Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

1 marca 2016 by cookingforemily 11 komentarzy

makaron-z-kalafiorem

Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej pory przechodził jedynie w zupie krem. Znalazłam jednak na niego nowy sposób- makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym. Kalafior w tym daniu jest najpierw posiekany w kawałki, potem podsmażony na patelni, przez co jeszcze się rozpada, a na końcu wymieszamy z sosem jajeczno-serowo- śmietanowym więc wszystko przemienia się właściwie w papkę z grudkami. Taka konsystencja nie służy na pewno zrobieniu ładnego zdjęcia ale za to świetnie sprawdza się gdy chcemy przemycić warzywa. Żeby jednak nie było tak do końca miękko i papkowato to całość posypałam podsmażonymi na chrupiąco, z czosnkiem, okruszkami chleba. Całość wszystkim bardzo smakowała, chociaż koneserów kalafiora u nas nie ma. Ja z pewnością wrócę nie raz do tego przepisu.


4.8 from 4 reviews
Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Prosty i szybki w przygotowaniu makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym. Chrupkości dodaje mu posypka z podsmażonego z czosnkiem chleba.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kalafiora
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 400 g makaronu
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 żółtko
  • 1 garść parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Instructions
  1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w wodzie – 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
  2. W czasie jak kalafior się będzie gotował przygotować posypkę – chleb zmiksować na okruszki.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, dodać chleb i smażyć aż lekko zbrązowieje.
  4. Chleb i czosnek przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Ugotować makaron, odlać ale zostawić ⅔ szklanki wody z gotowania makaronu.
  6. Kalafior posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na dużej patelni na pozostałych 2 łyżkach oliwy. Kalafior smażyć ok 7-10 minut aż się zarumieni.
  7. W czasie jak kalafior się będzie smażył w misce wymieszać śmietanę, żółtko, sok z cytryny, parmezan, ¼ łyżeczki soli i pieprz. Dodać wodę z gotowania makaronu.
  8. Mieszankę wlać na patelnię do kalafiora, szybko wymieszać i dodać makaron. Wszystko dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać sól, pieprz lub więcej soku z cytryny.
  9. Podawać posypane chlebową kruszonką.
3.5.3208

makaron-z-kalafiorem

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Makaron z bakłażanem w sosie z jajka i mascarpone

    Przepisy na proste i szybkie dania z makaronem są zawsze w cenie. Najczęściej ratujemy się…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, kalafior, makaron, w 30 minut, wegetariańskie

« Gofry gryczane
Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem »

Comments

  1. AA says

    10 marca 2016 at 12:47

    Mimo, iz lubie proste przepisy, a ten jest lekko udziwniony, zwrocil moja uwage i po malych poprawkach ugotowalam i jestem bardzo zadowolona z wyniku. Moje modyfikacje: dalam 3/4 zabku czosnku, do sosu cale jajko (nie samo zoltko), zupelnie pominelam posypke z chleba (wsypalam troche bulki tartej na koniec), nie dodawalam wody z makaronu do sosu. Dzieki temu obiad ugotowal sie bardzo szybko, w smaku bardzo dobry. Kto by pomyslal, ze cytryna i kalafior ida w parze 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 marca 2016 at 14:08

      Ilość czosnku to sprawa baardzo indywidualna, ja lubię więcej:) dałam samo żółtko na wzór spaghetti carbonara, ale na pewno białko też nie zaszkodzi temu daniu:) ważne że smakowało!:)

      Odpowiedz
      • AA says

        10 marca 2016 at 15:27

        Bląd. Dalam 3/4 główki czosnku, a nie ząbku 🙂 ja tez lubie więcej.

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          11 marca 2016 at 09:29

          hahaha. no to jest różnica, ja lubię ale chyba nie aż tak:))

          Odpowiedz
  2. shq says

    4 listopada 2016 at 22:43

    Siema! Trafiłem tu z chęcią połączenia kalafiora z makaronem. Udało się – zamiast chleba bułka tarta ale to scięło całą konsystencję. Kalafior (cały bo mały) ugotowałem 5min rozdrobniony na malutkie różyczki, potem podsmażony skumplowałem z bułką i czosnkiem.
    Na to w misce poszło: kawałek sera żółtego startego na grubych oczkach, jajko, cytryna i śmietana. Ładnie się to połączyło z kalafiorem.
    Finał nastąpił w woku gdy ser zaczął się kleić. Z przypraw- oregano, pieprz, pietruszka nać zielona. Czosnek 2 ząbki się straciły,następnym razem dam 4-5. Ogólnie dobre, tanie i dużo 🙂 za dużo na 2 osoby ale długo stać nie będzie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 listopada 2016 at 10:41

      Siema!:)
      Racja – bułka tarta to nie najlepszy pomysł, jednak pokruszony chleb zupełnie inaczej się zachowuje, ale grunt że mimo to smakowało;)

      Odpowiedz
  3. Wiola says

    2 lutego 2017 at 13:03

    Przeeepyszne! Mój niejadek zjadł cała miseczkę i my trochę więcej 😉 Super połączenie, przemycony kalafior, a kruszonka z chleba z czosnkiem była jak wisienka na torcie 🙂 Kolejny sprawdzony i zapisany przepis „Cookingforemily” 😉 Pozdrawiamy!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2017 at 14:11

      Wiola, cieszę się, że smakowało! I oby tak dalej:)

      Odpowiedz
  4. Mary_lu says

    18 lipca 2017 at 15:14

    Ja też tyćkę zmieniłam. Dałam surowego kalafiora starego na tarce i dopiero podsmażylam choć te 7 minut to za długo i powinnam z trzy maks, swoją porcje obficie posypałam natką pietruszki i oboje z synkiem zjedliśmy,było pysznie!!!

    Odpowiedz
  5. Marta says

    10 grudnia 2019 at 10:11

    Kolejny przepis na pyszne danie ,dzieciak zadowolony ♥️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 grudnia 2019 at 08:49

      dzieciak zadowolony to i matka zadowolona:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress