Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie

Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie

22 lutego 2016 by cookingforemily 3 komentarze

kluski-twarogowe-z-wloska-kapusta

Gdy jesteśmy u mojej mamy na wsi to gotuję trochę inaczej. Z jednej strony wiele składników jest tam trudno dostępnych (chociaż bardzo się to poprawia) ale przede wszystkim mam tam ochotę na trochę inne smaki, bardziej tradycyjne. Robię dużo zapiekanek, potrawek, piekę mięsa, lepię kluski, smażę placki. Przygotowuję dania, które bardziej lub mniej ocierają się o pojęcie comfort food. Często robię potrawy, którym ciężko potem zrobić ładne zdjęcie:) Do takich z pewnością należą te kluski twarogowe, właściwie rzec można: leniwe. Mocno nieregularne w kształcie (Emilka pomagała przy ich cięciu) a w dodatku wymieszane z kapustą włoską duszoną w śmietanie. Przepis ten mam w swoich zbiorach od dawna, nie raz przygotowywałam to danie. Koleżanka, z którą kiedyś robiłyśmy naprzemiennie obiady do pracy, użyła kiedyś w stosunku do niego określenia: „plebejskie smaczki”. I tak z nim właśnie jest: z jednej strony leniwe w kapuście a z drugiej strony kapusta jest włoska a całość bardzo dobrze smakuje posypana parmezanem (niestety nie dostępny w żadnym sklepie tam). Więc plebejskie smaczki z włoską pretensją:)

kluski-twarogowe-z-wloska-kapusta

5.0 from 2 reviews
Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Kluski twarogowe z mąki orkiszowej w potrawce z włoskiej kapusty i pomidorków duszonych w śmietanie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • KLUSKI
  • 200 g twarogu (półtłusty)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g mąki orkiszowej (może też być pszenna)
  • sól, pieprz
  • KAPUSTA:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 700 g włoskiej kapusty
  • 1 szklanka rosołku warzywnego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: parmezan do posypania dania
Instructions
  1. Kluski: do miski przecisnąć ząbek czosnku, dodać twaróg i rozdrobnić go dokładnie widelcem.
  2. Do twarogu dodać jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać całość.
  3. Dosypać mąkę i wymieszać widelcem a następnie ręką zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem żeby ciasto odpoczęło.
  4. Przygotować kapustę: posiekać cebulę i czosnek.
  5. Z kapusty wykroić głąb i twarde części, a liście drobno posiekać.
  6. Pomidorki lekko nakroić na czubku, zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odlać wodę i z każdego pomidorka ściągnąć skórkę (ten etap można pominąć ale wtedy jedząc trzeba uważać na skórki i je wyciągać z talerza).
  7. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć a jak zacznie się rumienić dodać czosnek.
  8. Po 1 minucie dodać posiekaną kapustę i całość przesmażyć mieszając ok 10 minut.
  9. Kapustę zalać rosołkiem, gotować 25 minut.
  10. W tym czasie przygotować kluski: ciasto podzielić na 4 części.
  11. Na blacie wysypanym mąką rolować z każdej części długi wałek.
  12. Każdy wałek pociąć na kawałki ok 1 cm.
  13. W dużym garnku zagotować wodę, gotować kluski ( ja gotowałam w 2 partiach) – wrzucać do gorącej wody i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyłowić. Kluski przełożyć na talerz.
  14. Do kapusty dodać pomidorki, dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
  15. Na koniec dodać śmietanę, sól i pieprz, do smaku dobrze wszystko wymieszać (nie gotować).
  16. Do kapusty dodać kluski i wymieszać.
  17. Podawać od razu – całość można posypać startym parmezanem.
3.5.3208

 

 

 


Wegetariański obiad VI

Related Posts

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pomidorowy sos do mięs z grilla

    Dziś będzie krótko i na temat. Bo sezon grillowy  się dawno rozpoczął a na blogu…

Filed Under: Na obiad Tagged With: comfort food, kapusta, kapusta włoska, kluski, pomidory

« Proste ciastka owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą
Gofry gryczane »

Comments

  1. Magdalena says

    24 lutego 2016 at 22:21

    Tak lubię tu zaglądać?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 lutego 2016 at 23:19

      To bardzo mi miło:)

      Odpowiedz
  2. Marta B says

    19 czerwca 2016 at 10:55

    Fajny pomysł! Jedna uwaga tylko… testowałam i dwa jajka do klusek to za dużo. Z jednym wychodzą idealne. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress