Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pascha wielkanocna, najlepsza

Pascha wielkanocna, najlepsza

22 marca 2016 by cookingforemily 8 komentarzy

pascha-wielkanocna

W moim rodzinnym domu nigdy na Wielkanoc nie robiło się paschy, po prostu nie było takiego zwyczaju. Moja mama twierdziła, że nigdy jej pascha robiona z twarogu nie smakowała,  więc jej nie robiła. Więc nie znam paschy z dzieciństwa. Potem jak już brałam udział w ustalaniu świątecznego menu, jak też w przygotowaniach potraw wielkanocnych, nie raz zastanawiałam się nad paschą. Ale jakoś wizja twarogu z bakaliami i cukrem wydawała mi się mało pociągająca. Któregoś roku postanowiłam jednak spróbować. Przewertowałam kupę przepisów i trafiłam na jeden gdzie oprócz twarogu w skład paschy wchodził też własnoręcznie wykonany twarożek waniliowy. Postanowiłam spróbować, robiąc pewne modyfikacje w przepisie (min. wyrzuciłam rodzynki i zamiast nich dałam orzechy). I to było jak objawienie. Ta pascha była genialna, po pierwszym jej kawałku musiałam mieć oczy jak spodki, jak z kreskówek. Genialna. Wszyscy się nią zajadali i tego roku inne świąteczne słodkości poszły w odstawkę. Od tamtej pory robię ją co rok, przepis jeszcze trochę udoskonaliłam. Zawsze robię ją też z podwójnej porcji bo jej sława poszła w świat i jest na nią podczas świąt sporo chętnych.

To że ta pascha jest genialna to już wiecie:) a teraz trochę o minusach. Jest czaso- i pracochłonna. Gotuje się mleko, studzi, robi się twarożek, potem się go studzi, następnie trzeba zmiksować całość  i jeszcze pascha musi swoje odczekać przed podaniem. No ale to jakoś można wpleść w krajobraz przedświąteczny kiedy i tak przynajmniej jeden dzień spędza się w kuchni. Najgorsze jest jednak obieranie orzechów ze skórek. Praca dla cierpliwych… ale proszę Was nie idźcie na skróty i obierzcie te skórki! Namoczone i obrane orzechy stają się bardzo delikatne, kruche i kremowe i świetnie pasują do delikatnej paschy. Jak kto lubi skórkę pomarańczową czy te przeklęte rodzynki – to oczywiście można je też dodać ( albo zamienić orzechy, no ale to nie moja bajka). No i oczywiście nie można pominąć w tym przepisie wanilii – ona jest konieczna i nie da się zastąpić ekstraktem czy- co najgorsze – aromatem.  Drugi minus tej paschy to kaloryczność. Kostka masła, tłusta śmietana, jajka, ponad szklanka cukru… No cóż, trzeba na to spuścić zasłonę milczenia, po prostu. Dlatego, mimo że ta pascha jest po prostu obłędna w smaku, robię ją tylko raz w roku. Raz w roku można. A nawet trzeba. Po świętach znów będzie zdrowo.

Spokojnych Świąt!


