Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo upieczonemu gimnazjaliście do szkoły. Na blogu pojawiło się już wiele zdrowych słodyczy ale akurat to zamowienie było konkretne – mają to być zdrowe, zwarte, batoniki owsiane. No więc proszę są: batoniki owsiane z mnóstwem dobroci w środku: płatki owsiane, żurawina, ekspandowana jaglanka, morele, pistacje i nasiona chia. Sklejone miodem i masłem orzechowym i lekko zapieczone. Oczywiście ten przepis to baza do dowolnych modyfikacji – można użyć innych orzechów i suszonych owoców albo pestek. U nas powstawły w ramach cotygodniowego zapasu na słodkie: leżą sobie w pudełku i Emilka dostaje je jak ma wieczorem ochotę na słodycze. A kilka podprowadziłam do pracy, w ramach 2 śniadania bo są naprawdę pożywne.
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka ekspandowanej jaglanki (lub amarantusa)
- ⅓ szklanki pistacji
- ⅓ szklanki żurawiny
- 15 niesiarkowanych moreli
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki masła orzechowego (dowolnego)
- Pistacje obrać ze skorupek – jak są solone to trzeba je po wyłuskaniu zalać wrzątkiem o następnie odsączyć na sitku. Odsączone i lekko przesuszone pistacje umieścić w scierce i mocno pocierać o siebie żeby pozbawić jak najwięcej łupinek. Przebrać pistacje zostawiając odpadnięte łupinki.
- Płatki, jaglaną, pistacje, żurawine i pokrojone w kawałki morele przełożyć do miski i wymieszać z solą i nasionami chia.
- W garnku rozpuścić miód i masło orzechowe – wymieszać z suchymi składnikami.
- Mieszankę wyłożyć do formy 20x30 cm i dobrze ugnieść łyżką. Można też lekko zmoczyć rękę i ugnieść – tak żeby mieć pewność, że składniki są dobrze zgniecione i wyrównane.
- Piec w temperaturze 180 stopnii pod przykryciem (najlepiej z foli alumieniowej) przed 10 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 2-3 minut.
- Odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przed pokrojeniem potrzymać 1-2 h w lodówce.
dziękuję! na to czekałam i potwierdzam, że są przepyszne!
wyglądają pysznie
A czy musi to być koniecznie kasza Jaglana ekspandowana? Można dodać po prostu ugotowana Jaglanke?
nie muszi być jaglana ale ważne żeby było ekspandowane – więc gryka moze być albo amarantus.ugotowana jaglanka nie bardzo. jak nie masz daj po prostu więcej płatków owsianych
A czy moze byc ekspandowana pszenica z melasa?
Może być tylko może daj mniej miodu bo one już są słodzone melasą. tylko wtedy będziesz pewnie musiała dać więcej masła orzechowego, żeby się całość skleiła.
Rewelacyjny przepis! Zamienilam platki owsiane na platki gryczane i rewelacyjnie wyszły ????
POEZJA … Czy ja mogłabym dać to cudo prawie 2-latce?
Myślę że tak, jeżeli nie jest uczulona na orzechy.
Mam migdały, takie że skórką – mogę zastąpić nimi pistacje? Jak je przygotować?
jak najbardziej możesz zamienić pistacje migdałami, takie batoniki dopuszczają dużo dowolności:)możesz użyć normalnie ze skórką a jeżeli chcesz żeby były delikatniejsze możesz zalać gorącą wodą, i potem obrać ( dzięki gorącej wodzie skórka odchodzi łatwo) ale ja bym się tym nie przejmowała i dała ze skórką, tylko lekko posiekaj żeby nie były za duże.