Z pewnością słyszeliście o wodzie kokosowej, namiętnie pitej przez różne gwiazdy i równie namiętnie opisywanej przez różne babskie pisemka. Bogata w wiele niezbędnych organizmowi składników (magnez, wapń, fosfor, potas, i witaminy), korzystnie wpływa na pracę układu krwionośniego, nerwowego i trawiennego, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Do tego jest pozbawiona cukrów, z minimialną ilością kalorii. Używana jako naturalny izotonik przy aktywności fizycznej i dietach odchudzających.
Cudowny napój? być może. Niestety też drogi w naszych polskich warunkach i trudno dostępny. Warto jednak wiedzieć o jego właściwościach i o tym, że to napój świetny nawet dla bardzo małych dzieci (zawiera też kwas laurynowy który w tak dużych ilościach znajduje się jeszcze tylko w mleku matki, gdzie pomaga budować odporność u małych dzieci). Szczególnie warto po nią sięgnąć w upały bo woda kokosowa doskonale nawadnia organizm i dostarcza niezbędnych mikroelementów. Poza tym doskonale gasi pragnienie. Dzieciom powinna smakować naturalna bo jest lekko słodkawa, ale warto też ją wykorzystać jako składników soków i koktajli. Poniżej trzy propozycje wykorzystania wody kokosowej.
Sok z buraka, jabłka i wody kokosowej
Jeżeli obawiacie się buraka w sokach to to jest z pewnością dobry pomysł na start – ten sok jest pyszny, a smak buraka świetnie łączy się z jabłkiem i wodą kokosową. Sok jest słodki więc powinien posmakować dzieciom (tylko lepiej nie wspominajcie o buraku). No i ten obłędny kolor. Koniecznie spróbujcie, ja się w nim zakochałam
6 jabłek
3 buraki
1 szklanka wody kokosowej
Z buraków i jabłek zrobić sok w sokowirówce, wymieszać z wodą kokosową.
Limonkowy sok z arbuza i wody kokosowej
Napój doskonały na lato, bardzo orzeźwiający.
1 kg wypestkowanego miąższu z arbuza
1 szklanka wody kokosowej
1 limonka
2 łyżki miodu ( można też nie dosładzać)
Arbuza zmiksować z miodem i sokiem z połowy limonki. Wymieszać z wodą kokosową i dodać pokrojona drugą połowę limonki. Schłodzić
Mango lassi z wodą kokosową i nasionami chia
Uwielbiam mango lassi, zwykle robię je z jogurtem, mlekiem lub mleczkiem kokosowym – co oczywiście wpływa na kaloryczność napoju. Zastąpienie mleczka wodą kokosową to dobra, bo lżejsza opcja na lato. Zwyklę dodaję do niego jeszcze łyżkę nasion chia – jest wtedy gęstszy i z powodzeniem służy jako drugie śniadanie.
1 obrane mango bez pestki
1 banan
200 ml wody kokosowej
1 łyżka nasion chia
Banana i mango zmiksować z wodą kokosową, dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę.
Dodaj komentarz