Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami

Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami

3 grudnia 2015 by cookingforemily 4 komentarze

trufle-jablkowe-z-migdalami
W ścisłej czołówce ulubionych domowych słodyczy Emilki pozostają migdałowe trufle z karobem zwane „kuleczkami”. Postanowiłam zrobić alternatywne kuleczki –  też na bazie migdałów i daktyli ale tym razem z dodatkiem płatków owsianych i jabłek z wyraźnym aromatem cynamonu. Póki co stare kuleczki mają jednak niezachwianą pozycję – te niespecjalnie Emilce zasmakowały ale domyśliłam się przyczyny. Kiedyś Emilka objadła się za dużo suszonych jabłek ( czego świadkami był Bartek i moja siostra i do tej pory jedno na drugie zwala winę za ten incydent) i całą noc wymiotowała. Chociaż było to dawno, przynajmniej w perspektywie jej życia, bo mogła mieć jakieś niecałe dwa lata ale pewnie pozostała jej negatywna pamięć smaku. Do tej pory jabłek suszonych nie rusza no a tu dominuje jednak nuta suszonych jabłek. Właściwie te trufle jabłkowe dzięki połączniu z cynamonem smakują trochę jak szarlotka, więc fanom szarlotki na pewno posmakują. Są łatwe w przygotowaniu , chociaż dobry melakser znacznie tu ułatwia temat. Dobrze się trzymają więc można je zapakować do szkoły na przekąskę.


5.0 from 1 reviews
Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
Total time
15 min
 
Jabłkowe trufle z migdałami, daktylami i płatkami owsianymi. Zdowa, słodka przekąska.
Ingredients
  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • ½ szklanku miękkich daktyli
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonanie 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki zmielonych migdałów do obtaczania kulek
Instructions
  1. Jablka zalać gorącą wodą i zaraz odlać i odcisnąć.
  2. Jeżeli daktyle są niezbyt miękkie to trzeba je zalać na 10 minut wrzątkiem i odsączyć.
  3. W melakserze umieścić płatki i dobrze zmielić.
  4. Dodać daktyle, migdały, jabłka, miód, cynamon i sól i dobrze wszystko zmielić. Jak masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Ja mam mały melakser więc robiłam to w dwóch partiach.
  5. Z masy formować kulki i obtaczać w mielonych migdałach.
3.5.3208

trufle-jablkowe-z-migdalami

Related Posts

  • Trufle daktylowe z migdałami i karobem

    Czy zdrowe słodycze to oksymoron? Nie do końca. Pewnie jest wiele zdrowszych dań ale uwierzcie…

  • Batoniki z daktyli, żurawin i migdałów

    Kolejny przepis na zdrowe słodycze. A właściwie kolejny przepis na szybkie i proste, zdrowe słodycze.…

  • Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami

    Wpis ten powstał na życzenie koleżanki, która chciała coś zdrowego, słodkiego co można zapakować świeżo…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, daktyle, jabłka suszone, migdały, płatki owsiane, trufle, zdrowe słodycze

« Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie
Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami »

Comments

  1. rategazelle says

    3 grudnia 2015 at 20:26

    jakie pyszne domowe słodkości 🙂
    Zapraszam do mnie 🙂

    Odpowiedz
  2. Dietifit-od-kuchni says

    7 grudnia 2015 at 17:40

    Świetna, zdrowa słodycz 🙂

    Odpowiedz
  3. sweetcookie says

    27 stycznia 2016 at 17:22

    zrobiłam te słodkie kuleczki i są bardzo pyszne,a przede wszystkim zaspakajają mój głód słodyczowy,z którym mam największy problem będąc na diecie.Muszę przyznać ,że trochę zmodyfikowałam przepis.Zamiast daktyli dałam śliwkę suszoną,i świeże jabłko(nie miałam suszonego ) garść orzechów włoskich, i obtoczyłam we wiórkach kokosowych.Pychota :)) dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 stycznia 2016 at 18:22

      takie przepisy aż się proszą o modyfikację. można dodawać dowolne skłaniki, trzeba tylko dbać by masa była zwarta.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress