Cynamon jest dla mnie najbardziej jesienną przyprawą. W połączeniu z jabłkami to niezawodny sposób na jesienną melancholię. A ponieważ jesień już za dwa dni to warto o tym pamiętać. Wizja szarlotki, naleśników z prażonymi jabłkami, czy przecieranych jabłek z waniliowym budyniem trochę koi mój ból za przemijającym latem. Do zestawu jesiennych antydepresantów dołącza ta jaglanka z imbirem i cynamonem z dodatkiem jabłek karmelizowanych w miodzie i maśle. Idealna na początek dnia, zastrzyk odporności na jesień.
Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami
Prep time
Cook time
Total time
Jesienna odsłona jaglanki - z prażonymi w maśle i miodzie jabłkami ze szczyptą imbiru i cynamonu
Author: www.cookingformily.pl
Serves: 2
Ingredients
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki imbiru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka owsianego (lub więcej)
- 2 jabłka
Instructions
- Jaglankę wsypać do garnka i postawić na niewielkim ogniu. Prażyć ok 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
- Zalać wodą, przykryć i przykręcić ogień aż będzie mały. Gotować pod przykryciem, nie mieszając aż wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Sprawdzać widelcem czy od dna się nie przypala, w razie potrzeby dolać trochę wody. Imbir i cynamon wymieszać w małym naczyniu.
- W czasie jak jaglanka się gotuje obrać i pokroić jabłka w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć jabłka. Prażyć ok 15 minut aż będą rumiane, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę miodu oraz połowę przypraw- wymieszać i wyłączyć ogień.
- Ugotowaną jaglankę zestawić z ognia, dodać pozostałą łyżkę masła, łyżkę miodu i resztę przypraw- wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mleka – do ulubionej konsystencji.
- Podawać z prażonymi jabłkami na wierzchu.
Wiola says
Pyyyycha!! 🙂
Majka says
Pycha 🙂 Dziś było na śniadanie 🙂