Jest coś kojącego i domowego w daniach typu „paciaja”. Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale jak zjesz to poczujesz się dobrze. Tym lepiej jak „paciaja” zawiera w sobie dużo ciągnącego, żółtego sera. Do tej kategorii należy ten ryż z cukinią, z dodatkiem żółtego sera i fety, która nadaje temu łagodnemu daniu trochę wyrazistości. Danie w sam raz dla dziecka. Emilka bardzo je polubiła. Najlepiej zjeść wszystko zaraz po przygotowaniu, danie to po wystygnięciu zbija się w bryłę. Ale jak zostaną Wam zapasy to, to można potem nabierać łyżką „łezki” i odsmażać je na klarowanym maśle. Kwintesencja domowego jedzenia.
- 1 cukinia (około szklanki po starciu)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula posiekana
- 1 szklanka ryżu
- 600 ml wywaru warzywnego
- 150 g tartego żółtego sera (np gouda)
- 100 g sera typu feta (kremowy)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Cukinię zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć z wody.
- W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać oliwę i smażyć aż się zeszkli.
- Dodać ryż i chwilę go prażyć ( ok 3-4 minuty) mieszając co jakiś czas. Zalać wywarem, dodać sól i pieprz, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 10 minut.
- Dodać cukinię i gotować kolejne 10 minut.
- Zestawić z ognia, dodać pokruszoną fetę, ser żółty i sos z cytryny. Spróbować i w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i zostawić na 5 minut.
kocie-smaki says
takie prawie risotto 😉 i jak dla mnie zdjęcia bardzo apetyczne 🙂