Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim

Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim

5 października 2015 by cookingforemily 8 komentarzy

lazania-z-dynia-serem-kozim-i-szpinakiem
Lazania to dla mnie zdecydowanie weekendowe danie. W tygodniu nigdy nie mam tyle czasu, żeby przygotowywać te warstwy, gotować beszamel i potem jeszcze czekać aż się to wszystko ładnie zapiecze. Bo prawda jest taka, że trochę z lazanią jest zachodu ale od czasu do czasu warto się podjąć jej przygotowania. Bo lazania to takie trochę magiczne danie, w którym różne warstwy i różne smaki spalają się w jedną przepyszną całość. Ja miałam upieczoną dynię i zalegający w lodówce twarożek kozi. Dynię wymieszałam z parmezanem, serek kozi  ze szpinakiem a do tego ugotowałam beszamel z listkami szałwii. A potem czary mary w piekarniku i okazało się, że te smaki są dla siebie stworzone.

lazania-z-dynia-serem-kozim-i-szpinakiem

5.0 from 1 reviews
Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 35 min
 
Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem pod szałwiowym beszamelem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • WARSTWA DYNIA
  • 2 kg kawałek dyni (lub 2 szklanki już gotowego pure z upieczonej dyni)
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM
  • 300 g szpinaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 300 g serka koziego ( można zastąpić ricottą)
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz
  • BESZAMEL
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
  • DODATKOWO:
  • płaty do lazanii
  • 100 g żółtego sera
Instructions
  1. WARSTWA DYNIA:
  2. Dynię upiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 50 minut. Wydrążyć ze skórki i rozgnieść/zmiksować. Można też wykorzystać wcześniej zrobione pure z dyni). Wymieszać z parmezanem, posolić i popieprzyć.
  3. WARSTWA SZPINAK Z SERKIEM:
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i mieszać aż szpinak zmięknie, posolić, popieprzyć, odstawić.
  5. Serek kozi wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć do smaku.
  6. BESZAMEL: W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zmieszać. Jak się lekko zarumieni wlać mleko, dodać listki szałwii i mieszając co jakiś czas zagotować aż sos zgęstnieje. Usunąć szałwię, posolić i popieprzyć do smaku, dodać gałkę.
  7. ZŁOŻENIE W CAŁOŚĆ: W naczyniu do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu i rozprowadzić go po dnie. Wyłożyć płaty, na to połowę masy dyniowej i przykryć warstwą płatów makaronowych.
  8. Płaty posmarować kilkoma łyżkami beszamelu, wyłożyć szpinak, rozprowadzić równomiernie, wyłożyć na to serek i rozsmarować.
  9. Przykryć warstwą płatów, posmarować beszamelem (w środku może być mniej sosu beszamelowego – warto zachować go najwięcej na warstwę wierzchnią).
  10. Wyłożyć dynię, przykryć płatami i wylać resztę sosu – musi być go tyle, żeby pokrył wszystkie płaty. Na to wysypać ser żółty.
  11. Naczynie przykryć warstwą folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  12. Piec 30 minut, zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut.
3.3.3077

lazania-z-dynia-serem-kozim-i-szpinakiem

Warstwa dynia/warstwa szpinak z serkiem/wierzch z beszamelem i serem

 

Related Posts

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

  • Patent na dynię

    Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę…

Filed Under: Na obiad Tagged With: dynia, lazania, makaron, szpinak, wegetariańskie

« Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem
Granola z dynią, orzechami i żurawiną »

Comments

  1. Angie says

    5 października 2015 at 17:54

    Fantastycznie wygląda- musiała być pyszna!

    Odpowiedz
  2. Kasia says

    5 października 2015 at 19:09

    Już zapisałam do wykorzystania!
    Jakosś tak się składa, że mam zawsze wszystkie potrzebne produkty pod ręka…
    🙂

    Odpowiedz
  3. Smakowite Jadło says

    7 października 2015 at 12:13

    Rewelacyjny pomysł, musze koniecznie spróbować 🙂

    Dziękuję za udział w akcji „Sposób na dynie 2015”
    Pozdrawiam
    Iwona

    Odpowiedz
  4. Gabi says

    7 października 2015 at 23:07

    Robilam……wau…..mnam! Polecam…..

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 października 2015 at 12:18

      brawo! nie czekałaś nawet do weekendu:)

      Odpowiedz
  5. Jagna says

    13 października 2015 at 14:18

    Ile będzie potrzebnych płatów lazani??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 października 2015 at 16:10

      to zależy od wielkości formy ale średnio na warstwę potrzeba 4 płaty, warstw jest 4
      mi zeszło 2/3 opakowania

      Odpowiedz
  6. Franka says

    29 października 2015 at 19:35

    Szczerze to nie przepadam za dynią, ale w tym wydaniu to poprostu Pycha ? Genialne połączenie:) Świetna stronka, coś dla Nas:) Dzięki!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress