Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Morele zapiekane w kremie migdałowym

Morele zapiekane w kremie migdałowym

4 sierpnia 2015 by cookingforemily 1 Comment

morele-zapiekane-w-kremie-migdalowym
Morele mają dla mnie coś francuskiego w sobie. Może dlatego, że z wyjazdów do mojej ciotki mieszkającej we Francji mocno kojarzę domowej roboty dżem morelowy, który zjadałam z bagietką. A może dlatego, że morele są składnikiem różnych klasycznych francuskich deserów jak tarta z morelami i dżemem czy flan z morelami. Też wydaje mi się, że pomysł na morele zapiekane w migdałowym kremie też wywodzi się z Francji. To prosty w przygotowaniu i szybki deser. Na krem składają się rozdrobnione migdały, masło i jajka. W wersji dla dorosłych można do niego dodać jeszcze rum. Przygotowuje się go bardzo szybko, tylko pamiętać trzeba o tym, żeby wcześniej wyciągnąć masło aby zmiękło – ale przy obecnej temperaturze nie powinno to zabrać dużo czasu. Pyszne same albo z gałką lodów waniliowych lub polane jogurtem.

Morele zapiekane w kremie migdałowym
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
20 min
Total time
35 min
 
Szybki w wykonaniu letni deser - morele zapiekane w migdałowym kremie. Idealnie z gałką lodów waniliowych
Serves: 6
Ingredients
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g migdałów mielonych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok 10-12 moreli
Instructions
  1. W misce wymieszać miękkie masło z miodem, migdałami, mąką i masłem- na gładki krem.
  2. Morele umyć, wysuszyć, przekroić na połówki i wydrążyć.
  3. Krem wylać do naczynia do zapiekania, poukładać w nim morele.
  4. Piec 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
  5. Można podawać z jogurtem lub lodami.
3.3.3070

 

 

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: bezglutenowe, danie dla dzieci, migdały, morele, słodkie

« Polędwiczka wieprzowa w marynacie z czarnej porzeczki, imbiru i sosu hoisin
Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek. »

Comments

  1. monika says

    7 sierpnia 2015 at 16:08

    Brzmi super. Dzisiaj zrobię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress