Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem

Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem

15 lutego 2016 by cookingforemily 7 komentarzy

indyjska-zupa-z-ciecierzyca-ziemniakami-i-kalafiorem

Coś dawno nie było na blogu żadnej zupy. A prawda jest taka, że zupę jemy bardzo często, kilka razy w tygodniu. Najczęściej w weekend nastawiam gar wywaru na wiejskiej kurze lub warzywnego. Gorący wywar wlewam do słoików, odwracam i czekam aż wystygną – tak zawekowane słoiki z wywarem w lodówce mogą stać do kilku tygodni. Wykorzystuję go potem do zup, sosów, gulaszy czy różnych potrawek. Dzięki temu w tygodniu ugotowanie zupy zajmuje mi 20-30 minut. Prawda jest jednak też taka, że najczęściej gotuję pomidorówkę bo to ulubiona zupa Emilki. Chociaż i pomidorówka ostatnio popadła w niełaskę więc muszę znaleźć inną ulubioną zupę.

Talerz gorącej zupy to zimą dla mnie podstawa.  Najbardziej lubię te gęste i rozgrzewające z aromatycznymi przyprawami, pikantne. Chociaż ze względu na Emilkę muszę się w tym względzie stopować ( dlatego teraz znacznie rzadziej gotuję zupy tajskie bo dla mnie tajska zupa musi być ostra). Tym razem wypróbowałam zestaw indyjski – garam masala, kurkuma i imbir, a do środka ciecierzyca, ziemniaki, kalafior i pomidory. Połowa zupy jest zmiksowana więc całość jest bardzo gęsta. Tego mi trzeba w trudnym czasie oczekiwania na wiosnę.

indyjska-zupa-z-ciecierzyca-ziemniakami-i-kalafiorem

5.0 from 1 reviews
Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Aromatyczna zupa z indyjskimi przyprawami ( garam masala, kurkumą i imbirem) z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem. Gęsta i rozgrzewająca
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub dwie puszki ugotowanej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 litry rosołku (warzywny lub drobiowy)
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie:1 papryczka chilli
  • natka pietruszki
Instructions
  1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować następnego dnia – 2 godziny w niesolonej wodzie. Można ciecierzycę ugotować dzień wcześniej, lub oczywiście użyć ciecierzycy z puszki.
  2. Cebulę posiekać na drobne kawałki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przesmażyć aż będzie lekko rumiana, dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
  4. Następnie dodać ciecierzycę, przemieszać i zalać rosołkiem, zagotować.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, kalafior podzielić na różyczki – dodać do zupy.
  6. Gotować aż ziemniaki zmiękną (kalafior powinien ugotować się wcześniej i lekko rozpaść, ja tak lubię ale jak chcecie mieć wyraźne kawałki kalafiora dajcie go 10 minut po dodaniu ziemniaków)
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory i gotować kolejne 7-10 minut.
  8. /3 zupy przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem do zupy.
  9. Doprawić solą, pieprzem, dodać sok z limonki i ewentualnie papryczkę chilli.
  10. Podawać z natką pietruszki.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

Filed Under: Zupy Tagged With: ciecierzyca, kalafior, pomidory, ziemniaki, zupa

« Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini
Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi »

Comments

  1. Ewelina says

    25 lutego 2016 at 13:43

    Zupka wyglada bardzo apetycznie-mniam?ale czy mozna podac ja dzieciom?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 lutego 2016 at 20:32

      Zależy jak małym dzieciom:) Dla takich bardzo małych (2-3 lata) to warto całość zmiksować, bo ciecierzyca może być problematyczna. No i oczywiście nie dodawać nic ostrego. Przyprawy są charaterystyczne, więc mogą nie smakować małym dzieciom, ale to kwestia gustu. Ale na pewno nie zaszkodzą:)

      Odpowiedz
      • Lena says

        10 stycznia 2019 at 14:27

        Papki dka 2 letniego dziecka nie są wskazane raczej i potrzebne bo świetnie sobie radzą sami😁 zupki spróbuję w przyszlym tygodniu 😉

        Odpowiedz
  2. Majka says

    16 stycznia 2017 at 16:21

    Takie zupki mogłabym jeść codziennie ? Jest pyszna i w wersji łagodniejszej i pikantnej. Najmłodszy zakceptowal smak i jadł z apetytem. Naprawdę rozgrzewa!!!

    Odpowiedz
  3. Karolina says

    22 grudnia 2021 at 15:55

    8 pkt. /3 zupy przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem do zupy.
    o co chodzi? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 stycznia 2022 at 20:41

      powinno być 1/3 zupy

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Indyjska zupa z ciecierzycą - przepis Marty pisze:
    17 lutego 2017 o 09:54

    […] Inspiracja […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress