Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką

Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką

14 października 2015 by cookingforemily 2 komentarze

pudding-ryzowy-ze-sliwkami
Ten tydzień daje mi mocno w kość. Mój organizm nie jest i nigdy nie będzie gotowy na przyjście jesiennej słoty, zimna i deszczu. Klasycznie, jak drogowcy, jestem zaskoczona. I ciężko przechodzę okres adaptacji. Pomaga koc, wyspanie się i słodkie, maślane, kojące dania. Na taką właśnie okazję zarezerwowany jest ten pudding ryżowy ze śliwkami. To broń ciężkiego kalibru: ryż, mleko, masło, śliwki, cukier i chrupiące migdały. Zjadać tylko w stanie ostatecznym!

Pudding jest najlepszy na ciepło ale jeżeli coś Wam zostanie ( chociaż szczerze wątpię 🙂 to po ostygnięciu lekko stężeje i będzie można go spakować na 2 śniadnie do pracy/szkoły.

pudding-ryzowy-ze-sliwkami

Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
25 min
Total time
55 min
 
Kojące danie na jesienną słotę - ryżowy pudding zapiekany ze śliwkami pod kruszonką z migdałów
Serves: 4
Ingredients
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych drobno migdałów)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • szczypa cynamonu
  • 1 i ½ łyzki maska
  • Pudding
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka masła
  • dodatkowo ⅓ szklanki mleka po ugotowaniu
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • ok ½ kg śliwek węgierek
Instructions
  1. Składniki kruszonki wyrobić w rękach i odstawić do lodówki.
  2. Ryż przepłukać na sitku.
  3. W garnku zagotować mleko i wodę, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dodać ryż, ekstrakt i masło – gotować aż ryż zmięknie ale pozostanie al dente.
  4. Zestawić z ognia do przestudzenia ( można odstawić w chłodne miejsce – u mnie balkon).
  5. Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki.
  6. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić.
  7. Pozostałe mleko zmieszać z żółtkiem i dodać do przestudzonego ryżu, dobrze wymieszać a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
  8. Przełożyć ½ ryżu do naczynia do zapiekania (dobrze żeby było wyższe takie na suflety) wysmarowanego masłem. Ułożyć na to śliwki i przykryć pozostałą częścią ryżu.
  9. Posypać na wierzchu kruszonką.
  10. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3.3.3077

pudding-ryzowy-ze-sliwkami

Related Posts

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Do szkoły Tagged With: bezglutenowe, kruszonka, migdały, pudding, ryż, śliwki

« Zupa gołąbkowa
Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem »

Comments

  1. jagoda says

    29 października 2015 at 06:52

    Czy mleko może być roślinne??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 października 2015 at 08:38

      Jak najbardziej. Np kokosowe sie świetnie sprawdzi. Moze tez byc ryżowe

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress