Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

9 września 2015 by cookingforemily 2 komentarze

zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-z-ciecierzyca

Zbyt  nagle  przyszły  te chłody i deszcze. Od początku  tygodnia jestem w szoku. Nie wiem jak się  ubrać i zaklinam lato lekkimi baletkami na gołe stopy, co się potem kończy suszeniem ich na grzejniku w pracy (baletek nie stóp). Nie wiem jak ubrać Emi. Czy kalosze, czy polar, czy płaszczyk, czy już czapka? Mój organizm jest skołowany.  Baterie  mi się kończą o 21. Spaaać.  I jeść! Jeść ciepłe rzeczy. Instynktownie nastawiłam od razu gar wywaru (zwykle gotuję cały gar, gorące wlewam w słoiki, odwracam żeby się zawekowały i trzymam potem w lodówce). A potem ugotowałam na jego bazie zupę. Gęstą zupę z pieczonej papryki i pomidorów, dodatkowo zagęszczoną cieciorką. Pomogło.

My swoje porcje zjedliśmy z pokruszoną fetą a Emilka z dodatkiem oddzielnie ugotowanego ryżu.

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
10 min
Total time
50 min
 
Gęsta, aromatyczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów, z dodatkiem ciecierzycy. Podana z fetą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 4 papryki
  • 5 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ litra rosołku
  • puszka ciecierzycy
  • sól i pieprz do smaku
  • feta do podania
Instructions
  1. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć w formie do pieczenia.
  2. Pomidory pozbawić szypułek i przekroić na pół, położyć w naczyniu do zapiekana, polać łyżka oliwy. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na pól i włożyć do pomidorów.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, najlepiej opcja termoobieg z górną grzałką. U góry w piekarniku ustawić paprykę, na dole pomidory.
  4. Piec przez ok 20 minut. Przez ten czas przewracać co jakiś czas paprykę, żeby się równo opiekała. Pomidory zamieszać w połowie pieczenia.
  5. Paprykę wyjąć i przełożyć do torebki foliowej.
  6. Pomidory zblendować razem z czosnkiem a następnie przetrzeć sos przez sito i odstawić.
  7. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć na rumiano. Dodać starty kmin i papryki, chwilę przesmażyć, zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
  8. Papryki wyjąć z torebki i obrać ze skórki, dodać do rosołku.
  9. Dodać sos pomidorowy i ciecierzycę, wszystko razem zblendować.
  10. Podgotować ok 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Podawać z pokruszoną fetą.
3.3.3077

zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow-z-ciecierzyca

 

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Zupy Tagged With: danie dla dzieci, feta, papryka. ciecierzyca, pomidory, zupa, zupa krem

« Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami
Ryż z cukinią i serem »

Comments

  1. mopswkuchni says

    9 września 2015 at 13:00

    Wygląda przepięknie. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.

    Odpowiedz
  2. Kasia | Pełny talerz says

    10 września 2015 at 21:23

    Ta zupa musiała być pyszna 🙂
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress