W ścisłej czołówce ulubionych domowych słodyczy Emilki pozostają migdałowe trufle z karobem zwane „kuleczkami”. Postanowiłam zrobić alternatywne kuleczki – też na bazie migdałów i daktyli ale tym razem z dodatkiem płatków owsianych i jabłek z wyraźnym aromatem cynamonu. Póki co stare kuleczki mają jednak niezachwianą pozycję – te niespecjalnie Emilce zasmakowały ale domyśliłam się przyczyny. Kiedyś Emilka objadła się za dużo suszonych jabłek ( czego świadkami był Bartek i moja siostra i do tej pory jedno na drugie zwala winę za ten incydent) i całą noc wymiotowała. Chociaż było to dawno, przynajmniej w perspektywie jej życia, bo mogła mieć jakieś niecałe dwa lata ale pewnie pozostała jej negatywna pamięć smaku. Do tej pory jabłek suszonych nie rusza no a tu dominuje jednak nuta suszonych jabłek. Właściwie te trufle jabłkowe dzięki połączniu z cynamonem smakują trochę jak szarlotka, więc fanom szarlotki na pewno posmakują. Są łatwe w przygotowaniu , chociaż dobry melakser znacznie tu ułatwia temat. Dobrze się trzymają więc można je zapakować do szkoły na przekąskę.
- 1 szklanka suszonych jabłek
- ½ szklanku miękkich daktyli
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonanie 2-3 łyżki wody
- 3-4 łyżki zmielonych migdałów do obtaczania kulek
- Jablka zalać gorącą wodą i zaraz odlać i odcisnąć.
- Jeżeli daktyle są niezbyt miękkie to trzeba je zalać na 10 minut wrzątkiem i odsączyć.
- W melakserze umieścić płatki i dobrze zmielić.
- Dodać daktyle, migdały, jabłka, miód, cynamon i sól i dobrze wszystko zmielić. Jak masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Ja mam mały melakser więc robiłam to w dwóch partiach.
- Z masy formować kulki i obtaczać w mielonych migdałach.
rategazelle says
jakie pyszne domowe słodkości 🙂
Zapraszam do mnie 🙂
Dietifit-od-kuchni says
Świetna, zdrowa słodycz 🙂
sweetcookie says
zrobiłam te słodkie kuleczki i są bardzo pyszne,a przede wszystkim zaspakajają mój głód słodyczowy,z którym mam największy problem będąc na diecie.Muszę przyznać ,że trochę zmodyfikowałam przepis.Zamiast daktyli dałam śliwkę suszoną,i świeże jabłko(nie miałam suszonego ) garść orzechów włoskich, i obtoczyłam we wiórkach kokosowych.Pychota :)) dziękuję za przepis.
cookingforemily says
takie przepisy aż się proszą o modyfikację. można dodawać dowolne skłaniki, trzeba tylko dbać by masa była zwarta.