99% dań, które obecnie pojawia się na blogu przygotowuję w weekendy. Chodzi o czas ale też o światło – zdjęcia robię zawsze przy świetle dziennym a w tygodniu po powrocie z pracy już go nie ma. Więc weekendy z grubsza spędzam w kuchni, ja to w sumie lubię ale z drugiej strony czekam już bardzo na lato, kiedy będzie tyle światła, żeby robić zdjęcia też w środku tygodnia. Wtedy w weekend można będzie poleniuchować zamiast od rana na wyścigi z czasem piec i gotować, żeby zdążyć ze zdjęciami zanim zapadnie zmrok ( czyli akutalnie gdzieś do 15). Więc po tych ciastkach nie ma już śladu ale dziś to dobry dzień, żeby pojawiły się na blogu bo mam nadzieję zainspirują Was do weekendowych wypieków. Chociaż one są tak szybkie i tak proste, że spokojnie można podjąć się też tego wypieku i w środku tygodnia:) To chyba najprostsze ciastka owsiane jakie można sobie wyobrazić – wystarczy zmieszać płatki z bananem, masłem orzechowym, odrobiną miody i oleju kokosowego i upiec. Mało składników, jeszcze mniej pracy. I w tej formie można je zostawić – szczególnie jak robicie je np. z przeznaczeniem zabrania przez dzieci do szkoły. Ja swoje dodatkowo polałam czekoladą, która dodaje na pewno walorów smakowych ale nie jest konieczna. Więc wybierzcie opcję na skróty lub opcję de luxe – tak czy siak będą smaczne. Z tym, że ciasta z czekoladą warto potem przechowywać w zimnym miejscu.
- CIASTKA
- 3 banany
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 szklanki płatków owsianych
- POLEWA:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- Banany obrać i rozgnieść w misce widelcem.
- Do bananów dodać masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy – dobrze wszystko wymieszać.
- Do mieszanki dodać płatki owsiane i wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Na blachę wykładać masę – ok 1 łyżki, formując ciasteczka.
- Piec 20 minut w 180 stopniach. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Jak ciastka przestygną przygotować polewę – w małym garnku, na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i olej kokosowy.
- Łyżeczką polać każde ciastko masą czekoladową. Wystudzić.
sia says
Miła Pani, wszystko fajnie. Ale tego nie da się czytać, proszę poczytać, gdzie stawia się przecinki. Pani zdania są niezrozumiałe, gdzie niby przyjemność czytania? Każdy chce w tych czasach pisać — proszę nie marnować czasu czytelników.
cookingforemily says
Proszę zatem nie czytać. Znajdzie Pani pewnie w internecie sporo innych wpisów z dobrze postawionymi przecinkami. Proszę u mnie nie tracić czasu. Pozdrawiam:)
Ewa says
Troszkę ktoś tu przesadza 🙂
Abujka says
Supper!!! mam właśnie masło orzechowe i zastanawiałam się co z nim zrobić 😀
Serdecznie pozdrawiam
Alicja says
Bardzo smaczne ciasteczka! Fajna konsystencja i do tego nadaja sie na zdrowa przekaske.
Aga says
Witam 🙂 Mogę czymś zastąpić syrop z agawy?
cookingforemily says
Syropem klonowym. Mozna tez miodem z tym ze podczas obrobki termicznej znikają jego właściwości zdrowotne. No ale slodycz zostaje:)
Agnieszka says
Płatki owsiane zwykłe górskie czy błyskawiczne ? Czy ze zwykłych nie będą za twarde ?
cookingforemily says
Ja właściwie używam tylko górskich, do wszystkiego.
Ania says
pycha:)
Ania says
Czy takie ciastka mogę zamrozić??
cookingforemily says
tak jak najbardziej, można mrozić
Ania says
Czy te ciastka są chrupiące? Robiłam już te z czekoladą, kruche i są rewelacyjne, ale chęć testowania kusi 😉
cookingforemily says
te są trochę bardziej miękkie – bo jest w środku banan