Gdy jesteśmy u mojej mamy na wsi to gotuję trochę inaczej. Z jednej strony wiele składników jest tam trudno dostępnych (chociaż bardzo się to poprawia) ale przede wszystkim mam tam ochotę na trochę inne smaki, bardziej tradycyjne. Robię dużo zapiekanek, potrawek, piekę mięsa, lepię kluski, smażę placki. Przygotowuję dania, które bardziej lub mniej ocierają się o pojęcie comfort food. Często robię potrawy, którym ciężko potem zrobić ładne zdjęcie:) Do takich z pewnością należą te kluski twarogowe, właściwie rzec można: leniwe. Mocno nieregularne w kształcie (Emilka pomagała przy ich cięciu) a w dodatku wymieszane z kapustą włoską duszoną w śmietanie. Przepis ten mam w swoich zbiorach od dawna, nie raz przygotowywałam to danie. Koleżanka, z którą kiedyś robiłyśmy naprzemiennie obiady do pracy, użyła kiedyś w stosunku do niego określenia: „plebejskie smaczki”. I tak z nim właśnie jest: z jednej strony leniwe w kapuście a z drugiej strony kapusta jest włoska a całość bardzo dobrze smakuje posypana parmezanem (niestety nie dostępny w żadnym sklepie tam). Więc plebejskie smaczki z włoską pretensją:)
- KLUSKI
- 200 g twarogu (półtłusty)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 jajka
- 150 g mąki orkiszowej (może też być pszenna)
- sól, pieprz
- KAPUSTA:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok 700 g włoskiej kapusty
- 1 szklanka rosołku warzywnego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- sól, pieprz
- opcjonalnie: parmezan do posypania dania
- Kluski: do miski przecisnąć ząbek czosnku, dodać twaróg i rozdrobnić go dokładnie widelcem.
- Do twarogu dodać jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać całość.
- Dosypać mąkę i wymieszać widelcem a następnie ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem żeby ciasto odpoczęło.
- Przygotować kapustę: posiekać cebulę i czosnek.
- Z kapusty wykroić głąb i twarde części, a liście drobno posiekać.
- Pomidorki lekko nakroić na czubku, zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odlać wodę i z każdego pomidorka ściągnąć skórkę (ten etap można pominąć ale wtedy jedząc trzeba uważać na skórki i je wyciągać z talerza).
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek.
- Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
- Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.
- W tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części.
- Na blacie wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek.
- Każdy wałek pociąć na kawałki ok 1 cm.
- W dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) – wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
- Do kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
- Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać (nie gotować).
- Do kapusty dodać kluski i wymieszać.
- Podawać od razu – całość można posypać startym parmezanem.
Magdalena says
Tak lubię tu zaglądać?
cookingforemily says
To bardzo mi miło:)
Marta B says
Fajny pomysł! Jedna uwaga tylko… testowałam i dwa jajka do klusek to za dużo. Z jednym wychodzą idealne. Pozdrawiam serdecznie!