5.0 from 3 reviews
Pascha wielkanocna, najlepsza
 
Drukuj
Prep time
3 godzin
Cook time
30 min
Total time
3 godzin 30 min
 
Najlepsza pascha wielkanocna, delikatna rozpływająca się w ustach z mieszanki twarogu i własnoręcznie robionego twarożku z wanilią.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 litr tłustego mleka
  • ½ kg tłustego twarogu dokładnie zmielonego ( ja używam takiego w wiaderku, najlepiej sprawdza się Piątnica)
  • 500 ml kwaśnej tłustej śmietany (najlepiej 22%)
  • 200 gr masła
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • duża garść migdałów
  • duża garść orzechów włoskich
Instructions
  1. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem i zostawić na ½ h. Następnie za pomocą małego ostrego nożyka obrać migdały i orzechy ze skórki. Czynność ta jest próbą cierpliwości ale postarajcie się obierając orzechy osiągnąć zen i cieszyć się slow życiem;) Obrane orzechy i migdały posiekać acz nie bardzo drobno.
  2. Gdy orzechy się moczą do garnka wlać mleko, dodać 1 szklankę cukru pudru i rozkrojoną wanilię - doprowadzić do wrzenia.
  3. Odstawić mleko na pół godziny nie wyjmując wanilii, żeby mleko przeszło jej aromatem. Następnie wyjąć laskę, nożykiem wydłubać z niej nasionka i dodać z powrotem do mleka.
  4. Śmietanę zmiksować z jajkami.
  5. Mleko z cukrem i wanilią doprowadzić ponownie do wrzenia i dodać do nich masę śmietanowo-jajeczną, zmniejszyć ogień i gotować całość ( nie mieszając) na wolnym ogniu. Jak całość zacznie się warzyć, delikatnie przemieszać i gotować dalej aż z masy powstanie gęsty twaróg. Zestawić z ognia.
  6. Sitko wyłożyć gazę i wylać masę do odsączenia. Zostawić na sitku do całkowitego odsączenia i wystudzenia.
  7. Do większej miski przełożyć masło i pozostałe ½ szklanki cukru – utrzeć na białą masę, potem stopniowo dodawać na przemian oba rodzaje twarogu, cały czas miksując.
  8. Jak masa będzie jednolita wmieszać do niej orzechy.
  9. Miskę wyłożyć świeżą gazą i wyłożyć do niej twaróg. Brzegi gazy złożyć na wierzch i całość przykryć talerzykiem wielkości miski ( tak żeby dociskał twaróg) ja na wierzchu kładę jeszcze coś ciężkiego – np wypełniony słoik. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
  10. Przed podaniem zdjąć talerz dociskający, brzegi gazy odkryć, do miski przyłożyć talerz, odwrócić miskę, żeby talerz był na spodzie i wyłożyć całość na talerz. Zdjąć gazę i udekorować paschę zgodnie z własną fantazją.
3.5.3208

 

pascha-wielkanocna

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery Tagged With: pascha, twaróg, Wielkanoc

« Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego
Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy z avo-kolendrowym sosem »

Comments

  1. Agnieszka says

    24 marca 2016 at 13:52

    Ślicznie wygląda, brzmi smakowicie – mam zamiar zrobić taką w tym roku. Mam tylko jedno pytanie: masę wkładamy do miski (to rozumiem), ale po co ją w takim razie obciążamy skoro płyn i tak nie ma się jak wydostać? Odlewasz go w trakcie? Wytwarza się w ogóle jakiś płyn czy tez obciążanie ma sprawić, że masa stanie się bardziej zwarta?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 marca 2016 at 14:32

      Pod obciążeniem masa się bardziej zbija. Płyn też się wydziela ale ciężko go odlać (część wsiąka w gazę). Miałam kiedyś taką miskę pękniętą trochę z boku i w niej robiłam tę paschę:) i rzeczywiście zwykle trochę płynu wyciekało z miski. Ale nie polecam dziurawić miski specjalnie dlatego:) Natomiast bardzo polecam twaróg Piątnica bo on jest bardzo zwarty, plus dobrze trzeba odsączyć na sitku ten twarożek po przygotowaniu (można go dodatkowo docisnąć).

      Odpowiedz
      • Agnieszka says

        24 marca 2016 at 14:38

        Dziękuję! Piątnicę już kupiłam – też go lubię i zawsze piekę z niego serniki:)
        Wesołych Świąt!

        Odpowiedz
        • Agnieszka says

          29 marca 2016 at 12:28

          Zrobione, zjedzone – było pyszne! Zrobiłam z podwójnej porcji – jedna stała w misce a druga w doniczce. Płynu rzeczywiście nie odciekło dużo. Ta z doniczki była bardziej zwarta, ale doskonałe były obie 😉

          Odpowiedz
          • cookingforemily says

            29 marca 2016 at 15:07

            doniczka to fajny patent:) muszę zapamiętać! cieszę się, że smakowało.

  2. Lucyna says

    16 kwietnia 2017 at 20:54

    Wyszło super mimo wątpliwości kiedy masa jest już zwarzona. Zamiast wanilii (wykupiono) dodałam aromat migdałowy. Dzięki zaa przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2017 at 20:27

      Tak z tą masą to trzeba na wyczucie – musi się zważyć ale nie wolno jej zagotować. Cieszę się, że wyszło dobrze i smakowało.
      Nastęonym razem musisz spróbować z wanilią, moim zdaniem to ona robi tę paschę;) pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Majka says

    3 kwietnia 2018 at 18:55

    Rok temu nie zdążyłam. W tym zaplanowałam i zrobiłam, tak naprawdę pierwszy raz w życiu jadłam. Jednym słowem: pyszna ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress