Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

26 listopada 2015 by cookingforemily 11 komentarzy

batonieki-owsiane-z-zurawina-i-pistacjami
Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo upieczonemu gimnazjaliście do szkoły. Na blogu pojawiło się już wiele zdrowych słodyczy ale akurat to zamowienie było konkretne – mają to być zdrowe, zwarte, batoniki owsiane. No więc proszę są: batoniki owsiane z mnóstwem dobroci w środku: płatki owsiane, żurawina, ekspandowana jaglanka, morele, pistacje  i nasiona chia. Sklejone miodem i masłem orzechowym i lekko zapieczone. Oczywiście ten przepis to baza do dowolnych modyfikacji – można użyć innych orzechów i suszonych owoców albo pestek. U nas powstawły w ramach cotygodniowego zapasu na słodkie: leżą sobie w pudełku i Emilka dostaje je jak ma wieczorem ochotę na słodycze. A kilka podprowadziłam do pracy, w ramach 2 śniadania bo są naprawdę pożywne.


5.0 from 2 reviews
Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
10 min
Total time
35 min
 
Batoniki owsiane w sam raz do szkoły, na przekąskę czy na 2 śniadanie do pracy. Z żurawiną, pistacjami, morelami i nasionami chia
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ekspandowanej jaglanki (lub amarantusa)
  • ⅓ szklanki pistacji
  • ⅓ szklanki żurawiny
  • 15 niesiarkowanych moreli
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła orzechowego (dowolnego)
Instructions
  1. Pistacje obrać ze skorupek – jak są solone to trzeba je po wyłuskaniu zalać wrzątkiem o następnie odsączyć na sitku. Odsączone i lekko przesuszone pistacje umieścić w scierce i mocno pocierać o siebie żeby pozbawić jak najwięcej łupinek. Przebrać pistacje zostawiając odpadnięte łupinki.
  2. Płatki, jaglaną, pistacje, żurawine i pokrojone w kawałki morele przełożyć do miski i wymieszać z solą i nasionami chia.
  3. W garnku rozpuścić miód i masło orzechowe – wymieszać z suchymi składnikami.
  4. Mieszankę wyłożyć do formy 20x30 cm i dobrze ugnieść łyżką. Można też lekko zmoczyć rękę i ugnieść – tak żeby mieć pewność, że składniki są dobrze zgniecione i wyrównane.
  5. Piec w temperaturze 180 stopnii pod przykryciem (najlepiej z foli alumieniowej) przed 10 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 2-3 minut.
  6. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przed pokrojeniem potrzymać 1-2 h w lodówce.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

    W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze…

  • Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie

    Słodycze to u nas cały czas ciężki temat. Czasem czuję się jak jakiś oszalały ideowiec,…

  • Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów

    Kolejny przepis na zdrowe słodycze. A właściwie kolejny przepis na szybkie i proste, zdrowe słodycze.…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Przekąska Tagged With: batoniki, chia, morele, pistacje, płatki owsiane, zdrowe słodycze, żurawina

« Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw
Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie »

Comments

  1. Karina says

    26 listopada 2015 at 10:43

    dziękuję! na to czekałam i potwierdzam, że są przepyszne!

    Odpowiedz
  2. rategazelle says

    26 listopada 2015 at 21:54

    wyglądają pysznie

    Odpowiedz
  3. Blancca says

    27 listopada 2015 at 20:24

    A czy musi to być koniecznie kasza Jaglana ekspandowana? Można dodać po prostu ugotowana Jaglanke?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 listopada 2015 at 20:35

      nie muszi być jaglana ale ważne żeby było ekspandowane – więc gryka moze być albo amarantus.ugotowana jaglanka nie bardzo. jak nie masz daj po prostu więcej płatków owsianych

      Odpowiedz
  4. Kasia says

    8 stycznia 2016 at 14:06

    A czy moze byc ekspandowana pszenica z melasa?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 stycznia 2016 at 16:52

      Może być tylko może daj mniej miodu bo one już są słodzone melasą. tylko wtedy będziesz pewnie musiała dać więcej masła orzechowego, żeby się całość skleiła.

      Odpowiedz
  5. Agata says

    19 lipca 2016 at 15:05

    Rewelacyjny przepis! Zamienilam platki owsiane na platki gryczane i rewelacyjnie wyszły ????

    Odpowiedz
  6. Anika says

    26 stycznia 2017 at 15:48

    POEZJA … Czy ja mogłabym dać to cudo prawie 2-latce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 stycznia 2017 at 17:44

      Myślę że tak, jeżeli nie jest uczulona na orzechy.

      Odpowiedz
  7. Aga says

    23 listopada 2018 at 19:11

    Mam migdały, takie że skórką – mogę zastąpić nimi pistacje? Jak je przygotować?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 listopada 2018 at 20:37

      jak najbardziej możesz zamienić pistacje migdałami, takie batoniki dopuszczają dużo dowolności:)możesz użyć normalnie ze skórką a jeżeli chcesz żeby były delikatniejsze możesz zalać gorącą wodą, i potem obrać ( dzięki gorącej wodzie skórka odchodzi łatwo) ale ja bym się tym nie przejmowała i dała ze skórką, tylko lekko posiekaj żeby nie były za duże.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress