Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

2 listopada 2015 by cookingforemily 3 komentarze

kluski-z-jarmuzem-i-ricotta-zapiekane-w-sosie-pomidorowym
Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu. Jak do tej pory chyba najbardziej mi podszedł w postaci pesto- jest rozdrobniony więc nie czuć twardych liści, no i chyba bardziej mi podchodzi rześki, świeży smak surowego jarmużu niż po ugotowaniu gdy robi się w smaku bardziej „kapustny”. No ale nie chcę poprzestać na pesto więc podejmuję kolejne próby. Tym razem postanowiłam zrobić z niego gnocchi- z ricottą i parmezanem i zgodnie z zasadą: „zapiekanie z pomidorami i serem zawsze działa” przykryłam moje kluski z jarmużem warstwą sosu pomidorowego i zapiekłam z parmezanem. I powiem tak; zapiekanie z pomidorami i serem zawsze działa:). Nam smakowało, chociaż Emila grymasiła. Niestety jest na etapie małej elastyczności kulinarnej. Czy to jest moje ulubione danie z jarmużem – chyba jednak nie, więc będę dalej szukać. Warte wypróbowania, a jak ktoś nie lubi jarmużu to można go zastąpić szpinakiem.

kluski-z-jarmuzem-i-ricotta-zapiekane-w-sosie-pomidorowym

5.0 from 1 reviews
Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie
 
Drukuj
Prep time
35 min
Cook time
25 min
Total time
1 godzina
 
Kluski z jarmużem, ricottą i parmezanem zapiekane w sosie pomidorowym.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • SOS
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka rosołu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • KLUSKI
  • 200 g jarmużu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 g sera ricotta
  • 80 g twardego sera – (parmezan, dziugas)
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • DO POSYPANIA: duża garść parmezanu
Instructions
  1. Danie zacząć od przygotowania sosu: pomidory pozbawić szypułek, prekroić każdy na pół i przełożyć do naczynia do zapiekania.
  2. Dodać całe ząbki czosnku i polać oliwą.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut. W tym czasie przygotować kluski.
  4. Jarmuż umyć i odkroić twarde łodygi.
  5. Ugotować na parze, po 4-5 minut. Jak nie macie garnka do gotowania na parze można też ugotować w wodzie.
  6. Jarmuż trochę przestudzić a następnie dokładnie odcisnąć z wody (w garści zbijając w kulki).
  7. Jarmuż posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
  8. Do jarmużu dodać sok z cytryny, ricottę i parmezan, wymieszać.
  9. Następnie dodać rozkłócone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Masa powinna być zbita.
  10. Pomidory powinny się w tym czasie upiec. Trzeba je zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko żeby oddzielić skórki i nasiona.
  11. Do gładkiego sosu pomidorowego dodać rosół, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem.
  12. Na dno naczynia płaskiego do zapiekania wylać trochę sosu.
  13. Na talerz wysypać trochę mąki. Nabierać łyżką ( lub rękoma) masę i obtaczając w mące formować kluski ( spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego). Klusku układać w naczyniu do zapiekania jedną warstwą na dnie. Trzeba wybrać takie naczynie żeby się zmieściły.
  14. Kulki zalać resztą sosu i piec przez 25 minut w 180 stopniach.
  15. minut przed końcem pieczenia posypać połowa pozostałego parmezanu.
  16. Resztę parmezanu wykorzystać potem do posypania potrawy na talerzu.
3.3.3077

kluski-z-jarmuzem-i-ricotta-zapiekane-w-sosie-pomidorowym
Inspiracja: Donna Hay

Jesień pełna warzyw

Related Posts

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Na obiad Tagged With: jarmuż, kluski, sos pomidorowy, zapiekanka

« Kokosowe brownie
Placki z marchewką a’la ciasto marchewkowe »

Comments

  1. lena says

    2 listopada 2015 at 21:10

    Zdrowe i pyszne:)

    Odpowiedz
  2. Angie says

    3 listopada 2015 at 10:55

    Bardzo fajny przepis, z przyjemnością zjadłabym takie danie;)

    Odpowiedz
  3. Majka says

    17 sierpnia 2019 at 21:16

    Pyszności 😋

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress