Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

21 września 2015 by cookingforemily 2 komentarze

imbirowo-cynamonowa-jaglanka-z-karmelizowanymi-jablkami
Cynamon jest dla mnie najbardziej jesienną przyprawą. W połączeniu z jabłkami to niezawodny sposób na jesienną melancholię. A ponieważ jesień już za dwa dni to warto o tym pamiętać. Wizja szarlotki, naleśników z prażonymi jabłkami, czy przecieranych jabłek z waniliowym budyniem trochę koi mój ból za przemijającym latem. Do zestawu jesiennych antydepresantów dołącza ta jaglanka z imbirem i cynamonem z dodatkiem jabłek karmelizowanych w miodzie i maśle. Idealna na początek dnia, zastrzyk odporności na jesień.

imbirowo-cynamonowa-jaglanka-z-karmelizowanymi-jablkami

5.0 from 2 reviews
Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Jesienna odsłona jaglanki - z prażonymi w maśle i miodzie jabłkami ze szczyptą imbiru i cynamonu
Author: www.cookingformily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka owsianego (lub więcej)
  • 2 jabłka
Instructions
  1. Jaglankę wsypać do garnka i postawić na niewielkim ogniu. Prażyć ok 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
  2. Zalać wodą, przykryć i przykręcić ogień aż będzie mały. Gotować pod przykryciem, nie mieszając aż wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Sprawdzać widelcem czy od dna się nie przypala, w razie potrzeby dolać trochę wody. Imbir i cynamon wymieszać w małym naczyniu.
  3. W czasie jak jaglanka się gotuje obrać i pokroić jabłka w kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć jabłka. Prażyć ok 15 minut aż będą rumiane, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę miodu oraz połowę przypraw- wymieszać i wyłączyć ogień.
  5. Ugotowaną jaglankę zestawić z ognia, dodać pozostałą łyżkę masła, łyżkę miodu i resztę przypraw- wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mleka – do ulubionej konsystencji.
  6. Podawać z prażonymi jabłkami na wierzchu.
3.3.3077

 

Jabłko z cynamonem 2015

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, jabłka, kasza jaglana, śniadanie dla dziecka

« Zupa z porów i ziemniaków
Chlebek bananowy z daktylami »

Comments

  1. Wiola says

    25 września 2016 at 21:25

    Pyyyycha!! 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    17 października 2016 at 11:21

    Pycha 🙂 Dziś było na śniadanie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress