Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem

Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem

3 marca 2016 by cookingforemily 13 komentarzy

kokosowy-pudding-chia-z-ananasem

W środku zimy zwykle mam ciągoty egzotyczne – łączę banana z mango, mlekiem kokosowym lub ananasem ( np. TU lub TU). Ciężko sobie przy takiej pogodzie wyobrazić, że jestem na Karaibach więc nawet nie próbuję Was ( i siebie) do tego przekonać ale to taka mała namiastka słońca i plaży. Tym razem zmiksowałam banana z mlekiem kokosowym, dodałam nasiona chia więc wyszedł gęsty pudding a do tego karmelizowany na oleju kokosowym ananas z cukrem i podprażone nasiona sezamu. Połączenie smaków: petarda. Od weekendu, kiedy zrobiłam ten kokosowy pudding chia myślę o nim dość często i pewnie bardzo szybko to powtórzę. Pudding smak ma boski ale ma też jedną wadę: żeby nasiona chia napęczniały to całość musi postać minimum pół godziny, a banany mają to do siebie że szybko szarzeją. Więc sam pudding ma mało zachęcający szarawy kolor, mało apetyczny przyznam, chociaż zupełnie to nie wpływa na smak, więc mam nadzieję nie popsuje to Wam doznań smakowych.

kokosowy-pudding-chia-z-ananasem

Pierwsze zdjęcie robione w zeszły weekend na balkonie, doceńcie to poświęcenie:)

5.0 from 5 reviews
Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
Total time
20 min
 
zdrowy i pyszny deser - pudding z nasion chia z mlekiem kokosowym i bananem. Podany z karmelizowanym ananasem i prażonymi nasionami sezamu
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 2
Ingredients
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1.5-2 banany (zależy od wielkości)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka syropu z agawy ( można zastąpić innym słodzikiem miód, syrop klonowy etc)
  • 3 plastry ananasa (grubość ok 1.5 cm)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka nasion sezamu
Instructions
  1. Mleko kokosowe zmiksować z bananem i syropem z agawy, dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  2. Przygotować ananasa - obrać go i pozbawić twardego środka, pokroić w kawałki.
  3. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać cukier i wymieszać, dodać ananasa i mieszając podsmażyć go ( ok 5-7 minut) aż zmięknie i się zarumieni.
  4. Ananasa odstawić do ostygnięcia.
  5. Pudding przełożyć do szklanek lub miseczek, wyłożyć ananasa.
  6. Na suchej patelni uprażyć sezam ( 1-2 minuty, mieszając aż lekko zbrązowieje) - posypać sezamem deser.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Smoothie na noworoczne wyrzuty sumienia. Ananas, mango, imbir, chia.

    To jest taki czas, kiedy noworoczne postanowienia stają się już noworocznymi wyrzutami sumienia. Jak do…

  • Kokosowy pudding z tapioki

    Pudding z tapioki już się tu raz pojawił, to był sezon na truskawki więc oczywiście…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: ananas, ananasa, bezglutenowe, chia, mleko kokosowe, pudding, sezam, w 30 minut, wegańskie

« Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym
Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną »

Comments

  1. Gosia says

    10 marca 2016 at 22:30

    W końcu ananas został wykorzystany przez męża, ale już mam zakupiony nowy i robię ten pudding 🙂 W sumie nie muszę próbować, żeby wiedzieć, że pyszny 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 marca 2016 at 22:59

      Daj znać jak Ci smakował 🙂

      Odpowiedz
  2. Małgosia says

    31 marca 2016 at 21:35

    Deser jest przepyszny. Niesamowite połączenie smaków. Chce się jeść i jeść:) Czy przed miksowaniem kroiłaś banany czy rozgniatałaś?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 kwietnia 2016 at 09:12

      Kroiłam, ale to chyba nie ma większego znaczenia:) cieszę się, że smakowało. Zgadzam się, że połączenie smaków uzależniające. Ja robiłam ten deser pod rząd kilka razy.

      Odpowiedz
  3. Ola says

    2 czerwca 2016 at 11:35

    Faktycznie szary, ale przepyszny! Dzieki za fajny przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 czerwca 2016 at 12:28

      no niestety kolor nie jest zachęcający ale smak zdecydowanie rekompensuje

      Odpowiedz
  4. Talka says

    20 kwietnia 2017 at 13:18

    Pyszne. Moje dzieci się zajadają a ja razem z nimi. Połączenie tych smaków jest idealne. Od teraz mój najlepszy przepis 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 kwietnia 2017 at 13:31

      O tak, to połączenie jest geniale:)) przypomniałaś mi o tym przepisie, ale bym teraz zjadła:)

      Odpowiedz
  5. Majka says

    18 października 2017 at 10:45

    Popieram wszystkie powyższe komentarze ? Pudding jest rewelacyjny ? Mój najmłodszy szkrab nie tknie jogurtu owocowego a ten deser je z zachwytem ☺ Zajada już druga porcję!

    Odpowiedz
  6. Joanna says

    3 marca 2019 at 15:19

    Pyszny, tylko zrobiłam jeden błąd. Dałam mleko kokosowe light, i wyszedł mi dość rzadki. Ale w smaku👍🏻 Dodałam od siebie bo miałam, maracuję😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 marca 2019 at 18:40

      z maracują musiał być boski…uwielbiam:)

      Odpowiedz
  7. Macka123 says

    4 września 2020 at 07:42

    Czy trzeba użycz mleka kokosowego z puszki czy kartonu? Czy jest jakaś różnica między tymi mlekami? Poz

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 września 2020 at 20:03

      można stosować zamiennie:) tylko trzeba dobrze wymieszać przed otworzeniem

      Odpowiedz

Skomentuj Małgosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress