Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem

20 października 2015 by cookingforemily 2 komentarze

placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem Zwykle jak czytam przepis to jestem w stanie wyobrazić sobie smak dania. Często od razu kombinuję co czym zamienić, co dodać, albo że coś mi w przepisie nie pasuje. Wyobrażam sobie jak danie będzie smakować. Nie dotyczy to jednak przepisów Yotama Ottolenghi (o ile tak się odmienia jego nazwisko;). Często jest tak, że czytam przepis i nie mam pojęcia jak danie będzie smakować. A czasem jest tak, że czytam przepis i myślę, że to nie może dobrze smakować. Mam jednak do niego ogromny kredyt zaufania i nauczyłam się, że mimo, że mi się coś wydaje nie do połączenia to trzeba tym bardziej spróbować przepisu bo będzie z tego coś ciekawego. Uwielbiam jego przepisy, połączenia smaków, kocham wszystkie jego książki. To dla mnie najbardziej inspirujący kucharz obecnie. Niedawno wyszła jego nowa książka „Nopi” w której dzieli się popularnymi przepisami ze swojej restauracji. Jeszcze jej nie mam i jestem jej bardzo ciekawa. Na szczęście niedługo święta, siostra czytasz to?

Dziś podaję przepis na jego placki z kaszy quinoa ze szpinakiem. Idealnie trafiły w moje podniebienie. Emilka nawet nie spróbowała… placki to dla niej zdecydowanie opcja na słodko i neguje istnienie innych wariantów. Jeżeli placka nie można zjeść z miodem to nie warto sobie zawracać głowy. Ja je pokochałam. Przepis pochodzi nie z książki ale ze strony The Guardian, gdzie ma on swoją cotygodniową kolumnę. Dla tych co Yotama nie znają to dobry start. Spróbujcie z nim pogotować a gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak i ja. I każdą jego książkę można kupować w ciemno.


Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
15 min
Total time
1 godzina
 
Serves: 4
Ingredients
  • SOS:
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 50 ml śmietany gęstej 18%
  • pół pęczka szczypiorku - posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • PLACKI
  • 120 g suchej kaszy quinoa
  • 50 g masła (20 do smażenia, 30 do rozpuszczenia)
  • 200 g szpinaku świeżego
  • starta skórka z 1 limonki
  • kawałek imbiru (ok 3 cm) startego
  • garść kolendry
  • 120 ml mleka ( ja dodałam trochę więcej)
  • 100 g mąki (pszenna lub bezglutenowa np ryżowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • masło lub olej do smażenia
  • ćwiartki limonki do podania
Instructions
  1. Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimną wodą – odstawić do ocieknięcia ( ja użyłam kaszy ugotowanej wcześniej).
  3. Na patelni rozgrzać 20 g masła, dodać umyty szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Odcisnąć z wody na sitku i posiekać.
  4. Szpinak przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i mleko – wymieszać.
  5. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kmin rzymski.
  6. Kaszę przełożyć do miski, zmieszać z mąką a następnie wszystko przełożyć do miski ze szpinakiem – całość wymieszać.
  7. Smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem i sokiem z limonki.
3.3.3077

placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem
sss

Wegetariański obiad V

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, placki, quinoa, szpinak

« Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką
Kokosowe brownie »

Comments

  1. siostra says

    20 października 2015 at 09:01

    czytam czytam, dzięki za cynk – nie dalej niż dziś rano myślałam o tym 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 października 2015 at 09:15

      hehehhe no i dobrze:))

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress