Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Przekąska / Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli

Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli

3 września 2015 by cookingforemily 3 komentarze

frytki-z-cukinii-z-cebulowym-sosem
Dziś cukinia w nietypowej odsłonie – jako panierowane w parmezanie i bułce frytki, pieczone w piekarniku i podane z sosem z karmelizowanej cebulki, z dodatkiem miodu i musztardy. Mam nadzieję, że to Was zachęciło, bo warto wypróbować ten przepis. Tak pieczone frytki z cukinii są pyszne a sos z karmelizowanej cebulki to prawdziwa rewelacja. My zjedliśmy je na kolację ale myślę, że ich najlepszym przeznaczenie jest impreza! Zdrowy zamiennik do chipsów maczanych w sosie ze słoika.

Taca „bamboo” z klubu zakupowego Westwing

frytki-z-cukinii-z-cebulowym-sosem

5.0 from 2 reviews
Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Pyszna przekąska, które też świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach - panierowane frytki z cukinii, pieczone w piekarniku, podane z sosem z karmelizowanej cebulki.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • Cukinie:
  • 3-4 cukinie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
  • 50 g startego parmezanu
  • Sos
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól do smaku
Instructions
  1. Cukinię pokroić na ok 7 cm kawałki a potem każdy kawałek w podłużne paski – trochę grubsze niż frytki. Posolić i odłożyć na durszlaku żeby pozbawić je wody na co najmniej 30 minut (można od czasu do czasu przemieszać i potrząsnąć).
  2. W tym czasie przygotować sos:
  3. Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni masło i dodać cebule. Smażyć ok 20 minut na wolnym ogniu aż się skarmelizują i zbrązowieją. Przełożyć do pojemnika melaksera. Dodać jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko zblendować, doprawić solą i odstawić do lodówki.
  4. Kawałki cukinii wyłożyć na ręczniku papierowym i obsuszyć.
  5. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  6. W głębokim talerzu wymieszać jajko z mlekiem.
  7. N płaskim talerzy wyłożyć wymieszaną bułkę tartą z parmezanem i ziołami.
  8. Kawałki cukinii jeden po drugim maczać w jajku a potem w bułce z parmezanem i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Układać skórką do dołu.
  10. Piec ok 15 minut i potem przewrócić na stronę która leżała do dołu i piec jeszcze ok 7-10 minut.
  11. Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, z cebulowym sosem.
3.3.3077

frytki-z-cukinii-z-cebulowym-sosem

Wpis powstał przy współpracy z  Westwing

 

 

 

 

Wegetariański obiad V

Related Posts

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Przekąska Tagged With: cebula, cukinia, frytki, sos

« Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią z jogurtowym sosem tahini
Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami »

Comments

  1. An@Mari says

    3 września 2015 at 22:17

    wygląda super!

    Odpowiedz
  2. Cotakpachnie? says

    7 września 2015 at 12:45

    o matko, to musi być pyszne! robiłam ostatnio ale w formie krążków, z takim sosem jeszcze nie próbowałam, na pewno dzisiaj zrobię sobie przed tv 🙂 ja zazwyczaj robię dip musztardowo-miodowy 🙂

    Odpowiedz
  3. Ania says

    18 stycznia 2016 at 14:58

    super taca

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress