Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia

Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia

18 stycznia 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

dzem-z-truskawek
To jest rok, w którym Emilka polubiła śnieg. Jeszcze rok temu, po chwilowym zachwycie pierwszym śniegiem, zaraz zaczęła marudzić, że nie chce chodzić po śniegu, wszędzie kazała się wozić spacerówką, bywało, że nogi nie chciała postawić na śniegu  i trzeba ją było przenosić. Czasem przybierało to formę fobii niemalże i trochę się bałam, że jej tak zostanie. W tym roku jest zachwyt, tarzanie się w śniegu, i noszenie śnieżnych kul i lodu na patyku. I dobrze, tak powinno być jak się jest dzieckiem. Jak się dorasta to już różnie bywa. Ja zimy nie lubię, chociaż nie jestem całkowicie odporna na urok pierwszego (dużego) śniegu. Więc póki co jest ok, zimę toleruję. Chociaż gdybym miała wybierać to lato zawsze wygra. Ciepłe lato i jego smaki…

Dziś więc przepis na szybki dżem z truskawek i nasion chia. Dla tych co jesienią i zimą tęsknią za smakiem truskawek. Na szczęście są truskawki mrożone, które w konsystencji co prawda nie przypominają truskawek świeżych jednak w smaku są jak najbardziej truskawkowe. Dżem się robi bardzo szybko, nie trzeba nawet rozmrażać wcześniej truskawek (chociaż można).  Chwila gotowania, trochę miksowania, trochę nasion chia do zagęszczenia ( i dla zdrowotności) i gotowe. Można potem zajadać łyżką ze słoika, na kanapce, z jogurtem,  świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej jaglanki czy owsianki. Ja swój wykorzystałam do prostego ciasta z płatków owsianych z bananami (przepis wkrótce) a resztę zjadłyśmy z Emilką w porannej jaglance.

Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia
 
Drukuj
Prep time
Cook time
25 min
Total time
25 min
 
szybki dżem z mrożonych truskawek z nasionami chia- na kanapkę, do owsianki porannej, do deserów, jogurtu czy ciasta
Ingredients
  • 450 g truskawek mrożonych
  • 4 łyżki syropu z agawy (można zastąpić cukrem brązowym)
  • 2 łyżki nasion chia
Instructions
  1. Truskawki jak jest możliwość to rozmrozić ( np zostawiając poza zamrażarką na noc).
  2. Jak nie ma czasu na rozmrażanie to trudno - umieścić mrożone w garnku i delikatni podgrzewać aż się rozmrożą i puszczą sok, podgotować je ok 5 minut. Rozmrożone też umieścić w garnku i pdgotować 5 minut.
  3. Truskawki zmiksować i gotować kolejne 15-20 minut aż się zredukują trochę.
  4. Dodać sok z agawy i nasiona chia, wymieszać i zstawić z ognia.
  5. Przełożyć do słoika, zostawić do przestygnięcia.
  6. Przechowywać w lodówce do ok 1 tygodnia.
3.5.3208

dzem-z-truskawek

Related Posts

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: chia, dżem, truskawki

« Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą
Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym »

Comments

  1. gin says

    21 stycznia 2016 at 16:45

    Ależ ma cudownie intensywny kolor! Odrobina lata w środku zimy 🙂

    Odpowiedz
    • Mmm says

      28 sierpnia 2022 at 07:18

      Czy można ten dżem zapasteryzowac?

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        5 września 2022 at 15:39

        Nie próbowałam, ale mam wątpliwości czy się uda… tam jest za mało cukru a to cukier konwerwuje, plus ta chia w środku. Raczej do szybkiego wykorzystania lub zamrożenia.

        Odpowiedz
  2. Mmm says

    28 sierpnia 2022 at 07:21

    I czy cukru dajemy tyle co strupy, tzn też cztery łyżki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 września 2022 at 15:40

      mniej więcej podobnie, ale warto sprobować i dostosować do swoich preferencji

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress