Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

12 października 2015 by cookingforemily 1 Comment

zupa-golabkowa Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je zjeść, najlepiej z ziemniakami, buraczkami lub zasmażaną kapustą. Uwielbiam nowe smaki, testowanie przepisów, nieznane składniki. Ale od czasu do czasu potrzebna jest mi na obiad znana do bólu klasyka, żeby poczuć korzenie. Sama nie przygotowuję takich dań z dwóch względów: wiem, że smakowo będą odbiegać od tych robionych przez mamę czy babcię, tych zapamiętanych z dzieciństwa albo dlatego, że za dużo jest z nimi roboty. I tak jest w przypadku gołąbków – które bardzo lubię ale chyba nigdy nie zrobiłam ich sama w domu. Ale połączenie mięsa mielonego, sosu pomidorowego, kapusty i ryżu uważam za bardzo trafione więc mam opracowane wersje gołąbków dla leniwych – robię je w formie zapiekanki (warstwy kapusty przełożone mięsem i zalane sosem) albo w formie zupy.  Zupa gołąbkowa w moim wydaniu to pomidorowa z ryżem i z klopsikami – a kapustę dodaję albo to klopsików, albo przesmażoną do zupy. Roboty może nie jest z tą zupą tak zdecydowanie mniej (bo pulpeciki trzeba wyrobić, uformować, ugotować/usmażyć i do tego zrobić zupę) ale omijam w nich etap, który w przypadku gołąbków jest dla mnie najgorszy- obgotowywanie kapusty i zawijanie w nią mięsa.


Zupa gołąbkowa
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Gołąbki dla leniwych i w postaci zupy. Pulpeciki mięsne z kapustą w pomidorowej zupie z ryżem.
Serves: 4
Ingredients
  • Klopsiki
  • ½ kg mięsa
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 150 g kapusty
  • dwie łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sol pieprz
  • zupa
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • ½ litra passaty pomidorowej
  • ⅓ szklanki ryżu
  • jak wam zostały z gotowania wywaru to 2-3 marchewki (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • sól pieprz
Instructions
  1. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulkę i kapustę dorobno posiekać.
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i łyżkę masła i usmażyć warzywa (ok. 10-15 minut), odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Do miski przełożyć mięso, warzywa, natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Wyrobić masę i uformować z niej małe pulpeciki.
  4. Można je ugotować na parze, lub przesmażyć na patelni.
  5. Do wywaru dodać passatę pomidorową i zagotować.
  6. Ryż przepłukać na sitku i dodać do zupy – ugotować go do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dodać pulpeciki i wszystko razem podgotować.
  7. Jak macie marchewkę to należy pokroić ją na kawałki i dodać do zupy.
  8. Podawać z natką pietruszki.
3.3.3077

 

Related Posts

  • Pulpeciki cielęce gotowane na parze z jarzynką

    Delikatne pulpeciki cielęce z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa,…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Zupy Tagged With: danie dla dzieci, klopsiki, mięso, pomidory, pulpety, zupa, zupa pomidorowa z ryżem

« Granola z dynią, orzechami i żurawiną
Pudding ryżowy ze śliwkami pod migdałową kruszonką »

Comments

  1. dzo_en says

    21 kwietnia 2016 at 10:46

    Pychota ! Prosto szybko i bardzo smacznie – do zapamiętania!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress