchnić widelcem i przełożyć do miski do ostygnięcia. Można też użyć wcześniej ugotowanej kaszy (ja ją zawsze gotuję na zapas).
  4. Ciecierzycę rozdrobnić ( widelcem albo bardzo szybko w blenderze), przełożyć do miski z kaszą.
  5. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć do miski z kaszą.
  6. Dodać do masy sok z cytryny, jajka,bułkę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
  7. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej na całą noc.
  8. Żeby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki.
  9. Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju na rumiano z obu stron.
3.3.3077

Wegetariański obiad V

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

Filed Under: Na obiad Tagged With: ciecierzyca, cukinia, kasza jaglana, kotlety, tahini, wegetariańskie

« Czekoladki kokosowe ze śliwką
Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli »

Comments

  1. Natalie says

    31 sierpnia 2015 at 22:48

    Uwielbiam kotlety z kaszy! Idealnie smakują w towarzystwie pieczonej marchewki – mniam 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    Odpowiedz
  2. ewa says

    1 września 2015 at 14:29

    ile taka masa może leżeć w zamrażalniku?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 września 2015 at 16:41

      kilka miesięcy może poleżeć. myślę że tak do 5 będzie bezpiecznie

      Odpowiedz
  3. Evi says

    4 września 2015 at 11:35

    Wyglądają przepysznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress