Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto

4 stycznia 2016 by cookingforemily 2 komentarze

salatka-z-kaszy-jaglanej-z-warzywami

W cały ten okres okołoświąteczny, zajadając kolejne mięsiwa – kaczki, gęsi, schaby pieczone, obiecywaliśmy sobie ” to co? w styczniu żywimy się warzywami?”. No więc słowo się rzekło. W styczniu ma być warzywnie. Zaczynamy więc od sałatki z kaszy jaglnej, z dodatkiem pieczonych warzyw korzeniowych. Właściwie robię ją bardzo często w różnych odsłonach – podstawą są pieczone warzywa – tym razem były to marchewki, seler, pietruszka i cebula ale mogą być inne korzeniowe ( pasternak, buraki czy słodkie ziemniaki). Upieczone warzywa mieszam z kaszą – jaglaną, quinoa lub kuskusem. Czasem dodaje jeszcze jakiś ser np fetę. Do tego sos na bazie oliwy lub pesto i coś chrupiącego – tym razem pestki słonecznika i sezamu ale mogą to być płatki migdałowe, orzechy piniowe, pistacje albo pestki dyni. Za każdym razem trochę inaczej ale za każdym razem pysznie i zdrowo. Zapiekane warzywa uwielbiam, i często wrzucam co mam do piekarnika i potem zajadam w różnych postaciach. Przy okazji przypominam zeszłoroczny przepis na frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini – jeden z moich ulubionych na blogu.


5.0 from 1 reviews
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczonymi w miodzie warzywami i pesto
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina
 
Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi w miodzie warzywami z dodatkiem pesto i prażonych pestek słonecznika i sezamu.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek nasion słonecznika i 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 duża cebula
  • 1.5 kg warzyw korzeniowych – ja miałam marchew, pietruszkę i selera ale może też być słodki ziemniak, burak czy pasternak
  • MARYNATA DO WARZYW
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • PESTO
  • ¼ szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół doniczki bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki podprażonych nasion (z tych powyżej)
Instructions
  1. Kaszę jaglaną uprażyć w garnku – kilka minut, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas aż zacznie wydawać orzechowy zapach.
  2. Zalać kaszę wodą, przepłukać i wylać wodę.
  3. Do kaszy dodać 1 i ½ szklanki wody, trochę soli, przykryć przykrywką i postawić na wolnym ogniu. Gotować bez odkrywania przez ok 15 minut. Kaszę odkryć i spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
  4. W czasie jak kasza będzie się gotować obrać warzywa i pokroić w kawałki ( paski ok 1 m grube i 3 cm długie).
  5. Cebulę przekroić na grubsze kawałki.
  6. Składniki marynaty dobrze wymieszać i obtoczyć w nich warzywa.
  7. Na blachę do pieczenie wyłożyć papier, na niego warzywa. Piec ok 30 minut w 180 stopniach mieszając co jakiś czas.
  8. Pestki sezamu i słonecznika podprażyć.
  9. Składniki pesto umieścić w mikserze/blenderze. Z podprażonych nasion dodać 2 łyżki a resztę zostawić do posypania sałatki. Wszystko zblendować na gładki sos.
  10. Kaszę, warzywa, pesto i pestki wymieszać (ja na zdjęciu ułożyłam składniki na sobie, żeby je było lepiej widać ale sałatka jest smaczniejsza, choć mniej estetyczna, po wymieszaniu).
  11. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
  12. Można podawać od razu jeszcze ciepłe lub przechować w lodówce na później.
3.5.3208

salatak-z-kaszy-jaglane-z-warzywami

 

Related Posts

  • Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

    Zanim wiosna się na dobre zadomowi a wraz z nią nowalijki, sałatki i kolejne owoce…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, kasza jaglana, marchewka, pesto, pietrzuszka, sałatka, seler, warzywa korzeniowe, wegańskie, wegetariańskie

« Najpopularniejsze przepisy w 2015
Dwa oczyszczające, zielone smoothie »

Comments

  1. Majka says

    11 stycznia 2020 at 18:44

    Wspaniałe danie 😍 Smaczne, sycące i zdrowe oczywiście. Ma w sobie wszystko czego potrzebuję 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 stycznia 2020 at 19:43

      uwielbiam sałatki na bazie kasz, samo dobro:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress