Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na kanapkę / Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

1 października 2015 by cookingforemily Leave a Comment

pasta-z-fasoli-i-sliwki
Ta pasta z białej fasoli to u mnie efekt uboczny innych dań z fasolą. Z gotowaniem fasoli jest trochę zachodu – całonocne moczenie w wodzie, długie gotowanie.. więc jak już to robię to zwykle gotuję większą ilości fasoli, żeby potem z nadwyżki zrobić sałatkę albo taką pastę. Ale jak na efekt uboczny to ta pasta naprawdę daje radę. Fasola dość niemrawa w smaku nabiera rumieńców dzięki czosnkowi i rozmarynowi a słodki akcent w postaci suszonej śliwki dodaje jej dodatkowego kopa smakowego. Ja ją lubię jeść jak hummus – na kawałku pity, ale oczywiście świetna jest też w kanapkach.

Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Pasta do chleba z białej fasoli z czosnkiem i rozmarynem i słodkim akcentem w postaci suszonej śliwki
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
  • ⅕ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana łyżka rozmaryny
  • sok z połowy cytryny
  • sól,
  • pieprz
  • 10 suszonych śliwek
  • kilka łyżek wody
Instructions
  1. Czosnek i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i rozmaryn i krótko przesmażyć – ok 1 minuty (żeby czosnek nie zdążył zbrązowieć).
  2. Do czosnkowej oliwy dodać fasolę i obtoczyć. Całość przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i kilka łyżek wody ( można użyć wody z gotowania lub z puszki) – całość zmiksować, w razie potrzeby dodać wody – tyle, żeby całość nabrała konsystencji gęstej pasty. Spróbować, doprawić wodą i pieprzem.
  3. Śliwki pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z pastą.
3.3.3077

 

Related Posts

  • Pasta z pieczarek i nerkowców

    Statystyki mówią, że ponad 80% Polaków na śniadania je kanapki. Dodając do tego kanapki na…

  • Kotlety z fasoli z dorszem, na słodko-kwaśnej marchewce

    Już zwierzałam się tu kiedyś w kwestii swojej  sympatii do  kotlecików - szczególnie rodzice małych…

  • Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

    Jak się zdecydujecie zrobić ostatnio tu goszczące krakersy to polecam dorobić do nich jakieś smarowidło…

Filed Under: Na kanapkę, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: fasola, pasta do kanapek, suszona śliwka

« Dyniowe gofry
Lazania z dynią, szpinakiem i serkiem kozim »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress