Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Chlebek bananowy z daktylami

Chlebek bananowy z daktylami

23 września 2015 by cookingforemily 4 komentarze

chlebek-bananowy-z-daktylami
Jak często używacie mąki orkiszowej? Ja przyznam się, że bardzo rzadko używałam dotąd tej mąki. Nic dziwnego – trudno ją spotkać na półkach sklepowych.  Kiedyś była bardzo popularna ale teraz jest prawie zapomniana. A to dlatego, że obecnie uprawa orkiszu jest rzadka – nie jest on tak wydajny jak jego kuzynka pszenica zwyczajna więc twarde prawa rynku zepchnęły go na margines. Ale dzięki temu ominęły go wszystkie zabiegi „ulepszające” i zwiększające wydajność. I dzięki temu orkisz pozostał niezmodyfikowany i ma takie same właściwości jak wieki temu, kiedy był podstawą diety naszych przodków. A właściwościom tym warto się przyjrzeć. Orkisz zawiera duże ilości aminokwasów i witamin, poprawia przemianę materii i wzmacnia odporność. Można jeść ziarna orkiszu (gotując jak kasze) ale znacznie łatwiejsza w obsłudze jest mąka z niego zrobiona, bo w kuchni zachowuje się podobnie jak pszenna i można jej używać do wszystkich klasycznych mącznych dań. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do wypróbowania mąki orkiszowej, ja zamierzam używać jej częściej. Na pierwszy ogień poszedł chlebek bananowy. Jest to zdecydowanie zdrowa wersja chlebka bananowego – bo po pierwsze z mąki orkiszowej a po drugie- bez cukru- słodzony daktylami i małą ilością miodu. Miód można też pominąć – chlebek i tak będzie słodki dzięki daktylom i bananom.  Ciężki i wilgotny chlebek długo zachowuje świeżość. Idealny do spakowania jako 2 śniadanie.

Ja go lubię też lekko opiec w tosterze i zjeść z masłem i dodatkowym miodem.

chlebek-bananowy-z-daktylami

Chlebek bananowy z daktylami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
55 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Chlebek bananowy ze zdrowej mąki orkiszowej, słodzony miodem i daktylami
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 banany
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¾ szklanki daktyli
  • masło do posmarowania formy
Instructions
  1. Mleko kokosowe zmieszać z cytryną, dodać banany, jajka, miód, olej i zmiksować.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i imbirem.
  3. Zmieszać suche składniki z mokrymi.
  4. Daktyle posiekać. Jak są twarde to trzeba je wcześniej na 2-3 minut zalać wrzątkiem.
  5. Podłużną formę do pieczenia nasmarować masłem, wylać ciasto.
  6. Piec 50-55 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem wbić ciasto patyczek i sprawdzić czy jest suchy po wyciągnięciu.
3.3.3077

 

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

    Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: banany, daktyle, mąka orkiszowa, słodkie

« Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami
Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni. »

Comments

  1. Karina says

    23 września 2015 at 12:53

    mnie zachęciłaś:)

    Odpowiedz
  2. Jagna says

    13 grudnia 2016 at 20:15

    Hej! Mam pytanko odnośnie mleka kokosowego… Czy ma być z puszki czy karton? Ewentualnie czy mozna je zastąpić np migdałowym ??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 grudnia 2016 at 20:32

      Może być z puszki i może też być w kartonie, ważne żeby dobrze zmieszać przed użyciem. Myślę też, że spokojnie możesz użyć innego mleka.

      Odpowiedz
  3. Jagna says

    13 grudnia 2016 at 20:38

    Dziękuje za szybką odpowiedź ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress