Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym

Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym

21 stycznia 2016 by cookingforemily 11 komentarzy

ciasto-z-platkow-owsianych-z-bnanem-i-truskawkami
Zastanawiałam się jak nazwać to danie- czy rzeczywiście ciasto z płatków owsianych czy też może batoniki, albo zapiekanka. To coś na pograniczu śniadania, ciasta i przekąski. Składniki są iście śniadaniowe – płatki owsiane, banan, dżem i miód tylko zapieczone w formie ciasta. Wykorzystałam do jego przygotowania wcześniej przygotowany dżem z truskawek mrożonych i nasion chia ale można oczywiście użyć tradycyjnego dżemu. Szybko, prosto, z minimalną ilością składników. Można zjeść do kawy lub szklanki mleka/kakao na śniadanie lub zabrać do pracy/szkoły bo jest łatwo „przenośne”.

ciasto-z-platkow-owsianych-z-bnanem-i-truskawkami

4.7 from 3 reviews
Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Ciasto z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym. Tylko 4 składniki, super proste.
Ingredients
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • ¾ szklanki dżemu truskawkowego ( można wykorzystać ekspresowy dżem z truskawek mrożonych z chia)
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. szklankę płatków owsianych zmiksować na drobno, przełożyć do miski.
  2. Wymieszać z drugą szklanką i proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce rozgnieść banany i wymieszać je z miodem.
  4. Wymieszać płatki z bananami.
  5. Formę do pieczenia (nieduża, u mnie 20x30 cm) wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć ⅔ masy.
  6. Na to wyłożyć dżem i równo rozsmarować.
  7. Pozostałą część masy owsianej rozłożyć na wierzchu ( jak kruszonkę).
  8. Piec 25-30 minut w 170 stopniach.
  9. Przed pokrojeniem wystudzić.
3.5.3208

 

Inspiracja

Related Posts

  • Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia

    To jest rok, w którym Emilka polubiła śnieg. Jeszcze rok temu, po chwilowym zachwycie pierwszym…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: chia, ciasto, danie dla dzieci, dżem, płatki owsiane, słodkie, truskawki, wegańskie

« Ekspresowy dżem z truskawek (mrożonych) z chia
Z cyklu „nie dla dzieci”: grzane wino »

Comments

  1. Kinga says

    22 stycznia 2016 at 09:35

    Czym można zastąpić banany? Mam silne uczulenie 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 stycznia 2016 at 11:03

      Ciężko będzie bo banany mają jednak specyficzną konsystencję i właściwie trzymają całe ciasto. Bez testów nie podejmuje się poradzenia Ci co to może być, obstawiałałabym jakąś pulpę typu odparowane pure z dyni albo mango.. ale to musiałabyś poeksperymetnować

      Odpowiedz
      • ewa says

        22 stycznia 2016 at 18:57

        Robie ciastka owsiane z dynia lub bananem i dynia sprawdza sie nawet lepiej, bo nadaje pieknego koloru 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          23 stycznia 2016 at 09:47

          Tez robie ciastka owsiane z dynia ale dodaję jajko. Czy bez jajka tez sie trzymają?

          Odpowiedz
  2. Kac_r says

    22 stycznia 2016 at 09:59

    super przepis, tak jak i inne, ale … dlaczego strona jest w j.polskim, ale np 'cooking time’ itd juz po angielski ? ani to dwu jezyczne, ani logiczne ;]

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 stycznia 2016 at 11:04

      Niestety caly widget do wpisywania przepisów jest po angielsku stąd ingrediens, cooking time etc. Nie znalazłam takiego w języku polskim. Mam nadzieję, że to nie odstraszy od wypróbowania przepisu:)

      Odpowiedz
  3. Angie says

    23 stycznia 2016 at 09:52

    Nieważne, jak nazwane, ważne, że wygląda pysznie!<3

    Odpowiedz
  4. Ania says

    10 lutego 2016 at 11:40

    Wygląda pysznie. 🙂 Mam pytanie. Czy są łatwe do gryzienia? Pytam, bo synek ma dopiero 4 ząbki i zastanawiam się czy poradzi sobie z konsystencją? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 lutego 2016 at 13:25

      Konsystencja jest dość zbita, może być ciężko. Ale możesz spróbować, dużo pewnie nie zje ale przynajmniej będzie miał na czym ćwiczyć;)

      Odpowiedz
  5. Kuchareczka says

    4 lutego 2017 at 15:45

    Pomysł mi się bardzo podoba i wygląda megasmacznie ale po co proszek do pieczenia? Zbędna chemia. Patrząc na przepis ciasto ma się tylko upiec a nie urosnąć. Nie ma sensu dodawać proszku do pieczenia do takich ciast.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 lutego 2017 at 15:57

      Dzieki proszkowi calosc jest bardziej pulchna. Ale nie trzeba go oczywiście dodawać

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress