Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

7 września 2015 by cookingforemily 4 komentarze

muffinki-z-cukinia-jablkiem
Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie jest z ciastem dyniowym). Ja do ciasta z cukinią nie mam ręki. Próbowałam kilkakrotnie i w większości przypadków wychodził mi zakalec. Zakalec też znajdzie swoich amatorów ale mimo to wkurza mnie opadnięte ciasto. Tak dzieje się zwykle przez cukinię, która ma dużo wody, poza tym jest ciężka więc ciasto wyrasta ładnie i na koniec lubi opaść. Ale znalazłam i ja sposób na ciasto cukiniowe – robię je w małych porcjach, czyli w postaci muffinek. Ryzyko, że opadną jest znacznie mniejsze. To tych dzisiejszych dodałam też jabłko i rodzynki, a na wierzchu posypałam je orzechową kruszonką. Szybko i bez ryzyka. Przyda się coś słodkiego w ten nieprzyjemny, deszczowy dzień. Poza tym  takie muffinki z cukinią idealnie są do zapakowania do szkoły czy przedszkola, a to teraz temat na topie:)


Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
20 min
Total time
40 min
 
Słodkie, pachnące cynamonem muffinki z cukinią i jabłkiem i dodatkiem rodzynek. Pod orzechową kruszonką
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO:
  • Suche:
  • 300 g mąki (można część zamienić na pełnoziarnistą)
  • 1 i ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych ( z tego 2 łyżki pójdzie do kruszonki)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta soli
  • Mokre:
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 150 g cukinii
  • 150 g jabłka
  • KRUSZONKA
  • 2 łyżki orzechów włoskich zmielonych ( z tych powyżej)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 i ½ łyżki masła
Instructions
  1. Orzechy zmielić ( można też oczywiście wykorzystać takie zmielone). Odsypać z nich dwie łyżeczki, resztę odstawić.
  2. Do 2 łyżek orzechów dodać resztę składników na kruszonkę, wyrobić w palcach aby powstały grudki i wstawić do lodówki.
  3. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odłożyć na sitko i docisnąć.
  4. Jabłko zetrzeć na grubej tarce.
  5. W jednej misce wymieszać suche składniki.
  6. W drugiej misce wymieszać jajka i jogurt z olejem.
  7. Cukinię odcisnąć w rękach, żeby pozbyć się wody, dodać do mokrych składników wraz z jabłkiem i wymieszać.
  8. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać ciasto.
  9. Wyłożyć papierkami formy do muffinek (mi wyszło idealnie na formę z 12 miejscami). Do każdej foremki włożyć łyżką ciasto (zostawiając trochę miejsca) i posypać kruszonką.
  10. Piec 20 minut w 190 stopniach.
3.5.3208

muffinki z cukinia-3

Related Posts

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

    W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze…

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: cukinia, cynamon, jabłko, kruszonka, muffinki, słodkie

« Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą »

Comments

  1. MagdaM says

    22 lutego 2019 at 16:41

    Czy moze byc olej kokosowy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 lutego 2019 at 19:19

      tak

      Odpowiedz
  2. MagdaM says

    22 lutego 2019 at 16:42

    I czy orzechy zmielone orzechy mozna zastąpić zmielonymi migdałami?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 lutego 2019 at 19:19

      tak, jak najbardziej

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress