Uwielbiam tę zapiekaną owsiankę z dynią. To dla mnie najlepsza opcja na jesienne śniadanie – pożywna, rozgrzewająca, z korzennymi przyprawami no i z dynią. Nie zawsze jednak jest czas rano, żeby ją przygotować ( chociaż można upiec ją z zapasem i odgrzewać rano). Postanowiłam więc zrobić jej wersję instant i tak powstała granola z dynią – też mocno korzenna, z dodatkiem orzechów włoskich, pestek słonecznika i żurawiny. Zajadam ją z jogurtem i sezonowymi owocami. Jedyny minus taki, że nie na ciepło. Pewnie można ją też podać z ciepłym mlekiem ale to nie moja bajka. Jest szybko i smacznie. Tak smacznie, że zdarza mi się też zjeść na kolację i jak mam ochotę na coś słodkiego.
- 150 g orzechów laskowych
- 3 szklanki płatków owsianych
- 100 g pestek słonecznika
- 1 łyżeczką cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ⅓ szklanki miodu
- ⅓ szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka pure z dyni
- 150 g żurawiny
- Orzechy laskowe wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 80 stopniach przez około 5-10 minut aż popękają skórki. Przełożyć do ściereczki i pocierając o siebie pozbawić jak najwięcej skórki. Przełożyć do moździerza i lekko rozdrobnić.
- W misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy i przyprawy.
- W garnku na wolnym ogniu rozpuścić olej i miód, dodać ekstrakt.
- Zestawić z ognia i wymieszać z pure z dyni.
- Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć na to równomiernie mieszankę.
- Piec 30 minut w 180 stopniach. Mieszać co ok 5 minut, żeby się równomiernie przypiekło.
- Wyjąć z piekarnika i dodać żurawinę.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
rategazelle says
super smaki!
Estera says
Jest przepyszna! Dziękujemy za przepis! 🙂
cookingforemily says
Ja dziękuję za odwiedziny:)
mela says
Dynia zawsze smaczna 🙂
Monika says
Przepyszna 🙂
cookingforemily says
przypomniałaś mi, że muszę zrobić sobie słoiczek:)