Zastanawiałam się jak nazwać to danie- czy rzeczywiście ciasto z płatków owsianych czy też może batoniki, albo zapiekanka. To coś na pograniczu śniadania, ciasta i przekąski. Składniki są iście śniadaniowe – płatki owsiane, banan, dżem i miód tylko zapieczone w formie ciasta. Wykorzystałam do jego przygotowania wcześniej przygotowany dżem z truskawek mrożonych i nasion chia ale można oczywiście użyć tradycyjnego dżemu. Szybko, prosto, z minimalną ilością składników. Można zjeść do kawy lub szklanki mleka/kakao na śniadanie lub zabrać do pracy/szkoły bo jest łatwo „przenośne”.
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- ¾ szklanki dżemu truskawkowego ( można wykorzystać ekspresowy dżem z truskawek mrożonych z chia)
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- szklankę płatków owsianych zmiksować na drobno, przełożyć do miski.
- Wymieszać z drugą szklanką i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce rozgnieść banany i wymieszać je z miodem.
- Wymieszać płatki z bananami.
- Formę do pieczenia (nieduża, u mnie 20x30 cm) wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć ⅔ masy.
- Na to wyłożyć dżem i równo rozsmarować.
- Pozostałą część masy owsianej rozłożyć na wierzchu ( jak kruszonkę).
- Piec 25-30 minut w 170 stopniach.
- Przed pokrojeniem wystudzić.
Kinga says
Czym można zastąpić banany? Mam silne uczulenie 🙁
cookingforemily says
Ciężko będzie bo banany mają jednak specyficzną konsystencję i właściwie trzymają całe ciasto. Bez testów nie podejmuje się poradzenia Ci co to może być, obstawiałałabym jakąś pulpę typu odparowane pure z dyni albo mango.. ale to musiałabyś poeksperymetnować
ewa says
Robie ciastka owsiane z dynia lub bananem i dynia sprawdza sie nawet lepiej, bo nadaje pieknego koloru 🙂
cookingforemily says
Tez robie ciastka owsiane z dynia ale dodaję jajko. Czy bez jajka tez sie trzymają?
Kac_r says
super przepis, tak jak i inne, ale … dlaczego strona jest w j.polskim, ale np 'cooking time’ itd juz po angielski ? ani to dwu jezyczne, ani logiczne ;]
cookingforemily says
Niestety caly widget do wpisywania przepisów jest po angielsku stąd ingrediens, cooking time etc. Nie znalazłam takiego w języku polskim. Mam nadzieję, że to nie odstraszy od wypróbowania przepisu:)
Angie says
Nieważne, jak nazwane, ważne, że wygląda pysznie!<3
Ania says
Wygląda pysznie. 🙂 Mam pytanie. Czy są łatwe do gryzienia? Pytam, bo synek ma dopiero 4 ząbki i zastanawiam się czy poradzi sobie z konsystencją? 🙂
cookingforemily says
Konsystencja jest dość zbita, może być ciężko. Ale możesz spróbować, dużo pewnie nie zje ale przynajmniej będzie miał na czym ćwiczyć;)
Kuchareczka says
Pomysł mi się bardzo podoba i wygląda megasmacznie ale po co proszek do pieczenia? Zbędna chemia. Patrząc na przepis ciasto ma się tylko upiec a nie urosnąć. Nie ma sensu dodawać proszku do pieczenia do takich ciast.
cookingforemily says
Dzieki proszkowi calosc jest bardziej pulchna. Ale nie trzeba go oczywiście dodawać