Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Proste ciastka owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą

Proste ciastka owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą

19 lutego 2016 by cookingforemily 14 komentarzy

szybkie-ciastka-owsiane-z-banananem-i-maslem-orzechowym

99% dań, które obecnie pojawia się na blogu przygotowuję w weekendy. Chodzi o czas ale też o światło – zdjęcia robię zawsze przy świetle dziennym a w tygodniu po powrocie z pracy już go nie ma. Więc weekendy z grubsza spędzam w kuchni, ja to w sumie lubię ale z drugiej strony czekam już bardzo na lato, kiedy będzie tyle światła, żeby robić zdjęcia też w środku tygodnia. Wtedy w weekend można będzie poleniuchować zamiast od rana na wyścigi z czasem piec i gotować, żeby zdążyć ze zdjęciami zanim zapadnie zmrok ( czyli akutalnie gdzieś do 15). Więc po tych ciastkach nie ma już śladu ale dziś to dobry dzień, żeby pojawiły się na blogu bo mam nadzieję zainspirują Was do weekendowych wypieków. Chociaż one są tak szybkie i tak proste, że spokojnie można podjąć się też tego wypieku i w środku tygodnia:) To chyba najprostsze ciastka owsiane jakie można sobie wyobrazić – wystarczy zmieszać płatki z bananem, masłem orzechowym, odrobiną miody i oleju kokosowego i upiec. Mało składników, jeszcze mniej pracy. I w tej formie można je zostawić – szczególnie jak robicie je np. z przeznaczeniem zabrania przez dzieci do szkoły. Ja swoje dodatkowo polałam czekoladą, która dodaje na pewno walorów smakowych ale nie jest konieczna. Więc wybierzcie opcję na skróty lub opcję de luxe – tak czy siak będą smaczne. Z tym, że ciasta z czekoladą warto potem przechowywać w zimnym miejscu.


5.0 from 1 reviews
Szybkie ciastka owsiano-bananowe z masłem orzechowym i czekoladą
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Proste i małoskładnikowe ciastka z płatków owsianych, banana i masła orzechowego z czekoladą
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 16
Ingredients
  • CIASTKA
  • 3 banany
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • POLEWA:
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Instructions
  1. Banany obrać i rozgnieść w misce widelcem.
  2. Do bananów dodać masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy – dobrze wszystko wymieszać.
  3. Do mieszanki dodać płatki owsiane i wymieszać.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  5. Na blachę wykładać masę – ok 1 łyżki, formując ciasteczka.
  6. Piec 20 minut w 180 stopniach. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  7. Jak ciastka przestygną przygotować polewę – w małym garnku, na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i olej kokosowy.
  8. Łyżeczką polać każde ciastko masą czekoladową. Wystudzić.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Owsiane ciasteczka z marchewką, rodzynkami i żurawiną

    W naszym domu ciasteczka owsiane (zwane może mało apetycznie „owsikami”) to klasyka i pewnie jeszcze…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Ciasteczka z białą czekoladą i malinami

    Dziś będzie klasycznie - czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Uwielbiam kombinować ze zdrowymi…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: banany, ciastka, danie dla dzieci, do szkoły, masło orzechowe, płatki owsiane, w 30 minut, wegańskie, zdrowe słodycze

« Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi
Kluski twarogowe z włoską kapustą duszoną w śmietanie »

Comments

  1. sia says

    20 lutego 2016 at 16:36

    Miła Pani, wszystko fajnie. Ale tego nie da się czytać, proszę poczytać, gdzie stawia się przecinki. Pani zdania są niezrozumiałe, gdzie niby przyjemność czytania? Każdy chce w tych czasach pisać — proszę nie marnować czasu czytelników.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 lutego 2016 at 21:32

      Proszę zatem nie czytać. Znajdzie Pani pewnie w internecie sporo innych wpisów z dobrze postawionymi przecinkami. Proszę u mnie nie tracić czasu. Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
    • Ewa says

      31 października 2016 at 19:06

      Troszkę ktoś tu przesadza 🙂

      Odpowiedz
  2. Abujka says

    21 lutego 2016 at 07:34

    Supper!!! mam właśnie masło orzechowe i zastanawiałam się co z nim zrobić 😀
    Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Alicja says

    28 lutego 2016 at 21:30

    Bardzo smaczne ciasteczka! Fajna konsystencja i do tego nadaja sie na zdrowa przekaske.

    Odpowiedz
  4. Aga says

    2 marca 2016 at 01:19

    Witam 🙂 Mogę czymś zastąpić syrop z agawy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 marca 2016 at 06:45

      Syropem klonowym. Mozna tez miodem z tym ze podczas obrobki termicznej znikają jego właściwości zdrowotne. No ale slodycz zostaje:)

      Odpowiedz
  5. Agnieszka says

    4 stycznia 2017 at 17:00

    Płatki owsiane zwykłe górskie czy błyskawiczne ? Czy ze zwykłych nie będą za twarde ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 stycznia 2017 at 22:08

      Ja właściwie używam tylko górskich, do wszystkiego.

      Odpowiedz
  6. Ania says

    12 stycznia 2017 at 20:00

    pycha:)

    Odpowiedz
  7. Ania says

    14 lipca 2019 at 00:24

    Czy takie ciastka mogę zamrozić??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 lipca 2019 at 13:44

      tak jak najbardziej, można mrozić

      Odpowiedz
  8. Ania says

    9 czerwca 2020 at 10:17

    Czy te ciastka są chrupiące? Robiłam już te z czekoladą, kruche i są rewelacyjne, ale chęć testowania kusi 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 czerwca 2020 at 20:41

      te są trochę bardziej miękkie – bo jest w środku banan

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress