Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu. Jak do tej pory chyba najbardziej mi podszedł w postaci pesto- jest rozdrobniony więc nie czuć twardych liści, no i chyba bardziej mi podchodzi rześki, świeży smak surowego jarmużu niż po ugotowaniu gdy robi się w smaku bardziej „kapustny”. No ale nie chcę poprzestać na pesto więc podejmuję kolejne próby. Tym razem postanowiłam zrobić z niego gnocchi- z ricottą i parmezanem i zgodnie z zasadą: „zapiekanie z pomidorami i serem zawsze działa” przykryłam moje kluski z jarmużem warstwą sosu pomidorowego i zapiekłam z parmezanem. I powiem tak; zapiekanie z pomidorami i serem zawsze działa:). Nam smakowało, chociaż Emila grymasiła. Niestety jest na etapie małej elastyczności kulinarnej. Czy to jest moje ulubione danie z jarmużem – chyba jednak nie, więc będę dalej szukać. Warte wypróbowania, a jak ktoś nie lubi jarmużu to można go zastąpić szpinakiem.
- SOS
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szklanka rosołu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- KLUSKI
- 200 g jarmużu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 g sera ricotta
- 80 g twardego sera – (parmezan, dziugas)
- ¾ szklanki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- DO POSYPANIA: duża garść parmezanu
- Danie zacząć od przygotowania sosu: pomidory pozbawić szypułek, prekroić każdy na pół i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Dodać całe ząbki czosnku i polać oliwą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut. W tym czasie przygotować kluski.
- Jarmuż umyć i odkroić twarde łodygi.
- Ugotować na parze, po 4-5 minut. Jak nie macie garnka do gotowania na parze można też ugotować w wodzie.
- Jarmuż trochę przestudzić a następnie dokładnie odcisnąć z wody (w garści zbijając w kulki).
- Jarmuż posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
- Do jarmużu dodać sok z cytryny, ricottę i parmezan, wymieszać.
- Następnie dodać rozkłócone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Masa powinna być zbita.
- Pomidory powinny się w tym czasie upiec. Trzeba je zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko żeby oddzielić skórki i nasiona.
- Do gładkiego sosu pomidorowego dodać rosół, ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia płaskiego do zapiekania wylać trochę sosu.
- Na talerz wysypać trochę mąki. Nabierać łyżką ( lub rękoma) masę i obtaczając w mące formować kluski ( spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego). Klusku układać w naczyniu do zapiekania jedną warstwą na dnie. Trzeba wybrać takie naczynie żeby się zmieściły.
- Kulki zalać resztą sosu i piec przez 25 minut w 180 stopniach.
- minut przed końcem pieczenia posypać połowa pozostałego parmezanu.
- Resztę parmezanu wykorzystać potem do posypania potrawy na talerzu.
Inspiracja: Donna Hay
lena says
Zdrowe i pyszne:)
Angie says
Bardzo fajny przepis, z przyjemnością zjadłabym takie danie;)
Majka says
Pyszności 😋