Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Granola z dynią, orzechami i żurawiną

Granola z dynią, orzechami i żurawiną

8 października 2015 by cookingforemily 6 komentarzy

granola-z-dynia-orzechami-zurawina
Uwielbiam tę zapiekaną owsiankę z dynią. To dla mnie najlepsza opcja na jesienne śniadanie – pożywna, rozgrzewająca, z korzennymi przyprawami no i z dynią. Nie zawsze jednak jest czas rano, żeby ją przygotować ( chociaż można upiec ją z zapasem i odgrzewać rano). Postanowiłam więc zrobić jej wersję instant i tak powstała granola z dynią – też mocno korzenna, z dodatkiem orzechów włoskich, pestek słonecznika i żurawiny. Zajadam ją z jogurtem i sezonowymi owocami. Jedyny minus taki, że nie na ciepło. Pewnie można ją też podać z ciepłym mlekiem ale to nie moja bajka. Jest szybko i smacznie. Tak smacznie, że zdarza mi się też zjeść na kolację i jak mam ochotę na coś słodkiego.

dyniowa-granola

5.0 from 3 reviews
Granola z dynią, orzechami i żurawiną
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Jesienna granola z dyniowym pure, orzechami, pestkami słonecznika i żurawiną
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: Na śniadanie
Ingredients
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczką cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki miodu
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka pure z dyni
  • 150 g żurawiny
Instructions
  1. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 80 stopniach przez około 5-10 minut aż popękają skórki. Przełożyć do ściereczki i pocierając o siebie pozbawić jak najwięcej skórki. Przełożyć do moździerza i lekko rozdrobnić.
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy i przyprawy.
  3. W garnku na wolnym ogniu rozpuścić olej i miód, dodać ekstrakt.
  4. Zestawić z ognia i wymieszać z pure z dyni.
  5. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć na to równomiernie mieszankę.
  7. Piec 30 minut w 180 stopniach. Mieszać co ok 5 minut, żeby się równomiernie przypiekło.
  8. Wyjąć z piekarnika i dodać żurawinę.
  9. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
3.3.3077

 

 

Related Posts

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Zapiekana owsianka z dynią

    Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: dynia, granola, orzechy laskowe, słonecznik, śniadanie dla dziecka, żurawina

« Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim
Zupa gołąbkowa »

Comments

  1. rategazelle says

    8 października 2015 at 21:13

    super smaki!

    Odpowiedz
  2. Estera says

    9 maja 2016 at 15:31

    Jest przepyszna! Dziękujemy za przepis! 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 maja 2016 at 20:43

      Ja dziękuję za odwiedziny:)

      Odpowiedz
  3. mela says

    16 września 2016 at 11:32

    Dynia zawsze smaczna 🙂

    Odpowiedz
  4. Monika says

    2 września 2018 at 15:42

    Przepyszna 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 września 2018 at 20:58

      przypomniałaś mi, że muszę zrobić sobie słoiczek:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress