Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ryż z cukinią i serem

Ryż z cukinią i serem

15 września 2015 by cookingforemily 1 Comment

ryz-z-cukinia-i-serem
Jest coś kojącego i domowego w daniach typu „paciaja”. Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale jak zjesz to poczujesz się dobrze. Tym lepiej jak „paciaja” zawiera w sobie dużo ciągnącego, żółtego sera. Do tej kategorii należy ten ryż z cukinią, z dodatkiem żółtego sera i fety, która nadaje temu łagodnemu daniu trochę wyrazistości. Danie w sam raz dla dziecka. Emilka bardzo je polubiła. Najlepiej zjeść wszystko zaraz po przygotowaniu, danie to po wystygnięciu zbija się w bryłę. Ale jak zostaną Wam zapasy to, to można potem nabierać łyżką „łezki” i odsmażać je na klarowanym maśle. Kwintesencja domowego jedzenia.


Ryż z cukinią i serem
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Serves: 4
Ingredients
  • 1 cukinia (około szklanki po starciu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula posiekana
  • 1 szklanka ryżu
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 150 g tartego żółtego sera (np gouda)
  • 100 g sera typu feta (kremowy)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Cukinię zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć z wody.
  2. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać oliwę i smażyć aż się zeszkli.
  3. Dodać ryż i chwilę go prażyć ( ok 3-4 minuty) mieszając co jakiś czas. Zalać wywarem, dodać sól i pieprz, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 10 minut.
  4. Dodać cukinię i gotować kolejne 10 minut.
  5. Zestawić z ognia, dodać pokruszoną fetę, ser żółty i sos z cytryny. Spróbować i w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  6. Wymieszać i zostawić na 5 minut.
3.3.3077

ryz-z-cukinia-i-serem

Related Posts

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

  • Kluski z cukinią i białym serem

    Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią…

  • Suflet z łososia

    Suflet z łososia to danie, które można podać na obiad małemu dziecku ale też sprawdzi…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, cukinia, danie dla dzieci, feta, ryż, ser żółty

« Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą
Zupa z porów i ziemniaków »

Comments

  1. kocie-smaki says

    15 września 2015 at 14:09

    takie prawie risotto 😉 i jak dla mnie zdjęcia bardzo apetyczne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress