Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie jest z ciastem dyniowym). Ja do ciasta z cukinią nie mam ręki. Próbowałam kilkakrotnie i w większości przypadków wychodził mi zakalec. Zakalec też znajdzie swoich amatorów ale mimo to wkurza mnie opadnięte ciasto. Tak dzieje się zwykle przez cukinię, która ma dużo wody, poza tym jest ciężka więc ciasto wyrasta ładnie i na koniec lubi opaść. Ale znalazłam i ja sposób na ciasto cukiniowe – robię je w małych porcjach, czyli w postaci muffinek. Ryzyko, że opadną jest znacznie mniejsze. To tych dzisiejszych dodałam też jabłko i rodzynki, a na wierzchu posypałam je orzechową kruszonką. Szybko i bez ryzyka. Przyda się coś słodkiego w ten nieprzyjemny, deszczowy dzień. Poza tym takie muffinki z cukinią idealnie są do zapakowania do szkoły czy przedszkola, a to teraz temat na topie:)
- CIASTO:
- Suche:
- 300 g mąki (można część zamienić na pełnoziarnistą)
- 1 i ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g cukru
- 100 g orzechów włoskich zmielonych ( z tego 2 łyżki pójdzie do kruszonki)
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- spora szczypta soli
- Mokre:
- 150 ml oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 150 g cukinii
- 150 g jabłka
- KRUSZONKA
- 2 łyżki orzechów włoskich zmielonych ( z tych powyżej)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 i ½ łyżki masła
- Orzechy zmielić ( można też oczywiście wykorzystać takie zmielone). Odsypać z nich dwie łyżeczki, resztę odstawić.
- Do 2 łyżek orzechów dodać resztę składników na kruszonkę, wyrobić w palcach aby powstały grudki i wstawić do lodówki.
- Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odłożyć na sitko i docisnąć.
- Jabłko zetrzeć na grubej tarce.
- W jednej misce wymieszać suche składniki.
- W drugiej misce wymieszać jajka i jogurt z olejem.
- Cukinię odcisnąć w rękach, żeby pozbyć się wody, dodać do mokrych składników wraz z jabłkiem i wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać ciasto.
- Wyłożyć papierkami formy do muffinek (mi wyszło idealnie na formę z 12 miejscami). Do każdej foremki włożyć łyżką ciasto (zostawiając trochę miejsca) i posypać kruszonką.
- Piec 20 minut w 190 stopniach.
MagdaM says
Czy moze byc olej kokosowy?
cookingforemily says
tak
MagdaM says
I czy orzechy zmielone orzechy mozna zastąpić zmielonymi migdałami?
cookingforemily says
tak, jak najbardziej