Dziś cukinia w nietypowej odsłonie – jako panierowane w parmezanie i bułce frytki, pieczone w piekarniku i podane z sosem z karmelizowanej cebulki, z dodatkiem miodu i musztardy. Mam nadzieję, że to Was zachęciło, bo warto wypróbować ten przepis. Tak pieczone frytki z cukinii są pyszne a sos z karmelizowanej cebulki to prawdziwa rewelacja. My zjedliśmy je na kolację ale myślę, że ich najlepszym przeznaczenie jest impreza! Zdrowy zamiennik do chipsów maczanych w sosie ze słoika.
Taca „bamboo” z klubu zakupowego Westwing
Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli
Prep time
Cook time
Total time
Pyszna przekąska, które też świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach - panierowane frytki z cukinii, pieczone w piekarniku, podane z sosem z karmelizowanej cebulki.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
- Cukinie:
- 3-4 cukinie
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- 50 g startego parmezanu
- Sos
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sól do smaku
Instructions
- Cukinię pokroić na ok 7 cm kawałki a potem każdy kawałek w podłużne paski – trochę grubsze niż frytki. Posolić i odłożyć na durszlaku żeby pozbawić je wody na co najmniej 30 minut (można od czasu do czasu przemieszać i potrząsnąć).
- W tym czasie przygotować sos:
- Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni masło i dodać cebule. Smażyć ok 20 minut na wolnym ogniu aż się skarmelizują i zbrązowieją. Przełożyć do pojemnika melaksera. Dodać jogurt, majonez, ocet, musztardę i miód. Wszystko zblendować, doprawić solą i odstawić do lodówki.
- Kawałki cukinii wyłożyć na ręczniku papierowym i obsuszyć.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- W głębokim talerzu wymieszać jajko z mlekiem.
- N płaskim talerzy wyłożyć wymieszaną bułkę tartą z parmezanem i ziołami.
- Kawałki cukinii jeden po drugim maczać w jajku a potem w bułce z parmezanem i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Układać skórką do dołu.
- Piec ok 15 minut i potem przewrócić na stronę która leżała do dołu i piec jeszcze ok 7-10 minut.
- Najlepiej jeść jeszcze ciepłe, z cebulowym sosem.
Wpis powstał przy współpracy z Westwing
An@Mari says
wygląda super!
Cotakpachnie? says
o matko, to musi być pyszne! robiłam ostatnio ale w formie krążków, z takim sosem jeszcze nie próbowałam, na pewno dzisiaj zrobię sobie przed tv 🙂 ja zazwyczaj robię dip musztardowo-miodowy 🙂
Ania says
super taca