Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

23 listopada 2015 by cookingforemily 4 komentarze

kotlety-z-ciecierzycy-i-slodkich-ziemniakow
Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje miejscówy i to jest zdecydowanie mój ulubiony fast food. W domu eksperymentuję z niezliczoną ilością kotletów i kotlecików co już nie raz było widać na blogu. Do tego jakiś sos, sałatka, bułka albo pita – tak mogę jeść. Póki co Emilka nie podziela do końca moich ciągot, chociaż lubi kotlety rybne i niektóre na bazie kasz (szczególnie jaglanej) ale te strączkowe nie za bardzo. Te kotlety z ciecierzycy nie posmakowały jej, ale my zjedliśmy je z przyjemnością. Zrobiłam do nich domowe pity, w które zawinęliśmy kotleciki z sosem tahini i sałatką coleslaw. Kotlety nie są smażone tylko pieczone w piekarniku, są bezglutenowe i wegańskie ( jakby to kogoś interesowało), więc jak bajbardziej zdrowe.

kotlety-z-ciecierzycy-i-slodkich-ziemniakow

5.0 from 2 reviews
Kotleciki z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini na sałatce coleslaw
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Kotleciki z ciecierzycy i slodkich ziemniaków pieczone w piekarniku. Podane z sosem tahini i z sałatką coleslaw
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
  • KOTLECIKI
  • 1 szklanka pure z ziemniaków (żeby je przygotować trzeba najpierw upiec ponakuwanego widelcem słodkiego ziemniaka przez ok 35 minut w 180 stopniach i rozdrobnic/zmiksowac bez skórki)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ⅓ szklanki mąki ryżowej (lub mąki z ciecierzycy)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce rozgniecionych ziaren kminu i kolendry
  • ok pół łyżeczki soli (do smaku)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pęczek posiekanej natki pitetruszki (lub kolendry)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do obtacznia: ziarna sezamu
  • SOS TAHINI
  • 3 łyżki pasty z tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soli
  • COLESLAW
  • ¼ główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, sól pieprz
  • w wersji wegańskiej: 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy
Instructions
  1. Wszystkie składniki na kotleciki (za wyjątkiem sezamu) umieścić w misce i wyrobić na gładką masę.
  2. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny (można na całą noc).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Następnie formować kotleciki – masa będzie zwarta ale nie ścisła więc trzeba to robić delikatnie. Najlepiej uformować kotlecik w miarę możliwości, następnie obtoczyć w sezamie i dopiero po obtoczeniu nadać kształt kotlecika. Układać na blasze do pieczenia.
  5. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
  6. Przygotować sałatkę ( można to też zrobić wcześniej).
  7. Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i natkę drobno posiekać.
  8. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki.
  9. Przygotować sos: czosnek posiekać i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować.
  10. Kotleciki podawać z sałatką i sosem na talerzu, albo zawinięte w pitę. Dla dorosłych – z sosem tabasco.
3.5.3208

kotlety-z-ciecierzycy-i-slodkich-ziemniakow

Kuchnia wegetariańska i wegańska

Related Posts

  • Kotleciki z bobu i ziemniaków

    Bób to dla mnie kwintesencja wczesnego lata. W głowie od razu układa mi się obok…

  • Kotlety z kaszy jaglanej z ciecierzycą i cukinią z jogurtowym sosem tahini

    Jaglanka gościła tu na blogu w różnych formach ale chyba jeszcze nigdy nie w postaci…

  • Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem

    I po świętach.. uff. Teraz tylko trzeba dojeść zapasy sałatki jarzynowej, żurku,  niedobitki wędlin i…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, ciecierzyca, kotlety, sezam, słodkie ziemniaki, tahini, wegańskie

« Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem
Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami »

Comments

  1. Moja Osobistosc says

    23 listopada 2015 at 22:42

    mmmm chętnie bym zjdała ;D takiego połączenia nie znałam 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    Odpowiedz
  2. Angie says

    24 listopada 2015 at 08:56

    Ależ to musi być pyszne!

    Odpowiedz
  3. Karina says

    24 listopada 2015 at 10:57

    ślinotok

    Odpowiedz
  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    24 listopada 2015 at 12:28

    Super kotleciki! Piszę się na taki obiad!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress