Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami

21 września 2015 by cookingforemily 2 komentarze

imbirowo-cynamonowa-jaglanka-z-karmelizowanymi-jablkami
Cynamon jest dla mnie najbardziej jesienną przyprawą. W połączeniu z jabłkami to niezawodny sposób na jesienną melancholię. A ponieważ jesień już za dwa dni to warto o tym pamiętać. Wizja szarlotki, naleśników z prażonymi jabłkami, czy przecieranych jabłek z waniliowym budyniem trochę koi mój ból za przemijającym latem. Do zestawu jesiennych antydepresantów dołącza ta jaglanka z imbirem i cynamonem z dodatkiem jabłek karmelizowanych w miodzie i maśle. Idealna na początek dnia, zastrzyk odporności na jesień.

imbirowo-cynamonowa-jaglanka-z-karmelizowanymi-jablkami

5.0 from 2 reviews
Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Jesienna odsłona jaglanki - z prażonymi w maśle i miodzie jabłkami ze szczyptą imbiru i cynamonu
Author: www.cookingformily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka owsianego (lub więcej)
  • 2 jabłka
Instructions
  1. Jaglankę wsypać do garnka i postawić na niewielkim ogniu. Prażyć ok 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
  2. Zalać wodą, przykryć i przykręcić ogień aż będzie mały. Gotować pod przykryciem, nie mieszając aż wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Sprawdzać widelcem czy od dna się nie przypala, w razie potrzeby dolać trochę wody. Imbir i cynamon wymieszać w małym naczyniu.
  3. W czasie jak jaglanka się gotuje obrać i pokroić jabłka w kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć jabłka. Prażyć ok 15 minut aż będą rumiane, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę miodu oraz połowę przypraw- wymieszać i wyłączyć ogień.
  5. Ugotowaną jaglankę zestawić z ognia, dodać pozostałą łyżkę masła, łyżkę miodu i resztę przypraw- wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mleka – do ulubionej konsystencji.
  6. Podawać z prażonymi jabłkami na wierzchu.
3.3.3077

 

Jabłko z cynamonem 2015

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: bezglutenowe, jabłka, kasza jaglana, śniadanie dla dziecka

« Zupa z porów i ziemniaków
Chlebek bananowy z daktylami »

Comments

  1. Wiola says

    25 września 2016 at 21:25

    Pyyyycha!! 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    17 października 2016 at 11:21

    Pycha 🙂 Dziś było na śniadanie 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress