Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Czekoladowe muffinki z bananami

Czekoladowe muffinki z bananami

11 stycznia 2016 by cookingforemily 4 komentarze

czekoladowe-muffinki-z-bananami
Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce i w deszczu. Ciemno i ponuro. Potem nie wydarzyło się nic co by zatarło ten ciężkawy początek dnia. I niestety nie mogę powiedzieć, że humor poprawiły mi te czekoladowe muffinki bo piekłam je w zeszłym tygodniu i już śladu po nich nie ma. Chyba trzeba upiec coś nowego na osłodę. Albo napić się wina.

czekoladowe-muffinki-z-bananami

A co do muffinek – są z mąki orkiszowej, z dodatkiem wiórków kokosowych i banana ( dzięki któremu nie wysychają i długo zachowują kondycję, co jest ciężkie w przypadku muffinek, najlepszych pierwszego dnia a potem wysychających lub twardniejących). Tłuszcz jest z oleju kokosowego i posłodzone są zdrowszym cukrem kokosowym.

Czekoladowe muffinki z bananami
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
25 min
Total time
40 min
 
Serves: 16
Ingredients
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju kokosowego (lub słonecznikowego)
  • 1 szklanka maki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru kokosowego (albo brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Płatki lekko rozdrobnić w blenderze (można też użyć błyskawicznych).
  2. Banany rozgnieść w misce. Dodać płatki owsiane, jogurt i roztrzepane jajka – wymieszać i odstawić.
  3. Olej kokosowy rozpuścić.
  4. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać kakao, wiórki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon – wymieszać wszystko.
  5. Do bananów z płatkami dodać olej, wymieszać.
  6. Dodać suche składniki i wszystko dobrze wymieszać łyżką.
  7. Formę na muffinki wyłożyć papierkami - do każdej wkładać po dwie łyżki ciasta. Mi wyszło 16 muffinek.
  8. Czekoladę posiekać na drobne kawałki – posypać nią wierzch każdej muffinki.
  9. Piec 20-25 minut w 190 stopniach.
3.5.3208

czekoladowe-muffinki-z-bananami

Related Posts

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

    To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: banany, kakao, mąka orkiszowa, muffinki

« Dwa oczyszczające, zielone smoothie
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą »

Comments

  1. gin says

    11 stycznia 2016 at 20:47

    Mmm, wyglądają jak marzenie 🙂

    Odpowiedz
  2. Angie says

    13 stycznia 2016 at 08:41

    Wyglądają przecudownie, musiały smakować pysznie!:)

    Odpowiedz
  3. ania says

    18 października 2016 at 17:14

    Czy 25 minut pieczenia aby na pewno wystaczy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2016 at 18:06

      Tak spokojnie, muffinki mają małą objętość więc się szybko dopiekają:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress