Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.

Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.

6 sierpnia 2015 by cookingforemily 12 komentarzy

nalesniki-z-kaszy-jaglanej-gryczanej
Autorka bloga (My new roots), z którego zaczerpnęłam pomysł na te naleśniki nazwała je rewolucyjnymi. I chyba jest to ich najwłaściwsze określenie bo do ich wykonania nie została użyta ani mąka (więc nadają się dla osób uczulonych na gluten) ani jajka ani nabiał (więc są idealne dla alergików). Powstają z namoczonych wcześniej ziaren: kaszy gryczanej niepalonej i jaglanej. Potem wystarczy namoczone ziarna zmiksować z wodą albo mlekiem roślinnym i usmażyć. Można oczywiście dodać i jajko, będą wtedy bardziej plastyczne ale nie jest to koniecznie bo i bez jajka są zwarte, pewnie ciężko będzie zrobić z nich rulon ale można złożyć na pół. Są znacznie bardziej chrupiące niż klasyczne naleśniki ale to wg mnie jest ich plus. Jak zmniejszycie ilość płynu można z ciasta usmażyć placuszki.

Można je podawać z różnymi ulubionymi dodatkami do klasycznych naleśników – na słodko jak i na słono. My zjedliśmy je ze śliwkami przesmażonymi z miodem a Emilka swoje zjadła z miodem.

nalesniki-z-kaszy-jaglanej-gryczanej

5.0 from 2 reviews
Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Naleśniki bez jajek, nabiału i glutenu. Ciasto powstaje z namoczonych wcześniej ziarn kaszy jaglanej i gryczanej
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 i ¼ szklanki wody ( lub mleka roślinnego)
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy ( opcjonalnie jak naleśniki będą podawane na słodko)
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania:
  • dżem, miód, jogurt etc
  • na zdjęciu śliwki przegotowane z miodem
Instructions
  1. Ziarna należy namoczyć na noc w wodzie razem z sokiem z cytryny.
  2. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy wylać wodę w której moczyły się ziarna i przepłukać je na sitku. Następnie zalać 1 i ¼ szklanki wody i zblendować na gładkie ciasto. Jeżeli chcecie zrobić zamiast naleśników placuszki należy zmniejszyć ilość wody do niecałej szklanki.
  3. Usmażyć na oleju kokosowym.
  4. Ja podałam naleśniki z uduszonymi z miodem śliwkami.
3.3.3070

 

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: bez jajek, bezglutenowe, danie dla dzieci, kasza gryczana, kasza jaglana, naleśniki, śniadanie dla dziecka, wegańskie

« Morele zapiekane w kremie migdałowym
Woda kokosowa na upały. 3 pomysły na napoje z jej wykorzystaniem »

Comments

  1. laNika says

    6 sierpnia 2015 at 15:18

    Nie wpadłabym na taki pomysł żeby zrobić naleśniki z kaszy. Jestem bardzo ciekawa jak smakowały ale po zdjęciach widać, że muszą być pyszne!

    Odpowiedz
  2. Marcin says

    14 listopada 2015 at 18:09

    Kaszy nie trzeba gotować ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 listopada 2015 at 20:05

      nie trzeba. po namoczeniu i dokładnym zmiksowaniu nabiera konsytencji ciasta

      Odpowiedz
      • Marcin says

        17 listopada 2015 at 17:52

        Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

        Odpowiedz
  3. siostraelwa says

    22 listopada 2015 at 21:38

    Su[er, wlasnie tego szukalam :)Jutro pierwszy raz eksperymentuje z takim ciastem, mam pytanie, po co jest ta cytryna? czy ona bardziej zmiękcza kaszę czy zmienia pózniej konstystencje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 listopada 2015 at 11:31

      Nasiona, ziarna i orzechy zawierają inhibitory enzymów, który blokują je przed kiełkowaniem (dlatego nie kiełkują one w szafce kuchennej).
      Namaczanie powoduje, że pozbywają się one tego enzymu i stają się lżej strawne dla naszego organizmu oraz jednocześnie uwalniają wszystkie swoje wartości odżywcze.
      Więc warto namaczać a dodatkowe zakwaszanie wody (np.cytryną) po prostu intensyfikuje ten proces. Nie jest jednak konieczne.

      Odpowiedz
  4. agula says

    7 lutego 2016 at 14:35

    Ja dodałam mleko i jajko, doprawiłam cynamonem, imbirem i wanilią, naleśniki wyszły przepyszne i niezwykle aromatyczne. Następnym razem ma zamiar dodać trochę kaszy owsianej. Dziękuję za pomysł!

    Odpowiedz
    • belfer says

      31 marca 2016 at 13:40

      Ja dodałam trzy łyżki zmielonego i namoczonego wcześniej siemienia. Pięknie się zwijają.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        31 marca 2016 at 16:00

        Muszę spróbować, dzięki!

        Odpowiedz
  5. Patrycja says

    13 sierpnia 2016 at 08:25

    Naleśniki wychodzą super 🙂 dodałam jeszcze duże jajko
    Ps. Naleśniki same odchodzą od patelni i zwijają się bez problemu

    Odpowiedz
  6. Majka says

    2 października 2019 at 14:53

    Świetny skład, dodałam jeszcze siemie lniane i rzeczywiście mają niezłą elastyczność. Następnym razem spróbuję z samym bananem. Takimi naleśnikami to mogę karmić swoje dzieci choćby codziennie 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2019 at 20:50

      naleśniki bez wyrzutów sumienia:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress